Kaip išgydyti nagų grybelį?

Nagų grybelis – nemaloni liga, kurios gydymui reikia laiko ir kantrybės. Apie tai kalbamės su Kauno miesto poliklinikos gydytoja dermatologe Jolanta Urbštiene.

Kauno miesto poliklinikos gydytoja dermatologė Jolanta Urbštienė.

– Kas sukelia pėdų nagų grybelį?
– Nagų grybelis – infekcinė liga, kurią sukelia mikroskopiniai parazitiniai grybai – dermatofitai, pelėsiai, mieliagrybiai. Tačiau, užsikrėtus pėdų nagų grybeliu, rankų nagai gali išlikti visiškai sveiki.
– Kokie simptomai įspėja, kad sergama nagų grybeliu?
– Visų pirma, pasikeičia nago išvaizda: jo plokštelė patamsėja, praranda blizgesį, sustorėja, pastebimos baltos, gelsvos linijos ar dėmelės. Kartais atšoka nago plokštelė, po kuria kaupiasi kieta balsva masė. Nagai auga negražūs: nelygūs, grublėti, sustorėję trupa, jų spalva kinta nuo gelsvos iki juosvos.
Beje, minėti pakitimai dažniau pastebimi nagų kraštuose.
– Kaip užsikrečiama šiuo grybeliu?
– Dažna priežastis – netinkama kojų, pėdų higiena. Nedera vaikščioti basiems pirtyse, bendruose dušuose, SPA zonose, naudotis svetima avalyne, rankšluosčiu ar kitais higienos reikmenimis.
Grybeliu greičiau užsikrečia asmenys (neretai vyresniame amžiuje), turintys traumuotus nagus, sergantys cukralige, žvyneline, kitomis lėtinėmis ligomis. Taip pat turintieji silpną imuninę sistemą, ilgai vartojantieji antibiotikus.
Rizika užsikrėsti šia liga padidėja, jei nagai pažeisti, yra nedidelių įtrūkimų, tada grybelis gali augti nago viduje.
Nagų grybeliu neretai užsikrečia sportininkai, jaunuoliai, tarnaujantys karinėje tarnyboje, taip pat darbininkai, ilgą laiką nešiojantys specialią avalynę, ir pan.
Tada kojos dažniau prakaituoja, šunta ir sukuriamos idealios sąlygos grybeliui plisti.
Nagų grybeliu gali užsikrėsti ir kiti šeimos nariai, jeigu naudosite bendrus, o ne individualius nagų kirpimo įrankius. Taip pat nederėtų vaikščioti basiems namuose, ypač vonios kambaryje.
Šia liga užsikrečiama ir atliekant pedikiūrą. Jei nagų kirpimo ar kiti įrankiai prieš naudojimą netinkamai dezinfekuojami, mikroorganizmai, sukeliantys grybelinę infekciją, gali lengvai pasklisti.
– Kokia turėtų būti ligos profilaktika ?
– Svarbiausia tinkamai rūpintis asmenine pėdų higiena. Kojos turėtų būti sausos ir švarios. Derėtų kas vakarą jas kruopščiai nuplauti šiltu vandeniu su muilu. Rekomenduočiau ir pėdas (ypač po baseino), ir avalynę pasipurkšti dezinfekuojančiu skys-čiu, pavyzdžiui, kutosept fet. Svarbu avėti patogius, ne sintetinius, o minkštos natūralios odos nesiaurus batus, kad jie nespaustų ir netraumuotų pirštų, o kojos kvėpuotų, nešustų (lengvai cirkuliuotų oras).
Namuose dažniau vaikščiokite be kojinių, kad pėdos ir nagai gautų daugiau deguonies.
– Kaip gydyti šį susirgimą?
– Pirmiausiai būtina kreiptis į gydytoją dermatologą (šeimos gydytojo siuntimo nereikia) padaryti tyrimą ir įsitikinti, ar tikrai sergate nagų grybeliu, o ne kita nagų liga. Susirgus, be abejo, galima gydyti namuose: nagus mirkyti, apkirpti, dilinti ir tepti specialiais lakais, tepalais.
Jei žmogus serga gretutinėmis ligomis ir nuolat vartoja medikamentus, dėl sisteminių vaistų skyrimo būtina pasitarti su gydančiu gydytoju.
– Kokias liaudiškas priemones patartumėte išbandyti?
– Nagų grybelio gydymui tinka kuo šiltesnės obuolių acto ir vandens vonelės (2 l vandens, 1 stiklinė obuolių acto). Pėdas ir nagus jame derėtų pamirkyti apie 20 minučių.
Po valandos į pašildytą tą patį mišinį įpilkite 5 šaukštus geriamos sodos ir vėl pamirkykite 20 minučių. Tuomet nusausinkite pėdas ir patepkite nagus gydomuoju laku. Patarčiau vieną savaitę tepti gydomuoju tepalu ar laku, o kitą savaitę – obuolių actu. Tik stenkitės obuolių actu nepaliesti odos aplink nagus.
Voneles patartina daryti kasdien arba tris kartus per savaitę.
– Kaip prižiūrėti nagus gydymo metu? Kaip ilgai tai tęsti?
– Dezinfekuokite nagų priežiū-ros įrankius. Kirpdami nagus ar odeles, stenkitės jų nepažeisti: kirpkite saugiai, tiesia linija. Jokiu būdu nekrapštykite, nesistenkite pašalinti sukietėjimų. Dėvėkite drėgmę sugeriančias medvilnines kojines.
Gydymas, priklausomai nuo susirgimo būklės, trunka ilgai. Procedūros tęsiamas tiek, kiek reikalinga, kol nagų plokštelės atauga sveikos ir blizgančios. Nagai atauga po 8–12 mėnesių.
– Kokius gerti vitaminus, papildus, kad greičiau ataugtų sveiki nagai?
– Vartokite vitaminą D, cinko, seleno, kalcio papildus ne mažiau tris mėnesius, dar geriau – iki pusės metų. Tai stiprins imuninę sistemą, skatins nagų augimą.
– Dėkui už naudingą informaciją ir patarimus.
Kalbėjosi Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *