Vyriausi gyventojai bus skiepijami ir namuose

Šią savaitę Prienų pirminės sveikatos priežiūros centrui gavus 100 „AstraZeneka“ ir 210 „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozių, vyksta pirmuoju skiepu paskiepytųjų revakcinacija, toliau skiepijami mokytojai ir kiti asmenys bei pradėtas gyventojų, turinčių per 80 metų, skiepijimas pagal sudarytus sąrašus. Vakcinos padalintos rajono sveikatos priežiūros įstaigoms, Prienuose vakcinavimas organizuotas Vaikų poliklinikos patalpose.
Prienų PSPC direktoriaus Artūro Ivanausko teigimu, pirmiausia siekiama paskiepyti vyriausius pagal amžių gyventojus, bet jų sąrašai nuolat keičiasi, žmonės sako, kad dėl savo sveikatos būklės ar kitų problemų negali patys nuvažiuoti į nurodytą gydymo vietą ir prašo atvykti pas juos į namus.
„Kai tik surinksime reikiamą skaičių gyventojų, pareiškusių tokį norą, kitos savaitės pradžioje organizuosim jų vakcinaciją namuose – sutartu laiku pas juos atvyks mūsų įstaigos komanda ir suteiks paslaugą, – žadėjo įstaigos vadovas.
Gyventojai namuose bus skiepijami kompanijos „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto“vakcina nuo koronaviruso, kadangi jos laikymo sąlygos ir paskirstymas yra daug paprastesni nei „Moderna“ ir „Pfizer/BioNTech“ ledo vakcinų. Kadangi gamintojai leidžia šią vakciną vežioti, logistiškai ji prieinama didelei žmonių daliai ir greitai. Antroji dozė bus suleidžiama, praėjus 12 savaičių po pirmojo skiepo.
A.Ivanauskas tikina, kad šios vakcinos dėl galimų pašalinių reakcijų nereikėtų baimintis. Prienų rajone ja paskiepyta 100 žmonių, daugiausia pedagogų. Kai kurie žmonės iš nepageidautinų reakcijų paminėjo karščiavimą, pykinimą, vėmimą, rankos skausmą.
Jis atkreipė dėmesį, kad nepageidaujami šalutiniai poveikiai į skiepą yra normali organizmo reakcija, tai rodo, kad imuninė sistema intensyviai reaguoja. Pasiskiepijus „AstraZeneca“ vakcina, susidaro netgi daugiau antikūnų, palyginti su kitomis vakcinomis. O tai garantuoja efektyvesnę apsaugą nuo COVID-19 ligos.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *