Savivaldybės vadovų ir medikų pasitarime – apie iššūkius atėjus antrajai COVID-19 bangai

Spalio 27 d. Prienų r. savivaldybėje vyko Savivaldybės vadovų, Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro ir rajono sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasitarimas. Jo metu aptarta COVID-19 ligos epidemiologinė situacija Savivaldybei pavaldžiose ir privačiose gydymo įstaigose, įvertintas įstaigų pasirengimas antrajai viruso bangai ir galimam virusu užsikrėtusių pacientų srauto valdymui, ligonių hospitalizavimui, slaugos ligonių priežiūrai.
Diskutuota ir dėl Karščiavimo klinikos darbo dviem pamainomis, glaudesnio bendradarbiavimo tarp gydymo įstaigų, pagalbos, dalijimosi žmogiškaisiais ištekliais. Pažymėta, kad COVID-19 situacija sveikatos priežiūros įstaigose yra valdoma. Labiausiai baiminamasi, kad virusas neišplistų ligoninėse, globos įstaigose ir „neiškristų“ iš darbo medikai, nes žmogiškųjų išteklių trūkumas kai kur jaučiamas ir dabar: dėl didelio krūvio, medikų nuovargio, dalies asmenų nedarbingumo.
Visiems buvo aktualu, kad išliktų rajone Karščiavimo klinika ir profilaktiniai tyrimai. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovai kalbėjo jaučiantys didelę Prienų ligoninės pagalbą ir palengvinimą atliekant COVID-19 tyrimus. Anot ligoninės vadovės J. Milaknienės, įstaiga jaučia atsakomybę už viruso suvaldymą, todėl tyrimai tol bus atliekami, kol bus pajėgumų ir pagalbos. Kol kas šiame veiklos bare labai daug padeda Pirminės sveikatos priežiūros centras.
Pagalbos gali prireikti ir mažosioms slaugos ligoninėms, todėl buvo aptarti galimi veiksmai, jeigu kuris nors iš slaugos ligoninių darbuotojų susirgtų ar kažkam tektų izoliuotis po kontakto su sergančiaisiais.
Kalbant apie problemas paminėta, kad pranešimai iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro apie tyrimų rezultatus vėluoja. Dėl didelio darbo krūvio pavėluotai gaunama informacija ir iš NVSC Prienų skyriaus. Kaip sakė meras A. Vaicekauskas, siekiant sumažinti viruso plitimo grėsmes ir palengvinti darbą NVSC Prienų skyriui, jau praėjusią savaitę Savivaldybė su jai pavaldžiu Visuomenės sveikatos biuru sutarė dėl pagalbos centro darbuotojams atliekant atvejų epidemiologinius tyrimus.
Anot Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovės, administracijos direktorės J. Zailskienės, Savivaldybė ėmėsi ir kitų skubių veiksmų, siekdama užkirsti kelią viruso plitimui rajone: buvo uždrausti kultūriniai renginiai, rekomenduota nevykti į mokymus, renginius kituose rajonuose, nevykdyti sporto veiklų, vengti susibūrimų.
Pasitarimo metu Savivaldybės vadovai pabrėžė, kad ši pandemija tik patvirtino, jog be centrinės ligoninės Prienų rajonas ir kiti panašūs rajonai nebūtų galėję sėkmingai kovoti su virusu ir tuo pat metu rūpintis kitais sergančiais ligoniais, kurių didesnių miestų ligoninės nebenori priimti. Užsiminta, kad ligoninėje gali tekti gydyti ir tuos ligonius, kuriems prie jau nustatytos ligos prisidės ir koronavirusas. (Dabar tokie ligoniai gydomi paskirtose ligoninėse). Vadovai ragino įstaigų vadovus būti ypač dėmesingiems, jautriems vieni kitiems, padėti, bendrauti, taip pat tartis ir bendradarbiauti su Savivaldybe.
Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *