Kol infekcija plinta – ne laikas patiems rinktis vakcinas…

Prienų ligoninėje per praėjusią savaitę nustatyta 14 teigiamų COVID-19 infekcijos atvejų pacientams, iš viso tyrimai atlikti 113 gyventojų. Pozityvu tai, kad ištirti 46 medikai ir 7 globos namų darbuotojai yra sveiki. Prienų rajono savivaldybėje pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 137,4 atvejo. Nors rodiklis mažesnis, nei vidutiniškai šalyje (251,4 atvejo), tai nereiškia, kad artimiausiu metu bus išvengta situacijos pablogėjimo. Statistikos departamento duomenimis, dar šešiems žmonėms liga patvirtinta per praeitą šeštadienį – pirmadienį.

Prienų rajono savivaldybės gydytojas Virginijus Slauta dar kartą akcentuoja, kad nuo žmonių elgesio, jų atsakingumo, karantino reikalavimų laikymosi, galiausiai nuo vakcinacijos eigos ir sėkmės priklauso, kaip ilgai būsime koronaviruso gniaužtuose.
– Dar kurį laiką negalėsime jaustis visiškai saugūs, juk net ir vakcinos neapsaugo nuo ligos 100 proc., todėl nevalia atsipalaiduoti. Supraskime, jog išbristi iš šios situacijos gali padėti tik visuotinis vakcinavimas, nuolatinis testavimasis, antikūnų lygio stebėjimas – pastarieji veiksmai turi tapti rutininiais. Taip, žmonės pavargo nuo karantino reikalavimų, nenori testuotis. Paveikti socialiniuose tinkluose, iš lūpų į lūpas skleidžiamos neigiamos informacijos apie „AstraZeneka“ vakcinos neva nepatikimumą ir nepageidaujamą poveikį, jie atsisako skiepytis, nori sulaukti „geresnės“ vakcinos, taip „sugriaudami“ sudarytą skiepijamų asmenų eilę. Tenka gaišti laiką, skubiai ieškoti kitų tos pačios prioritetinės grupės žmonių, kad skiepijimas įvyktų… Medicinos darbuotojams šiandien kyla daug iššūkių, susijusių su vakcinavimu. Todėl šiuo laikotarpiu labai reikia visų mūsų sąmoningumo ir supratimo, kitos išeities tiesiog nėra, – teigia Savivaldybės vyr. gydytojas.
V.Slauta pabrėžia, kad šiuo metu visų patvirtintų vakcinų nuo COVID-19 efektyvumas ir saugumas labai panašus. Po skiepo pasireiškus temperatūrai ar kitai nepageidaujamai organizmo reakcijai, yra didesnė tikimybė, jog susidarys apsauginis imuninis atsakas. Kita vertus, jo manymu, kai iš gamintojų gaunamas palyginti nedidelis vakcinų kiekis, o labai svarbūs vakcinavimo tempai, ne laikas dabar rinktis, kuria vakcina norėtųsi būti paskiepytiems.
Iki kovo 1 dienos Prienų rajone, skiepijant prioritetinių grupių asmenis, buvo sunaudota 1816 COVID-19 vakcinos dozių, 1146 žmonės paskiepyti dviem vakcinos dozėmis, apytiksliai 200 dozių panaudota Prienų ligoninėje.
Gyventojų per 80 metų amžiaus grupėje skiepus gavo apie 11 proc. iš vyriausių asmenų. Šią savaitę AstraZeneka ir Pfizer-BioNTech vakcinomis planuojama paskiepyti dar 440 senjorų ir kitų asmenų.
Norą vakcinuotis išreiškė ir 276 mokytojai, kurie dirba kontaktiniu būdu, jų paskiepyta šiek tiek mažiau.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *