Būti priklausomam nuo kito

Psichologė Brigita Gelumbauskienė

Šiandien norėčiau pakalbėti apie gana plačiai išplitusį reiškinį – kopriklausomybę, kurią Earnie Larsenas apibrėžė kaip „išmoktą elgseną, kuri pasmerkia žmogų nesėkmei, ar charakterio trūkumus, kurie menkina gebėjimą užmegzti ar palaikyti meilės kupinus santykius“. Viena moteris iš „Al-Anon“ grupės (alkoholizmu sergančių žmonių artimųjų ir draugų bendrija) pareiškė, jog „Būti kopriklausomai, reiškia būti ištekėjusiai už alkoholiko“. Pats terminas „kopriklausomybė“ atsirado 20 a. aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, tačiau šis reiškinys egzistuoja jau seniai, kaip ir alkoholizmas ar kitos priklausomybės. Buvo atlikti tyrimai, kurie atskeidė, jog daugelio nealkoholikų ar cheminės priklausomybės neturinčių, bet artimai bendraujančių su alkoholikais žmonių psichinė, fizinė ir dvasinė būsena buvo panaši į alkoholikų. Šiame straipsnyje pabandysiu apžvelgti pagrindinius tokių žmonių psichinius ypatumus ir galimybes sau padėti.
Pirmiausiai svarbu pažymėti, jog kopriklausomybė gali būti susijusi ne tik su alkoholizmu, bet ir su kitomis priklausomybėmis ar sutrikimais (valgymo, sekso, narkotikų, azartinių lošimų, psichikos sutrikimų ir kt.). Kopriklausomas žmogus paprastai gyvena ar turi artimų tarpusavio santykių su turinčiu vieną ar kitą priklausomybę, sutrikimą. Pvz.: šeima, kurioje vyras yra alkoholikas, o žmona – kopriklausoma, kuri stengiasi visais įmanomais ir neįmanomais būdais jam padėti. Pagal psichologę Melody Beattie „kopriklausomasis – tai žmogus, kuris leidžiasi veikiamas kito žmogaus elgesio ir kuris jaučia smarkų poreikį kontroliuoti tą elgesį“. Esu girdėjusi ne vieną istoriją, kaip alkoholiko žmona ar draugė stengėsi padėti slėpdama butelius, išpildama gėrimus, grąsindama skyrybomis, bandydama prašyti, maldauti, meluodama ar manipuliuodama, tačiau daugumoje atvejų nesėkmingai. Pasak M.Beattie, mes negalime kontroliuoti alkoholizmo, polinkio persivalgyti, priklausomybės nuo sekso, liguisto potraukio lošti ir kitokio elgesio, negalime kontroliuoti niekieno emocijų, minčių ar pasirinkimų. Kai kurie iš mūsų sunkiai kontroliuoja net ir save. Įdomu tai, jog kai bandome kontroliuoti tai, ko neturėtume, tuomet patys tampame kontroliuojami. Ir jokia kontrolė nepadės pasiekti, kad kitas pasikeistų visam laikui ar taip, kaip mums norisi. Kopriklausomieji paprastai atsiduria tokiame psichologinių pozicijų trikampyje „Gelbėtojas – Persekiotojas – Auka“. Pradžioje „gelbėtojas“ stengiasi išgelbėti priklausomąjį nuo nemalonių pasekmių (pagirių, susidariusių skolų, pridarytų nuostolių) ir užsiima geranoriška veikla. Vėliau atgavus pusiausvyrą po nemalonumų, priklausomybę turintis asmuo siekia sugrįžti į „įprastas vėžes“, tačiau susiduria su „persekiotoju“, kuris moralizuoja, neleidžia atsipalaiduoti, visur sekioja ir kontroliuoja kiekvieną žingsnį. Ir kai pavyksta, o dažniausiai taip ir būna, po daugybės bandymų, tuomet kopriklausomasis nusivilia, jaučia apmaudą dėl neįvertintų pastangų ir virsta „auka“. Ir taip žmogus sukasi tarp šių trijų vaidmenų metų metus.
Ar įmanoma išeiti iš šio užburto rato? Kaip sau padėti ir pasirūpinti savimi? Kopriklausomieji paprastai linkę rūpintis kitais, bet ne savimi bei ignoruoti savo poreikius, norus, dažnai norėdami sakyti „ne“, sako „taip“. Pradžioje labai svarbu suvokti, kas vyksta viduje. Sąžiningas ir atviras įsisąmoninimas, jog „gyvenu kito gyvenimą, bandydamas jį ar ją pakeisti“ yra pirmas svarbus žingsnis, kaip ir kenčiančiam nuo alkoholio prisipažinimas „aš esu alkoholikas“. Svarbu leisti sau išgyventi jausmus, kurie kyla viduje. Pyktis – vienas dažniausių alkoholizmo ir kitų priklausomybių padarinių. Svarbu prisiminti, jog kiekvienas iš mūsų turime teisę išgyventi pyktį, tačiau turime ir pareigą tinkamai su juo susitvarkyti arba kontroliuoti. Psichologė M.Beattie pateikia keletą rekomendacijų, kaip valdyti pyktį:
– Leiskime sau pykti, kai mums to reikia. Leiskime ir kitiems žmonėms pykti.
– Išgyvenkime emociją. Nevertindami tiesiog pajuskime ją (pvz.: nuoskaudą, baimę, liūdesį).
– Pažinkime tam tikrą jausmą lydinčias mintis. Išsakykime jas.
– Išsiaiškinkime, ką mūsų pyktis signalizuoja. Dažnai pyktis kyla dėl nepatenkintų poreikių. Yra vienas greitas būdas pykčiui numalšinti – liautis šaukti ant žmogaus, ant kurio pykstame, išsiaiškinti, ko iš jo reikia, ir to paprašyti. Jei žmogus nesutinka to padaryti, aiškinkimės, ką toliau daryti, bet nenustokime savimi rūpintis.
– Neleiskime pykčiui mūsų kontroliuoti. Geriausiai yra pykti tada ir taip, kaip mes patys nusprendžiame, o ne tada, kai pyktis valdo mus. Atsiribokime, eikime į kitą kambarį ar kiemą ir nusiraminkime, neleiskime kitų žmonių pykčiui mus kontroliuoti.
– Atvirai kalbėkime apie savo pyktį, bet tik tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku (nedera kalbėtis su alkoholiku, kai šis girtas). Pvz.: aš pykstu, kai tu taip darai, nes…
– Kalbėkime su tais, kuriais pasitikime. Kalbėjimas apie pyktį padeda išsklaidyti įtampą, pripažinti save tokius, kokie esame.
– Iš pykčio „nemuškime“ nei savęs, nei kitų tiesiogine ir perkeltine prasme. Jei taip atsitinka, ieškokite specialistų pagalbos.
– Rašykime laiškus, kurių neišsiųsime. Tai padeda pripažinti ir išleisti susikaupusį pyktį, kaltę, įtampą ir kitus jausmus saugiu būdu.
Gali būti, jog šios ir kitos rekomendacijos kai kuriais atvejais bus neveiksmingos ar sunkiai pritaikomos, tačiau visų svarbiausia prisiminti – nesustoti rūpintis savimi, esant galimybei, kreiptis pagalbos pas specialistus. Lietuvoje veikia ne viena Al-Anon grupė, teikianti psichologinę pagalbą skirtinguose miestuose (www.al-anon.lt). Kopriklausomas ir priklausomybės liga sergantis žmogus turi praeiti visą gijimo procesą – išgyventi gedėjimo stadijas (neigimas, pyktis, derybos, depresija, priėmimas). Nesvarbu, kokiu greičiu ir kokia tvarka, bet šiuos etapus svarbu išgyventi, kad galėtume paleisti tai, kas trukdo, ir priimti save bei kitą.
Literatūra: M.Beattie. NE – Priklausomi. Kaip liautis kontroliuoti kitus ir pradėti rūpintis savimi. Alma Littera, 2020.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *