Jieznas – tarpinė stotelė naujų namų paieškose

Pagal sutartį su Migracijos departamentu prie LR Vyriausybės Jiezno paramos šeimai centro patalpose nuo kovo 1 dienos apsigyveno pirmos keturios prieglobsčio prašytojų šeimos, jose –14 asmenų iš Azijos regiono šalių. Beveik dvejų metų trukmės susitarimas su Migracijos departamentu dėl alternatyvaus apgyvendinimo paslaugų Jiezne pasirašytas šių metų sausį ir yra finansuojamas valstybės biudžeto bei ES fondų lėšomis.
–Atvykusios šeimos Centre gyvens iki tol, kol Migracijos departamentas išnagrinės jų prašymus ir priims sprendimą, ar suteikti joms prieglobstį mūsų šalyje. Šiuo metu prieglobsčio prašytojai turi laikinus leidimus gyventi ir judėti Lietuvoje. Šeimoms sudarėme palankias gyvenimui sąlygas, padedame joms apsirūpinti maistu, drabužiais ir kitais būtiniausiais daiktais, organizuojame pavėžėjimą į Migracijos departamentą ir kitas įstaigas, priregistravome asmens sveikatos priežiūros įstaigoje. Tarpininkaujame dėl mokyklinio amžiaus vaikų ugdymo Jiezno gimnazijoje. Kadangi šeimos siekia likti Lietuvoje, pagal atskirą programą jų nariai bus mokomi ir lietuvių kalbos, – pasakojo Jiezno paramos šeimai centro direktorė Jūratė Žukauskienė. Ji pridūrė, kad atvykusios šeimos (trijų iš jų tėvai yra maždaug trisdešimties metų amžiaus) yra komunikabilios, mandagios, su jomis Centro darbuotojai bendrauja anglų ir rusų kalbomis.
Direktorės teigimu, per pirmąsias savaites, praleistas Jiezno mieste, prieglobsčio prašytojai jau apsiprato su aplinka. Jie patys tvarkosi būstus ir gaminasi maistą. Nors tam tikrose buitinėse situacijose pasireiškia kultūrinių skirtumų, naujieji Centro gyventojai geranoriškai stengiasi laikytis įstaigoje priimtų taisyklių, taupiai naudoti elektrą ir vandenį.
Kol asmenys negavę leidimo gyventi Lietuvoje, jie negali įsidarbinti. Dėl COVID-19 situacijos ir karantino reikalavimų šeimų laisvalaikis apsiriboja daugiausia buvimu Centro patalpose. Šeimos rūpinasi buitimi, vaikais, vyrai retsykiais išeina į parduotuves apsipirkti ar pasportuoti į kiemą, tačiau iš šilto klimato šalių atvykusiems žmonėms Lietuvos orai yra nemenkas iššūkis. J.Žukauskienė tikisi, kad vasarą laikiniesiems Centro gyventojams galės pasiūlyti daugiau užimtumo galimybių, juk šalia yra ežeras, žaidimų aikštelės. Atšilus orui, vyrai pasisiūlė Centro darbuotojams ateiti į pagalbą ir padėti sutvarkyti įstaigos aplinką.
– Šeimos labai stengiasi pritapti, juk jos Lietuvoje tikisi surasti naujus namus. Jokių problemų, susijusių su svetimtaučių buvimu Centre, nekyla, bendraujame pagarbiai ir supratingai, – akcentavo Jiezno PŠC direktorė, kviesdama ir kitus bendruomenės narius nesusidaryti išankstinio nusistatymo prieš atvykusius. Pasak jos, juk beveik kiekvieno iš mūsų šeimose yra artimųjų, kurie yra išvykę į užsienį ir bando įsitvirtinti svetur.
Pasak Migracijos departamento, prieglobsčio prašytojui, apgyvendintam Prienų rajono Jiezno paramos šeimai centre, kas mėnesį bus skiriama 10 procentų valstybės remiamų pajamų dydžio piniginė pašalpa.
– Projekto lėšomis kompensuojamos Centro patiriamos komunalinės išlaidos, perkamas maistas šeimoms ir užtikrinami tik patys būtiniausi atvykusiųjų poreikiai. Papildomai gauname maisto produktų iš Maisto banko ir „Iki“ prekybos centro. Tačiau artėjant šiltajam sezonui, suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams reikės atitinkamų drabužių, batų, patalynės, o mažiesiems – ir žaislų, užimtumo priemonių. Todėl gyventojus, turinčius nereikalingų, bet geros kokybės daiktų, kviečiame jais pasidalinti su prieglobsčio prašytojų šeimomis, – direktorė kviečia visus, turinčius tokių ketinimų gyventojus, susisiekti su Jiezno paramos šeimai centro darbuotojais, jie galės atvykti ir patys pasiimti dovanotus daiktus.
Kadangi sutartis su Migracijos departamentu sudaryta dvejiems metams, Jiezno paramos šeimai centro darbuotojai brandina naujas idėjas, kokioms papildomoms veikloms pritaikyti didelio pastato patalpas. Pradėtas vaikų dienos centro patalpų remontas, pagal parengtą projektą tikimasi įrengti keltuvą. J.Žukauskienė užsiminė, kad ateityje Centre galės būti teikiamos dienos užimtumo paslaugos senyvo amžiaus, neįgaliems žmonėms.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *