Intensyvus eismas reikalauja nedelsti ir ieškoti sprendimų

Kiekvienąkart įsėdę į automobilį, tikimės savo kelionės tikslą pasiekti saugiai, nepatirdami streso, juolab eismo įvykių. Tačiau, eismui intensyvėjant, vairuotojai (taip pat ir kiti eismo dalyviai) vis dažniau susiduria su įvairiais iššūkiais, kuriuos kelia prastos būklės keliai, eismo spūstys, kelių eismo taisyklių pažeidėjai, užpildytos automobilių stovėjimo aikštelės ir kitos problemos.


Todėl Prienų rajono savivaldybės saugaus eismo komisija, kuriai vadovauja vicemerė Loreta Jakinevičienė, net karantino metu sulaukia gyventojų bei įstaigų prašymų dėl saugaus eismo priemonių užtikrinimo: kelio ženklų, perėjų įrengimo, automobilių eismą, greitį ribojančių, jų statymą draudžiančių priemonių parinkimo ir kt. Šie prašymai kiekvieną mėnesį svarstomi komisijos posėdžiuose. Komisijos pirmininkė L. Jakinevičienė pabrėžia, kad situacijos yra skirtingos, todėl priimami sprendimai ne visuomet atitinka pareiškėjų lūkesčius.
Tais atvejais, kai pakanka Savivaldybės kompetencijos, stengiamasi pagerinti eismo saugumo sąlygas. Statomi reikalingi kelio ženklai, atliekamas horizontalus ženklinimas, saugaus eismo klausimais bendradarbiaujama su Prienų rajono policijos komisariatu. Bendraujant su gyventojais ir įstaigomis, skatinamas vairuotojų ir pėsčiųjų sąmoningumas, organizuojamos akcijos saugiam eismui užtikrinti.
Visgi, kaip pastebi pašnekovė, kelių eismo reguliavimo, eismo dalyvių saugumo problemos sunkiai sprendžiamos valstybinės reikšmės keliuose, už kuriuos atsakinga Valstybinė automobilių kelių direkcija (LAKD).
– Iš LAKD kartais pasigendame geranoriško bendradarbiavimo, diegiant kelių ir eismo saugumo gerinimo priemones jai priklausančiuose keliuose. Šiuo metu didžiausios problemos, kurioms spręsti reikia direkcijos pritarimo ir paramos, yra šios: trūksta perėjų arba jos netenkina gyventojų poreikių; ne visose vietovėse įrengti gyvenviečių ženklai – savo nenorą jas pažymėti direkcija aiškina tuo, kad gyvena tik pavieniai gyventojai, – teigia L. Jakinevičienė.
Pasak jos, į direkciją Savivaldybė ne kartą kreipėsi dėl pėsčiųjų perėjų įrengimo valstybinės reikšmės keliuose, tačiau dažniausiai į prašymus atsakoma neigiamai.
LAKD leidžia įrengti tik nežymėtą perėją Prienų miesto Kęstučio gatvėje prie naujai įrengtų viešųjų erdvių, nesutinka įrengti perėjų F. Martišiaus g. prie „Pasakos“ lopšelio-darželio, kelyje Kaunas – Marijampolė (prie sankryžos ir Via Baltika autostrados ir tarp stotelių į Kauną).
– Ne vienerius metus Savivaldybės tarybos posėdžiuose buvo diskutuojama apie būtinybę įrengti perėją Jiezno miesto pagrindinėje Vytauto gatvėje, kurioje įsikūrusios parduotuvės ir kitos gyventojų lankomos įstaigos, dėl to ne kartą rašėme raštus Kelių direkcijai. Galiu pasidžiaugti, kad galiausiai pasisekė susitarti, ir direkcija davė leidimą Savivaldybei šiame regiono kelyje pėsčiųjų perėją įsirengti savo lėšomis. Perėjos projektavimo darbai jau pradėti.
Lapkričio 17 dienos Eismo saugumo komisijos posėdyje buvo svarstyti du gyventojų prašymai – dėl perėjos įrengimo Prienų miesto J. Basanavičiaus gatvėje, prie sodų bendrijos „Sodžius“, ir dėl greitį mažinančių priemonių įrengimo Stakliškių miestelio Kauno gatvėje. Kadangi abu keliai priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai, komisija jai persiuntė gyventojų kreipimusis, prašydama įvertinti eismo saugumo situacijas šiose gatvėse.
Saugaus eismo komisijos nuomone, J.Basanavičiaus gatvėje vien pėsčiųjų perėja eismo saugumo problemų neišspręstų. Todėl kreiptasi į direkciją dėl nesaugios J.Basanavičiaus ir Rasos gatvių sankryžos pertvarkymo. Šioje gatvės atkarpoje vyksta intensyvus pėsčiųjų ir transporto priemonių judėjimas, nes netoliese yra sodininkų bendrija bei gyvenamoji zona, kurioje kuriasi nauji gyventojai. Minėtos sankryžos projektas jau buvo parengtas, tačiau, panaikinus valstybinės reikšmės kelius prižiūrinčią Kauno kelių tarnybą, jis liko neįgyvendintas.
– Derybų objektu su Kelių direkcija išlieka ir šiuolaikiškų dengtų autobusų laukimo paviljonų regioniniuose keliuose įrengimas – kai kuriose kaimiškose vietovėse jų labai trūksta, keleiviai patiria nepatogumus. Apie poreikį atnaujinti konkrečias stoteles esame informavę LAKD, gavome atsakymą, kad šių metų rugsėjį sudaryta prioritetinė eilė, pagal kurią paviljonai bus įrengiami, – pasakojo L.Jakinevičienė.
Į atnaujinamų sąrašą įtrauktos keturios stotelės Balbieriškio miestelio ir Paprūdžių kaimo, dvi – Pakuonio seniūnijos Ašmintos ir Pabališkių kaimų, po vieną – Prienų miesto, Naujosios Ūtos ir Šilavoto seniūnijų, septynios – Veiverių seniūnijos keliuose.
L.Jakinevičienės teigimu, darbas, įgyvendinant eismo saugumo gatvėse ir keliuose priemones, tapo nuoseklesnis šiais metais patvirtinus Prienų rajono savivaldybės 2020–2025 metų eismo saugumo programą. Dėl jos įgyvendinimo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Alytaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu.
– Gruodžio pabaigoje bus atliekama šios programos analizė, ją aptarsime Saugaus eismo komisijoje, su seniūnais, kurie dalyvauja komisijos posėdžiuose ir atstovauja seniūnijų gyventojų interesams. Šiais metais ypatingą dėmesį skyrėme ir pėsčiųjų perėjų saugumui užtikrinti, Dariaus ir Girėno bei Kęstučio gatvėse, prie ugdymo įstaigų esančios perėjos yra geriau apšviestos, – pažymėjo L.Jakinevičienė.


Gerinamas susisiekimas ir kaimo vietovėse, ir mieste

Vicemerė Loreta Jakinevičienė taip pat vadovauja ir Prienų rajono savivaldybės keleivių ir mokinių vežiojimo koordinavimo komisijai. Komisijos pirmininkės teigimu, pavėžėjimo srities klausimai šiais metais buvo labai svarbūs, jiems nagrinėti surengta 14 komisijos posėdžių. Pirmajame pandemijos etape dėl patiriamų COVID-19 pasekmių teko sustabdyti kai kuriuos vietinio susisiekimo maršrutus. Tačiau buvo priimta ir atskirų vietovių gyventojams palankių sprendimų, kurie pagerins jų susisiekimą.
Atsižvelgiant į Veiverių krašto gyventojų prašymus bei į tas aplinkybes, kad šioje teritorijoje gyvenantys žmonės neturi tinkamo ir patogaus susisiekimo su Kauno ir Prienų rajonų bei Kazlų Rūdos savivaldybėmis, buvo sukurta bendra Kauno regiono transporto sistema, padėsianti efektyviai naudoti savivaldybių lėšas. Pagal pasirašytas bendradarbiavimo sutartis tarp Kauno rajono, Prienų rajono bei Kazlų Rūdos savivaldybių, kurioms pritarė savivaldybių tarybos, organizuota per jų teritorijas besidriekianti vietinio priemiestinio autobusų maršruto trasa. 106-ojo maršruto trasa: Kaunas – Garliava – Juragiai – Veiveriai – Skriaudžiai – Ąžuolų Būda – Kazlų Rūda; 159-ojo maršruto trasa: Kaunas – Garliava – Mastaičiai – Pažėrai – s. b. „Aronija“.
Keleivių ir mokinių vežiojimo koordinavimo komisijos pirmininkė pasakojo, kad į Prienų rajono savivaldybę kreipėsi ir Veiverių seniūnijos Kuprių kaimo gyventojai, kurie prašo, jog maršrutinis autobusas užsuktų ir į šią vietovę. Pasak L.Jakinevičienės, tai įmanoma, nes susisiekimas su kaimu yra geras, pro jį veda asfaltuotas kelias.
Atkreipus pašnekovės dėmesį į tai, kad karantino laikotarpiu savivaldybės keliais kursuojantys maršrutiniai autobusai atrodo pustuščiai, L.Jakinevičienė neslėpė, kad komisija sulaukia priekaištų iš gyventojų dėl esą netaupomų lėšų. Tačiau kiti žmonės – priešingai, prašo pratęsti maršrutus, sureguliuoti jų laikus.
Komisijos pirmininkės teigimu, nors antrosios pandemijos metu dėl karantino apribojimų pavėžėjimo paslaugos tapo nuostolingos, Savivaldybė apsisprendė jas išlaikyti kaip įmanoma ilgiau, ypač kaimo vietovėse, nestabdant bendrovės „Transrevis“ aptarnaujamų vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo maršrutų.
– Juk ir šiuo metu žmonėms reikia vykti į darbą, pas gydytojus, tvarkyti įvairius reikalus savivaldybės centre, prieš Kalėdas rūpės apsipirkti. Mokyklos taip pat dirba mišriu būdu, todėl dalis mokinių yra pavėžėjami maršrutiniais autobusais, – šį sprendimą aiškina L.Jakinevičienė.
Anot jos, pasikeitimų yra miesto autobuso maršrute „Šeimos klinika – Poliklinika – Civilinės kapinės“. Rugpjūčio 26 d. komisijos sprendimu, autobusas miesto maršrutu važiuoja ne šešis, o tris kartus, o nuo lapkričio 23 d. visą žiemos laikotarpį jis kursuos tik iki Poliklinikos, neužsukdamas į kapines.
– Dėl miesto maršruto turime ir daugiau planų. Vieną jau pavyko įgyvendinti – autobusas užsuka į Prienų sporto arenos aikštelę, kurioje įrengta sustojimo vieta. Taip keleiviams yra patogiau ir saugiau, – pastebi L.Jakinevičienė.
Jos manymu, atidarius baseiną, pavėžėjimo paslauga naudosis dar daugiau gyventojų. Juolab kad Savivaldybėje svarstoma netolimoje ateityje pratęsti miesto maršrutą iki Popierinės, kad ir Dvariuko mikrorajono gyventojai galėtų naudotis viešuoju transportu.
Dėl poreikio įrengti autobuso sustojimą prie lopšelio-darželio ,,Pasaka“ buvo teirautasi šios įstaigos administracijos, kalbėtasi su gyventojais, todėl tikėtina, kad autobusas kursuos pro „Revuonos“ mokyklą ir A.Vaitkaus gatve, ši galimybė aptarta ir su vežėjais. A.Vaitkaus gatvėje planuojama įrengti daugiau stotelių.
L.Jakinevičienė paminėjo, jog komisijos laukia dar vienas svarbus darbas – sutvarkyti stotelių ženklus, peržiūrėti visų maršrutinių autobusų stotelių pavadinimus. Tuos, kurie neatitinka laikmečio, yra netekę prasmės, kalbiniu požiūriu nepateisinami, pasitarus su seniūnais, seniūnaičiais, planuojama keisti naujais.
– Mieste yra populiarus sustojimas „Dujų ūkio kontora “, tačiau pačios dujų įmonės jau senokai nebėra, todėl peršasi mintis stotelės pavadinimą keisti į „Turgaus“ ar pan. Dėl stotelių pavadinimų keitimo kviesime pasisakyti ir pačius gyventojus, – kalbėjo vicemerė, Komisijos pirmininkė L.Jakinevičienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *