Birštono muziejaus istoriją pristato kitaip

Nepaisant turtingų ir išskirtinių ekspozicijų, Birštono muziejus šiomis dienomis, kaip ir visos istorinės atminties išsaugojimo įstaigos, kultūros puoselėjimo židiniai susiduria su šiuolaikinės auditorijos pritraukimo iššūkiu: kaip sukauptas žinias pristatyti suprantamai, įtaigiai bei patraukliai, paskatinant gilesnį lankytojų susidomėjimą bei įsitraukimą į pažinimo procesus. Tam pasitarnauja ir į pagalbą ateina interaktyvūs šiuolaikinių technologijų sprendimai.
Birštono muziejus 2020 m. Lietuvos kultūros tarybos lėšomis įgyvendino du projektus: „Interaktyvus Birštono žemėlapis „Pasivaikščiok po Birštono kurortą“ ir „Į Birštono istoriją pažvelkime kitaip“. Džiaugiamės, kad įgyvendintų projektų pagalba visi besidomintys Birštono istorija gali tapti aktyviu jos tyrinėtoju, bei pagilinti savo žinias apie Birštono praeitį.
Projekto „Į Birštono istoriją pažvelkime kitaip“ metu buvo sukurti net trys produktai: 1) virtualus apžvalginis turas po Birštono muziejaus ekspoziciją ir kurorto istoriją (http://www.birstonomuziejus.lt/virtualusturas/), 2) sukurtas virtualus apžvalginis Birštono sakralinio muziejaus ekspoziciją pristatantis turas (http://www.sakralinis.lt/virtualusturas2/), 3) Sukurta kilnojamoji lauko paroda „Žmonės, gatvės, namai“. Parodą sudaro 12 mobilių stendų ir pristatoma lietuvių ir anglų kalbomis.
Projektas „Į Birštono istoriją pažvelkime kitaip“ tiesiogiai atliepia vieną iš kertinių muziejaus vizijos aspektų – „tobulinti jau teikiamas paslaugas ir kurti naujas, naudojant naujausias informacines technologijas“ bei yra aktualus esant šiandieninei situacijai, kuri apriboja patekimą į kultūros įstaigas. Sukurti virtualūs turai yra viešai prieinami Birštono muziejaus internetinėje svetainėje. Taip pat projekto metu sukurta lauko paroda, esant apribotoms uždarų įstaigų lankymo aplinkybėms, taps vienu iš būdų pasiekti įvairaus amžiaus auditoriją (ir vietinius gyventojus, ir krašto svečius). Parodą sudaro 12 mobilių stendų, kurie pasakoja istorijas apie Birštoną, jo aplinką, seniausias gatves, žymiausius, iki šių dienų išlikusius pastatus, taip pat Birštono mineralinius šaltinius, sanatorijas, mieste gyvenusius ir dirbusius žymius žmones. Parodos stendai yra mobilūs ir ateityje gali būti pasitelkiami miesto pristatymui įvairių kultūrinių, turizmo renginių metu, miesto reprezentacijai visoje Lietuvoje ir užsienyje. Parodą kurorto gyventojai ir svečiai nuo vasario 15 d. gali apžiūrėti prie Birštono muziejaus esančioje lauko erdvėje.
Kitas projektas „Interaktyvus Birštono žemėlapis „Pasivaikščiok po Birštono kurortą“, kuris buvo įgyvendintas 2020 m. Birštono istorijos mylėtojams bus prieinamas tik po pandemijos atvėrus istorinės atminties išsaugojimo įstaigos duris.
Dauguma muziejų, ne išimtis ir Birštono muziejus, stengiasi sudominti ir pritraukti savo auditoriją įvairiais būdais. Džiaugiamės kad tam pasitarnavo interaktyvūs šiuolaikinių technologijų sprendimai, įgalinantys ne tik pasyviai priimti informaciją, bet tapti aktyviu istorijos tyrinėtoju, gilinančiu žinias apie Birštono praeitį, keliančiu klausimus, susipažįstančiu su dar neatrastais miesto objektais. Projekto metu buvo sukurtas interaktyvus žemėlapis, kurio istoriniai momentai ne tik leidžia geriau pažinti krašto unikalumą, bet kartu permąstyti savo ir miesto santykį šių dienų kontekste. Įvairus, apgalvotas žemėlapio turinys supažindina su Birštono, kaip kurorto, istorija, jo objektais, atveria turiningą Birštono miesto ir krašto pažinimo kelią įvairaus amžiaus auditorijai. Patrauklūs, inovatyvūs šiuolaikiniai sprendimai kelia susidomėjimą bei gali būti įdomūs ne tik Birštono krašto gyventojams, bet ir jo svečiams, turėti teigiamos įtakos Birštono, kaip turistams patrauklios vietovės, lankomumui. Sutelkta, tačiau kartu išsami žemėlapio informacija suteikia galimybę lankytojams, kurių fizinės judėjimo galimybės dėl įvairių priežasčių yra apsunkintos ar ribotos, susipažinti su Birštono miestu neišėjus iš muziejaus erdvės bei nepatiriant diskomforto. Nuolatinėje Birštono muziejaus ekspozicijoje panaudotos naujausios inovatyvios technologijos leidžia naujai pažvelgti į kurorto istoriją. Žemėlapyje pristatomi Birštono vandens šaltiniai, taip pat svarbiausi su Birštono kurortu susiję objektai (gydyklos, kitos rekreacijos, poilsio paskirties vietos, išsiskiriančios savo istorija. Ties kiekvienu objektu pateikiama esminė informacija). Siekiant aktualizuoti kurorto istoriją, žemėlapyje sudaroma galimybė susipažinti, kaip laikui bėgant keitėsi Birštono veidas, pristatant ir šiandieną esančius ir jau nebeegzistuojančius objektus (versmes, gydyklas, etc.), pateikiant tekstinę, vaizdinę informaciją apie juos. Norėdami kuo patraukliau ir įtaigiau perteikti informaciją, pasitelkėme personažą – banginį (Šis įvaizdis pasirinktas neatsitiktinai – banginis vaizduojamas Birštono miesto herbe. Jis tapo savotišku žemėlapio vedliu, padedančiu muziejaus lankytojui susipažinti su kurortu, jo istorija). Žemėlapyje žaidybiniu principu pateikiama informacija apie Birštono istoriją, išskirtinius objektus, paskatinant muziejaus lankytoją per patrauklią žaidimo prizmę susipažinti su kurorto išskirtinumu, kartu patiriant atradimo ir mokymosi proceso džiaugsmą. Interaktyvus žemėlapis yra integruotas į nuolatinę ekspoziciją ir yra prieinamas visiems muziejaus lankytojams.
Kviečiame visus kurorto istorijos entuziastus pasinaudoti šia galimybe ir išmėginti Birštono istoriją pažinti kitaip.
Irma Kereišienė
Birštono muziejaus muziejininkė-edukatorė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *