Aptarta su COVID-19 susijusi patirtis ir karantino iššūkiai

Rajone daugėjant asmenų, užsikrėtusių koronaviruso infekcija, Prienų r. savivaldybė jau peržengė raudonosios zonos ribą, o atvejų skaičiumi artėja prie 80, daugiausia židinių ir užsikrėtimų – Prienų seniūnijoje ir Veiverių seniūnijoje, pavienių atvejų fiksuojama visose seniūnijose, išskyrus Pakuonio seniūniją.
Susidariusiai COVID-19 situacijai aptarti lapkričio 3 d. Prienų r. savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko iniciatyva organizuotas Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdis, kuriame aptarta epidemiologinė situacija Prienų rajone, diskutuota dėl pagalbos NVSC, Prienų rajono savivaldybės administracijos ir seniūnijų darbo, dėl renginių ribojimo, gyventojų, kurie serga COVID-19, parvežimo iš gydymo įstaigos į namus, kitais aktualiais klausimais.

Darbas Prienų PSPC ir Greitosios pagalbos tarnyboje nestoja
Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Artūras Ivanauskas apžvelgė, su kokiais sunkumais įstaiga susiduria epidemijos metu. Daugiausia sunkumų, anot jo, iškyla dėl sergančiųjų parvežimo į namus iš Kauno ligoninės. Įstaigos vadovui taip pat kelia nerimą situacija Greitosios medicinos pagalbos skyriuje, kur šiuo metu serga 5 asmenys (2 sunkesne, 3 lengva forma), 3 izoliacijoje. Darbas, anot jo, nestoja, o keletas darbuotojų planuoja jau sugrįžti į darbą.
Gyventojų aptarnavimas, kaip pažymėjo A.Ivanauskas, vyksta įprastai, paslaugos teikiamos, bet pastebimas beveik du kartus sumažėjęs besikreipiančių pacientų skaičius. Manoma, kad žmonės galbūt pradėjo elgtis sąmoningiau ir, nesant būtinybės, nesilankyti poliklinikose, o skambinti šeimos gydytojui.

Ligoninė ir Karščiavimo klinika su krūviu susidoroja
Prienų ligoninės direktorė J.Milaknienė apžvelgė situaciją įstaigoje. Anot vadovės, darbuotojų kol kas netrūksta. Įstaigoje susirgę buvo 3 gydytojai, 1 jau sugrįžęs į darbą, 2 darbuotojai yra izoliacijoje. Kaip paminėjo įstaigos vadovė, didelis darbo krūvis tenka Priėmimo-skubios pagalbos skyriui, kuriame per dieną priimami 25–28 pacientai, pusė jų – turintys karščiavimo simptomų.
Karščiavimo klinika pajėgi aptarnauti 10 karščiuojančių pacientų per dieną ir kol kas su krūviu susitvarkoma. Taip pat didėja profilaktinių ir pacientams atliekamų tyrimų skaičius – per dieną apie 50.
SVARBU PAJUTUSIEMS SIMPTOMUS. Ligoninės direktorė atkreipė dėmesį, kaip reikia elgtis pajutus koronavirusui būdingus simptomus. Anot įstaigos vadovės, darbo dienomis, jei žmogus nėra la-bai sunkios būklės, pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nukreips, jei reikės, į Karščiavimo kliniką. Jeigu karščiuojama vakare ar savaitgalį, ir žmogus negali pats atvykti į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių (kuris dirba visą parą), reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir kviesti greitąją medicinos pagalbą. Svarbiausia, kad žmogus nepasimestų, neišsigąstų ir elgtųsi taip pat, kaip ir sunegalavus bet kokiu kitu atveju.

Apie epidemiologinę situaciją rajone
NVSC Prienų skyriaus vedėjas A.Skiauteris pateikė informaciją apie COVID-19 situaciją Prienų rajono savivaldybės teritorijoje. Pažymėta, jog daugiausia sergančiųjų yra Prienų mieste, dalis – kitose rajono teritorijose. Kadangi Prienų rajonas yra raudonoje zonoje, buvo rekomenduojama visuose sektoriuose griežtai laikytis šiai zonai skirtų rekomendacijų.
Kaip teigė Prienų visuomenės sveikatos centro vadovas, užkrečiamųjų ligų specialistai šiuo metu susiduria su labai dideliais darbo krūviais, dėl ko atvejų epidemiologinė diagnostika nėra operatyvi. Viena iš problemų – nedarbingumo pažymų klausimas. Anot vedėjo, suteikti nedarbingumo pažymas galima tik tada, kai yra užregistruotas didelės rizikos sąlytis, o jam nustatyti reikia surinkti daug pirminės ir tikslios informacijos, kurią dėl sukurtos dabartinės sistemos ir panaikintų kai kurių funkcijų epidemiologams sunku gauti.
Todėl Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimu jau savaitę epidemiologams talkina Prienų visuomenės sveikatos biuro darbuotojai, kuriems A. Skiauteris labai dėkojo už savalaikę pagalbą. Pasitarimo metu buvo sutarta, kad biuro specialistai koordinuoti informacijos valdymą padės ir Prienų ligoninei.

Policija pasiruošusi greitai reaguoti
Prienų rajono policijos komisariato viršininkas Andrius Rupeikis pasidžiaugė, kad nors situacija yra įtempta, policijos komisariate nėra sergančių žmonių, tarnyba savo funkcijas atlieka be trikdžių. Darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, atvykę gyventojai aptarnaujami po vieną ir su būtinomis apsaugos priemonėmis.
Komisaro teigimu, siekiant užtikrinti greitą reagavimą, gatvėse nuolat budi du policijos ekipažai, didelis dėmesys skiriamas tam, ar žmonės viešose vietose dėvi kaukes ir ar laikosi būtinosios izoliacijos sąlygų, kadangi ši prievolė yra pavesta policijai. Anot pareigūno, kol kas nubaustų asmenų nėra – dėl veido kaukių pareigūnai gyventojus geranoriškai perspėja ir paragina nepamiršti saugumo bei privalomų reikalavimų. Pažeidusiųjų būtinojo karantino sąlygas taip pat nenustatyta, nors yra nuogirdų, kad tokie asmenys pasirodo viešose vietose.

Paslaugos Savivaldybėje ir seniūnijose – nuotoliniu būdu
Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje buvo priimtas nutarimas, kad nuo š. m. lapkričio 4 d. gyventojai Savivaldybėje ir seniūnijose būtų aptarnaujami vengiant tiesioginio kontakto, teikiant paslaugas nuotoliniu būdu – elektronines paslaugas, telefonu arba el. paštu. Gyventojai, kurie neturi galimybės prašymą pateikti kitu būdu, o tik atvykę į Savivaldybę, bus registruojami ir aptarnaujami jiems paskirtu laiku. Savivaldybės darbo laikas – nuo 7.00 iki 17.00 val.

Uždrausti renginiai, apsispręsta dėl ugdymo
Taip pat Prienų rajono savivaldybėje uždrausti visi uždarose ir atvirose erdvėse organizuojami renginiai bei susibūrimai.
Nutarta, kad iki lapkričio 8 d. ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas vyks ugdymo įstaigose, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas. 
Vyresniųjų klasių mokiniams pamokos šią savaitę vykdomos nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį ir kasdienį mokymosi būdus, išskyrus besimokančiuosius bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse. Šiems moksleiviams ir toliau ugdymas bus užtikrintas ugdymo įstaigose, laikantis saugumo reikalavimų.
Neformaliojo vaikų švietimo veikla turės vykti per nuotolį arba būti stabdoma.
Tokios pačios taisyklės galios ir neformaliajam suaugusiųjų švietimui.
Vyriausybei apsisprendus nuo lapkričio 7 d. visoje Lietuvoje įvesti karantiną, lapkričio 5 d. Prienų r. savivaldybėje sušauktame Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje patikslinta, kad, paskelbus visuotinį karantiną, vyresniųjų klasių mokinių ugdymas iki lapkričio 13 d. bus vykdomas tik nuotoliniu būdu. Tolimesni sprendimai bus priimami pagal situaciją.

Prienų ligoninėje – skyrius ligonių su COVID-19 gydymui
Atsižvelgiant į blogėjančią COVID-19 epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir Kauno regione, Prienų ligoninė tampa vidutinio saugumo ligonine, kurioje bus gydomi vidutinio sunkumo būklės ligoniai, kurie reikalauja deguonies terapijos ir (ar) kitokio gydymo. Nuo lapkričio 7 d. ligoninės Vidaus ligų skyriaus Slaugos poskyryje parengta 20 stacionarių lovų.
Parengta pagal Prienų rajono savivaldybės informaciją

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *