In Memoriam

IRENA GEDMINAITĖ
1937 – 2020

Vaivorykščių spalvom plazdeno juostos,
Auksinių sodų debesys palubėse lingavo,
Vis bėgo metai… kiek likimo duota…
Vaikų svajonės jai naktim sapnavos…

2020 m. gruodžio 27 dieną su gyvenimu atsisveikino visų gerbiama ir mylima mokytoja Irena Gedminaitė. Pakuonyje ji gyveno nuo 1967 metų, dirbo vidurinėje mokykloje.
Mokytojos Irenos vaikystė nuo 1937 metų straksėjo gražios Daujotėlių kaimo sodybos takeliais, bėgo į Paliepių vidurinę mokyklą Raseinių rajone. Ją baigusi mergina panoro gelbėti ligonius ir įstojo į medicinos seserų kursus Kaune. Vėliau Ireną paviliojo mokinukai ir Klaipėdos Pedagoginė mokykla. 1959 m. ją baigusi pradėjo mokytojos kelią Šilalės rajono Varsėdžių aštuonmetėje mokykloje. Po 4 metų gyvenimas nuvedė į kitą Lietuvos kraštą – Kaišiadorių rajono Airiogalos aštuonmetę. Prabėgo dar 4 metai, ir Irena vėl pakėlė sparnus naujam skrydžiui. Šį kartą – į Prienų rajono Pakuonio vidurinę mokyklą. Ir pasiliko čia visam likusiam gyvenimui. Mokydama mažuosius pradinukus, triūsdama muziejuje 1967 – 2001 metais šioje mokykloje Irena rado artimų draugų, bendraminčių. Ir išėjusi į pensiją, mokytoja liko Pakuonyje, nors save visada laikė žemaite. Virš 53 metų ji džiaugėsi mūsų krašto paukščių čiulbesiu, sodų žydėjimu, su rūpesčiu nuolat domėjosi buvusių mokinukų ateitimi.
Irena Gedminaitė buvo smalsi tyrinėtoja, nuo mažens mylinti meną, istoriją… Visa tai ugdė ir savo mokinių širdyse. Buvo labai mylima, gerbiama tėvų, kolegų. Piešė, nėrė, ypač mėgo keliauti. Pasiekė net Kamčiatką, Italiją. Pakuonio krašto maldininkams ir besidomintiems tautodaile organizuodavo išvykas po Lietuvą. Pati aplankė daugybę kūrėjų, sukaupė jų darbų kolekciją ir savo bute įrengė puikią ekspoziciją, kurią galėjo aplankyti visi besidomintys. Skatindama mokytojus, mokinius, jų tėvus, artimuosius rinkti etnografinius eksponatus, mokytoja sukaupė nemažai šių turtų. Taip Irenai nuolat rūpinantis ir organizuojant,1992 m. birželio 10 dieną Pakuonio vidurinėje mokykloje buvo atidarytas nedidelis muziejus. Tą dieną mokytoja išėjo į pensiją. Bet darbo neatsisakė. Dar kelis metus mokė savo pradinukus, o muziejų tvarkė iki 2001metų.
Irena ne tik domėjosi kitų kūriniais. Ji pati buvo kūrėja tautodailininkė: vėrė auksinius šiaudų sodus, pynė margaspalves juostas, nėrė šiurpias Užgavėnių kaukes, kalėdines prakartėles. Ir dėvėdavo tik savo sukurtus, nunertus rūbus. Mokytoja aktyviai dalyvaudavo tautodailės parodose, įvairiuose renginiuose Prienų krašto muziejuje, Prienų kultūros centre, Globos namuose, o kartais Birštono kultūros centre ar net gimtojo Raseinių krašto muziejuje. 
Įdomu tai, kad prieš keletą metų visus sukauptus savo ir kitų tautodailininkų kūrinius, knygas, nuotraukas, net ir kai kuriuos baldus mokytoja Irena staiga išdovanojo giminaičiams, draugams. Jais gali džiaugtis gimtojo Raseinių krašto, Prienų krašto ir Pakuonio mokyklos muziejai, Prienų Globos namai, Pakuonio gyventojai. Namuose liko tik keli, patys brangiausi širdžiai, reikalingiausi kasdienybei daiktai. O ji šypsojosi, džiaugėsi kambarių erdve, laisve žvilgsniui ir sielai.
Bet netrukus vėl širdį norėjosi gaivinti menu. Ir po truputį, palubėj vėl ėmė suktis painūs, auksaspalviai sodai, o ant sienų sumirguliavo naujai pintos juostos. Vėl kūryba, kelionės į renginius, savo darbų parodos namuose, mažokame bute. Labiausia visus nustebino jubiliejinė paroda „80 juostų, 80 sodų“. Kiek lankytojų, kiek sveikintojų! Džiugino žmonių dėmesys ir pagarba mokytojos Irenos prasmingai kasdienybei. Jos dovanotos juostos ar sodai puošia ne vienus namus, keliauja į užsienį.
Už kūrybą, dalyvavimą įvairiose parodose mokytoja tautodailininkė Irena Gedminaitė yra gavusi ne vieną padėką, o 2017 m. jai skirtas Prienų rajono savivaldybės apdovanojimas „Dėkingumas“ „Už gyvenimo pasiekimus“.
Mokytoja, tautodailininkė, muziejininkė, kolekcininkė Irena Gedminaitė – buvo ir liks žmogumi, kuriuo didžiuojasi buvę mokiniai, kolegos. Nors sveikata jos nedžiugino, bet kūryba teikė meilę gyvenimui, žmonėms, Pakuonio kraštui, kuriame išgyveno 53 metus.

Liūdime dėl skaudžios netekties, nuoširdžiai užjaučiame artimuosius. Visų bendradarbių, mokinių, pažįstamų atmintyje ilgai išliks šilti, gražūs prisiminimai apie Mokytoją Ireną Gedminaitę.

Pakuonio pagrindinės mokyklos bendruomenė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *