Galvos skausmas: koks pavojingas?

Pandemijos metu išgyvename įvairius jausmus: nerimą, liūdesį, baimę, nežinomybę. Nenuostabu, kad žmones dažniau vargina ir galvos skausmas.
Kas jį provokuoja, kada tai pavojinga ir kaip malšinti galvos skausmą, apie tai kalbamės su LSMU ligoninės Kauno klinikų Neurologijos skyriaus vadovu prof. Antanu Vaitkumi.

LSMU ligoninės Kauno klinikų Neurologijos klinikos vadovas prof. Antanas Vaitkus.

– Kokios pagrindinės galvos skausmo priežastys?
– Maudžiantį, geliantį ar spaudžiantį galvos skausmą gali sukelti didelė emocinė ar psichinė įtampa, stresas, nuovargis. Tai jaučia nemaža dalis visuomenės dabar, grėsmingos pandemijos laikotarpiu.
Gali skaudėti galvą sergant osteochondroze, padidėjus kraujo spaudimui, pakilus kūno temperatūrai, pakeitus klimatinę juostą. Skausmą provokuoja ir burnos, dantų ertmės susirgimai, galvos, kaklo traumos.
Jauni žmonės dažniau patiria epizodinius, o vyresniame amžiuje vyrauja lėtiniai galvos skausmai.
– Ar žmonės dažniau jaučia įtampos galvos skausmus?
– Taip, tokie skausmai vargina apie 70 proc. šalies gyventojų. Dažniau tuos, kurių smegenyse trūksta laimės hormono – serotonino. Pakaušio, smilkinių ir viršugalvio srityse jaučiamas vidutinio intensyvumo galvos skausmas. Jį sukelia ilgalaikė emocinė įtampa, stresas darbe, namuose (ypač koronaviruso laikotarpiu), netektys, oro permainos.
Derėtų laikytis darbo ir poilsio režimo, pagal poreikį išgerti analgetikų. Padeda ir augalinės kilmės jonažolės medikamentai.
– Moteris dažnai vargina migrenos priepuoliai. Kas juos provokuoja?
– Moksliniai tyrimai atskleidė, kad migrena – paveldima liga, dauguma sergančiųjų turi teigiamą šeimos anamnezę. Migrenos priepuolius provokuoja hormonų svyravimai (mėnesinės, menopauzė), kai kurie vaistai (plečiantys kraujagysles, kontraceptikai), atmosferos slėgio pokyčiai, nesveikas gyvenimo būdas. Derėtų vengti badavimo, griežtų dietų, miego sutrikimų.
– Koks galvos skausmas yra pavojingas?
– Kartais galvos skausmas nedidelis ir greitai praeinantis, tačiau tam tikrais atvejais gali būti sunkios ir pavojingos ligos simptomas. Atsiradęs naujas, nepatirtas, vis didėjančio intensyvumo galvos skausmas, stiprėjantis naktimis, nepraeinantis nuo paprastų, skausmą malšinančių vaistų; lydimas neurologinės pažaidos simptomų, tokių, kaip vienos kūno pusės tirpimo, jėgos rankoje ar kojoje mažėjimo, budrumo pasikeitimo, – pastarieji simptomai nurodo būtinybę kreiptis į gydytoją.
Lėtiniai galvos skausmai reikalauja atidesnio ištyrimo bei dėmesio, todėl tuo turėtų užsiimti tik labai gerai savo darbą išmanantis specialistas.
Tad pirmą kartą atsiradus ir užsitęsus ilgiau (mėnesį – du) galvos skausmui viršugalvyje, pakaušyje ar atskirose galvos pusėse (gali kisti skausmo pobūdis, vieta) derėtų nedelsiant kreiptis į neurologą. Tai gali būti inkstų, vidaus organų, infekcijos ar naviko ligos požymis. Galvos skausmo priežasčiai nustatyti atliekamas magnetinis rezonansas, transkranijinė doplerografija ir kiti tyrimai.
– Kaip malšinti galvos skausmą iki patekimo į gydytojo kabinetą?
– Jeigu galvos skausmai – nėra naujiena, tikriausiai jau žinote, kas jums padeda: pasivaikščiojimas gryname ore, puodelis stiprios kavos, lengvas galvos masažas, šaltas kompresas ar kiti dalykai. Pasistenkite atsipalaiduoti, pailsėti.
– Ką derėtų keisti savo gyvenime, kad galvos skausmas aplankytų kuo rečiau?
– Venkite streso ir nuovargio. Svarbiausia – mokykitės gyventi ramiai ir daugiau ilsėkitės. Suprantama, kad tai nėra paprasta, kai galvoje sukasi rūpesčiai ir atsakomybė už vaikus, tėvus ir pan. Ir vis dėlto, meditacija gamtoje, relaksaciniai užsiėmimai (jų galima rasti internete), jogos pratimai, spartus ėjimas, lengvas bėgimas, geros, šiltos emocijos bendraujant su artimaisiais, draugais – tai patikimos galvos skausmo prevencinės priemonės.
– Kokių produktų, gėrimų patartumėte vengti?
– Jeigu jums pažįstamas galvos skausmas, derėtų vengti alkoholinių gėrimų, tokių, kaip alus, gazuoti, saldinti vynai (ypač raudonas), šampanas; taip pat fermentinių, pelėsinių sūrių, šokolado. Patartina nepiktnaudžiauti stipria kava ar arbata (gerti ne daugiau kelių puodelių per dieną).
Galvos skausmo prevencijai:
Venkite pervargimų, stresų.
Gerai išsimiegokite.
Į nemalonias situacijas reaguokite ramiai, nepanikuokite.
Dažniau vaikščiokite gryname ore.
Nebūkite išalkę.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *