Skambutis į Karštąją COVID-19 liniją

Prienų rajono gyventojas Andrius (vardas pakeistas, aut. past.) vos prieš savaitę pajuto koronavirusui būdingus simptomus: prarado uoslę ir skonį, jam pakilo temperatūra, pradėjo laužyti kaulus. Prastai pasijuto ir kartu gyvenantys šeimos nariai.
Prisiskaitęs apie tai, kad COVID-19 Karštosios linijos telefonu neįmanoma prisiskambinti, vyriškis susirūpino, kaip reikės užsiregistruoti tyrimui, juk žmonės bergždžiai bando laimę ir po kelis šimtus kartų. Todėl jis labai nustebo, kai Karštosios linijos operatorė atsiliepė iš pirmo karto – tyrimas mobiliajame punkte jo šeimai buvo paskirtas kitai dienai.
Padėkojęs už tokį operatyvumą laimingam atsitiktinumui, iš operatorės jis išgirdo, kad skambinančiųjų srautai susireguliavo po to, kai viešai buvo paskelbta apie galimybę tyrimams dėl koronaviruso registruotis internetiniame puslapyje 1808.lt – pirmąją savaitę šia paslauga vidutiniškai pasinaudojo daugiau nei po tūkstantį žmonių per dieną.
Andrius su šeima nuosavu automobiliu nuvyko į mobilųjį punktą Kaune, kur jiems iš nosiaryklės buvo paimti ėminiai, grįžo į namus ir izoliavosi. Praėjus dviem dienoms, Andrius pirmasis sulaukė patvirtinimo, kad serga koronavirusu, tuoj pat paskambino ir epidemiologinį tyrimą atlikusi NVSC specialistė. O jo šeimos nariai atsakymų negavo ir po keturių dienų. Pasiteiravus COVID-19 linijos telefonu, jiems paaiškino, kad galbūt jų ėminiai pateko į kitą tyrimų partiją ir bus ištirti vėliau.
Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad žymiai išaugus skambučių srautams ir didėjant tyrimų apimtims, nuo koronaviruso mėginio paėmimo iki atsakymų gavimo žmonėms gali tekti laukti ir iki penkių dienų, todėl gyventojai raginami būti supratingiems – daroma viskas, kad tyrimų rezultatai pacientus pasiektų kuo greičiau.
Prienų rajono savivaldybės gydytojas Virginijus Slauta gyventojams primena apie galimybę prisijungti prie e. sveikatos sistemos portalo, kuriame, be asmeninės ligos istorijos, galima rasti ir atliktų laboratorinių tyrimų duomenis, taip pat ir atsakymus, susijusius su COVID-19 ligos diagnostika.

Grįžtantiems iš šešių užsienio šalių reikia atlikti testą
Pasirodžius pranešimams, kad Danijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų ir Švedijos audinių auginimo ūkiuose nustatyta mutavusi koronaviruso (COVID-19) atmaina, Lietuvoje nuo lapkričio 16 d. pra-dėtos taikyti papildomos prevencijos priemonės ir įvestas reikalavimas atvykstantiems iš šių valstybių atlikti COVID-19 ligos nustatymo testą.
Visi keliautojai be išimties, atvykstantys iš Danijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų ir Švedijos, privalo turėti ne seniau nei 48 val. laikotarpiu prieš atvykimą atliktą laboratorinį tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir gautą neigiamą atsakymą arba per 24 val. nuo atvykimo užsiregistruoti tokiam tyrimui Lietuvoje. Tai galima padaryti paskambinus į Karštąją koronaviruso liniją numeriu 1808 arba į laboratorinius COVID-19 ligos tyrimus atliekančią įstaigą. Kol bus gautas neigiamas tyrimo atsakymas, asmuo privalo izoliuotis.
Prienų rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų valdymo komisijos ir Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovės, Administracijos direktorės Jūratės Zailskienės teigimu, sugrįžusieji iš užsienio bei mūsų rajono gyventojai, neturintys patalpų, kuriose galėtų izoliuotis atskirai nuo artimųjų, už nedidelį mokestį gali apsigyventi „Šaltupio“ kaimo turizmo sodyboje (Išlaužo seniūnija), su kuria Savivaldybė sudariusi sutartį.
Savivaldybė taip pat teikia pavėžėjimo paslaugą tiems rajono gyventojams, kurie neturi galimybių patys nuvykti į mobilius punktus ar ligonines.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *