„Versmė“ pirmoji pradėjo COVID-19 pacientų reabilitaciją: sanatoriją jie palieka su dėkingumu

Birštono sanatorija „Versmė“ – pirmoji Lietuvoje, pakvietusi pacientus reabilitacijai po persirgtos vidutinės ir sunkios COVID-19 ligos formos. Ši komercinė reabilitacijos programa taikoma nuo sausio 11 dienos, tad pirmieji pacientai po gydymo jau išvyko namo sutvirtėję, už atgautas jėgas dėkodami sanatorijos kolektyvui. Sanatorija pacientų galėtų priimti dar daugiau, bet persirgusiems COVID-19 liga medicinos reabilitacijos išlaidų valstybė nekompensuoja, šiuo metu jie atvyksta gydytis savo lėšomis ir džiaugiasi, kad kainos „nesikandžioja“ – dešimties parų reabilitacijos programa kainuoja 480 eurų. Į šią kainą įskaičiuota nakvynė, maitinimas, gydytojo konsultacijos, kai kurie tyrimai ir procedūros.

Sanatorijos „Versmė“ direktorė Rasa Noreikienė tvirtina, kad atvykusieji gydytis pagal šią programą, susimoka tik būtinuosius reabilitacijai skirtų išlaidų kaštus. „Mūsų tikslas, kad kuo daugiau žmonių, pasinaudodami sanatorijos paslaugomis, atgautų fizinę ir psichologinę sveikatą, išsigydytų COVID-19 ligos sukeltus liekamuosius reiškinius. Programa sudaryta vadovaujantis LSMU Kauno klinikų reabilitologų rekomendacijomis, reabilitacijos trukmė 10–14 dienų, ji yra skirta asmenims, kurie jau pasveikę po ligos ir turi gydytojo patvirtintą pažymą su kodu Z86.18, – pasakojo R.Noreikienė.
– Pradžioje pacientų atvyko negausiai, nes galioja daugelis karantino ribojimų, ir žmonės, ko gero, saugiausiai jaučiasi savo namuose. Bet kasdien pacientų daugėja – gal įsidrąsina, galbūt juos pasiekia ir daugiau informacijos, juk žinią apie naują reabilitacinę programą skleidžiame ligoninėse, bendraudami su gydytojais. O atsiliepimai po gydymo išties yra džiuginantys. Tie pacientai (tarp jų buvo ir birštoniečių), su kuriais teko bendrauti prieš jiems išvykstant į namus, džiaugėsi tuo, kad po reabilitacijos jaučiasi daug geriau. Kai kurie iš jų koronavirusine infekcija persirgo labai sunkiai, teko gulėti reanimacijoje. Vienas pacientas pas mus buvo atvežtas su greitosios pagalbos automobiliu tiesiai iš ligoninės, kurioje ilgai gydėsi sunkią ligos formą ir komplikacijas, jaučiame didelę atsakomybę jam padėti, – R.Noreikienės teigimu, persirgusieji Covid-19 liga asmenys dar ilgai jaučia liekamuosius reiškinius: sumažėjusį fizinį pajėgumą, darbingumą, sutrikusį miegą, prastą psichologinę savijautą, dusulį, balso prikimimą ir pan.
Kiekvienam atvykusiam klientui reabilitacijos procedūros parenkamos pagal esamą paciento sveikatos būklę, atsižvelgiant į gretutines ligas.
–Kita vertus, ši komercinė programa, skirta pacientams, persirgusiems COVID-19 liga, yra vienas iš būdų palaikyti sanatorijos gyvybingumą. Nors reabilitacinių paslaugų TLK lėšomis finansuojamiems pacientams nebuvome nutraukę, lapkritį jų buvo sumažėję iki 40-ties. Šimtas darbuotojų yra išleisti į prastovas, antra tiek dirba, todėl, kalbant apie įstaigos finansinę sveikatą, yra labai svarbu užsitikrinti bent šiokias tokias pajamas, kurios padengtų gydyklų aptarnavimo sąnaudas, pastatų šildymo, patalpų valymui, atlyginimams išmokėti būtinas išlaidas ir kt. Karantino metu patys turime suktis iš nelengvos padėties, – kalbėjo įstaigos vadovė.
Sanatorija, kaip ir kitos įmonės, pasinaudojo valstybės parama, suteikta pirmosios pandemijos bangos metu, gauna subsidijas prastovų metu, kurios siekia 1,5 minimalios mėnesinės algos. Todėl įstaiga gali išlaikyti darbo vietas, o darbuotojams užtikrinama didžioji dalis pajamų. Teritorinė ligonių kasa sanatorijai mokėjo 1/12 metinės sutartinės sumos, tačiau tik tais mėnesiais, kai įstaiga suteikė medicininės reabilitacijos paslaugų už ne mažiau nei 70 proc. nuo šios sumos.
– Karantino metu sanatorijos užimtumas priklauso ne nuo mūsų, nors dedame nemažai pastangų, kad pareklamuotume savo paslaugas. Minėtas reikalavimas vienodai taikomas ir nevykdančioms veiklos įstaigoms, ir toms, kurios, kaip mes, dirba puse pajėgumo bei patiria sąnaudas – tai nėra teisinga. Bet mes esame medikai, reabilitacijos profesionalai, davę Hipokrato priesaiką, todėl sanatorijos negalime uždaryti. Tai vienas iš stimulų teikti reabilitacines paslaugas nukentėjusiems nuo COVID-19 ligos, – akcentavo „Versmės“ sanatorijos direktorė.
R.Noreikienės teigimu, Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija ne kartą kreipėsi į ankstesnę ir dabartinę vyriausybes su siūlymu valstybei apmokėti koronavirusu persirgusių gyventojų medicininę reabilitaciją sanatorijose – tokiu būdu būtų išsaugotos ir sanatorijos, ir atstatytas žmonių darbingumas. „Kol kas sprendimo nėra, bet nenuleidžiame rankų ir tęsiame diskusijas šiuo klausimu. Gaila vieno – laikas bėga, o gyventojai, jaučiantys ligos padarinius ir neturintys lėšų susimokėti už reabilitaciją, negauna pagalbos,“ – apgailestavo Rasa Noreikienė.
Sveikatos apsaugos ministerijos ir ligonių kasų atstovai teigia, kad ir šiuo metu „kovidiniai“ pacientai gali būti siunčiami į sanatorijas nemokamai reabilitacijai pagal tam tikras indikacijas, pavyzdžiui, po sunkių pulmonologinių komplikacijų, tačiau per pastarąjį laikotarpį „Versmė“ sulaukė vos dviejų tokių pacientų.
Užsidirbti pačiai įstaigai gyvybiškai svarbu, nes sanatorijoje dar vyksta remonto ir atnaujinimo darbai, yra paimtas banko kreditas, gauta 0,5 mln. eurų paramos verslui beprocentinė paskola, kuriuos reikės sugrąžinti.
„Neprarandame vilties, turime subūrę profesionalų kolektyvą, jaučiame savo potencialą, matome, kad gyventojams reikia gydymo. Didžiausia problema yra karantino suvaržymai, dėl kurių į sanatoriją negali atvykti daugiau klientų, laukiame, kada galėsime atidaryti baseiną ir komercijai skirtą korpusą. Šį laikotarpį aktyviai išnaudojame: tvarkome komerciniams pacientams skirtas patalpas, baigėme remontuoti valgyklas – jose maitinimas bus organizuojamos švediško stalo principu. Pirmojo aukšto paslaugų zonoje po remonto lankytojams atversime jaukią, nedidelę 20-ties vietų kino salę. Ruošiamės atidaryti atnaujintas kineziterapijos ir ergoterapijos sales, įrengti ir du psichoterapijos kabinetai. Taigi nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Po šio karantino atvykusieji „Versmę“ ras dar gražesnę,“– geromis naujienomis pokalbį baigė „Versmės“ sanatorijos direktorė Rasa Noreikienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *