Kurortinis Birštonas gyvena karantino ritmu…

Uždaryti muziejai, kultūros ir sporto įstaigos, nuotolinis valstybinių įstaigų darbas, apribotas žmonių būriavimasis iki penkių asmenų, viešose vietose privalomos kaukės ir kiti apribojimai nuo lapkričio 7 d. palietė visas šalies savivaldybes, neišskiriant nė Birštono.

Serga 25 asmenys, dauguma – miesto gyventojai
Birštone sergamumas COVID-19 yra augantis, todėl tikimasi, kad socialinių kontaktų apribojimai padės pažaboti infekcijos plitimą. Lapkričio 12 dienos duomenimis, savivaldybės teritorijoje iš viso nustatyta 30 koronaviruso atvejų, šiuo metu serga 25 asmenys, penki pasveikę. Savivaldybės ESOC vadovės, savivaldybės gydytojos Eglės Grinevičienės teigimu, dauguma sergančiųjų gyvena mieste. Turimais duomenimis, susirgimų užfiksuota ir šeimose, ir darbo kolektyvuose (atvejai nustatyti asmens sveikatos priežiūros įstaigose). Yra atvejų, kuomet užsikrėtimo aplinkybės neaiškios.
Didžioji dalis COVID-19 ligonių – darbingo amžiaus. Jauniausias susirgęs asmuo yra 17-os metų, vyriausias – gimęs 1942 metais. Visi sergantys asmenys izoliavęsi ir gydosi namuose (arba apie jų gydymą ligoninėje nėra duomenų). Savivaldybė ir policija yra įpareigotos tikrinti, kaip gyventojai laikosi saviizoliacijos sąlygų.

SPA paslaugos sustabdytos, teikiamos tik reabilitacinės ir gydomosios procedūros
Birštonas – sanatorinio ir reabilitacinio gydymo kurortas, į kurį kas mėnesį atvyksta gydytis pacientai iš visos Lietuvos. Savivaldybės gydytoja E.Grinevičienė patvirtino, kad karantino laikotarpiu stabdomos tik sveikatingumo paslaugos SPA centruose, o visos trys kurorto sanatorijos, taip pat „Vytautas Mineral SPA“, turinčios reabilitacinio gydymo ir asmens sveikatos priežiūros licencijas bei sutartis su Teritorinėmis ligonių kasomis, ir toliau priims pacientus, laikantis visų saugumo reikalavimų.
Juolab kad planinės operacijos didžiosiose ligoninėse dar neatšauktos, o po jų pacientai siunčiami reabilitacijai. Be to, nemažai šalies medikų iki lapkričio 30 d. yra rezervavę vietas sanatorijose ir skubės pasinaudoti valstybės skirta subsidija poilsiui.
Kita vertus, svarstė pašnekovė, viskas gali pasikeisti, jeigu epidemiologinė situacija šalyje vis blogės.

Sanatorijos dirba su mažesniais pacientų srautais
Birštono „Eglės“ sanatorijos tinklalapyje pranešama, kad ir po lapkričio 7 d. įsigaliojus visuotiniam karantinui, tęsia savo misiją – padėti žmonėms susigrąžinti, palaikyti ir sustiprinti sveikatą. Sanatorija pasirengusi saugiai teikti paslaugas tiems pacientams, kurie atvyks pagal gydomąsias ir reabilitacines programas (savaitgalio poilsio ir darbostogų programos laikinai sustabdomos).
Vyriausybės sprendimu, stabdoma vakarinių, skirtų pramogai, baseinų ir pirčių komplekso veikla sanatorijos pacientams ir joje negyvenantiems klientams. Tačiau, atvykus su viena iš gydymo programų, po gydytojo konsultacijos galės būti paskirtas gydomasis plaukiojimas ir gydomosios pirtys dienos metu. Karantino laikotarpiu sanatorijoje neveiks treniruoklių salė, nevyks laisvalaikio renginiai.
Tiesiogiai iš „Eglės sanatorijos“ įsigyti dovanų kuponai, kurių galiojimo laikas baigiasi šiais metais (2020 m.), bus pratęsti automatiškai iki 2021 metų birželio 30 d.
Sanatorijoje „Versmė“ laukiami reabilitacijos ir gydymo paslaugų reikalingi pacientai, atvykstantys su Teritorinių ligonių kasų kelialapiais. Rūpinantis pacientų sveikata, mėgstamos gydymo programos papildytos naujai sukurtais pasiūlymais. Reabilitacinių pacientų lankymas sanatorijoje draudžiamas.
„Vytautas Mineral SPA“ informavo, kad ir po lapkričio 7 d. teikia bendrąsias asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Tiesa, iš klientų tikimasi atsakingo elgesio ir tais atvejais, jei savijauta prasta ar turėjo kontaktą su sergančiuoju COVID -19, jų prašoma likti namuose.
Rūpinantis pacientų ir darbuotojų saugumu, įstaigoje buvo patvirtintos bendrosios saugaus elgesio ir paslaugų teikimo taisyklės. Visos „Vytautas Mineral SPA“ viešbutyje teikiamos paslaugos, taip pat maitinimo paslaugos yra skirtos tik viešbučio svečiams. Pagal LR Vyriausybės nutarimą, SPA ir pirtys laikinai uždarytos, vandens procedūros terapiniame baseine ir haloterapinėje pirtyje su kineziterapeuto priežiūra galimos tik  po  nuotolinės sveikatos priežiūros specialisto konsultacijos. Maistas pristatomas į kambarius arba tiekiamas išsinešimui, reguliuojami svečių srautai ir kt.
„Tulpės“ sanatorija priima pacientus, atvykstančius pagal medicininės reabilitacijos ir sveikatingumo programas su gydomosiomis procedūromis. Gydyklų paslaugos (tarp jų – ir mankšta baseine, vertikalios vandens vonios) teikiamos tik sanatorijos klientams. Laikinai sustabdytos SPA ir grožio procedūros.
Pagal sveikatos ministro įsakymą, nuo šios savaitės į sanatoriją atvykstantys pacientai turi būti per 72 val. atlikę COVID-19 tyrimą.
Sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė pripažino, kad apribojus procedūrų teikimo apimtis, didžiosioms ligoninėms mažinant planinių operacijų skaičių, sanatorijoje menksta klientų srautai, todėl buvo sutrumpintas gydyklų darbo laikas, nuo šios savaitės keli darbuotojai išleisti į prastovas ar atostogas.
Įstaigos vadovės teigimu, visiems darbuotojams periodiškai atliekami COVID-19 testai, su psichologo pagalba jiems parengti patarimai, kaip elgtis susidūrus su pandemijos keliamais iššūkiais, kaip išjausti ir sumažinti neigiamas emocijas, kylančias dėl situacijos neapibrėžtumo ir nežinios.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *