Didžiosios Nemuno kilpos ir jų vertybės – naujoje Lankytojų centro ekspozicijoje

Mūsų kraštas išsiskiria unikaliu Lietuvoje ir Europoje geologiniu- hidrografiniu reiškiniu – Didžiosiomis Nemuno kilpomis. Prie jų prigludęs Nemuno slėnis turtingas senųjų girių masyvais, atodangomis, skardžiais, raguvomis ir griovomis, o upėje formuojasi naujos salos. Nemuno kilpų regioninio parko teritorija pilna augmenijos ir gyvūnijos, nemažai jų rūšių yra saugomos.
Šias ir kitas Regioninio parko vertybes pristato Birštone, Nemuno kilpų regioninio parko lankytojų centre, įrengta nauja ekspozicija, kurią jau spėjo pamėgti pastarąją savaitę kurorte viešėję šalies mokyklų moksleiviai.
Spalio 1 d. ši ekspozicija buvo oficialiai pristatyta visuomenei. Į renginį Lankytojų centre atvyko Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Birštono savivaldybės, kitų šalies regioninių parkų direkcijų atstovai, architektai ir projektuotojai, kiti svečiai.
Renginį pradėjo Nemuno kilpų RP direktorę laikinai pavadavusi vyriausioji specialistė Ingrida Ignatavičienė, kuri trumpai pristatė ekspozicijos atnaujinimo tikslus. Jos teigimu, prieš tai Lankytojų centre veikusi ekspozicija Danijos Vyriausybės lėšomis buvo įrengta 2000-ųjų spalį. Laikui bėgant, tobulėjant technologijoms, ji morališkai paseno, lankytojai ėmė pasigesti patrauklesnių inovatyvių sprendimų. Todėl, pasitarus su Saugomų teritorijų tarnybos specialistais, buvo nutarta ekspoziciją atnaujinti.
Už sėkmingą bendradarbiavimą I.Ignatavičienė padėkojo projekto vadovui Raimundui Krivui, sprendinius įgyvendinusiems architektams-dizaineriams ir projektuotojams iš MB „Menas ir jėga“, „JOT studija“ ir UAB „Baldų sistemos“. Pažintinius filmukus ekspozicijai sukūrė režisierius Arvydas Barysas. Atskira padėka skirta Regioninio parko vyriausiajai specialistei Rositai Dargienei, kuri rinko medžiagą ekspozicijai, taip pat Saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotojai Rūtai Baškytei, prižiūrėjusiai ekspozicijos įrengimo darbus.
Atsinaujinusius Lankytojų centro stendus itin palankiai įvertino Birštono merė Nijolė Dirginčienė, vildamasi, kad tai prisidės prie Birštono vardo garsinimo. Merė padėkojo Saugomų teritorijų tarnybos direktoriui ir kolektyvui už dėmesį Birštonui. Pasak jos, bendradarbiavimo su tarnyba dėka kurorte buvo įgyvendinti ir kiti Birštono žinomumui svarbūs projektai – pastatytas aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas, šiuo metu tvarkomas Vytauto piliakalnis.
– Suvieniję pastangas, surėmę pečius ir sudėję lėšas, kartu mes galime padaryti labai daug, – sakė merė, pabrėždama, jog gyvenimas tokiame gražiame gamtos kampelyje, Didžiosiose kilpose, įpareigoja ir atsakingai saugoti tai, ką sukūrė gamta.
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis padėkojo visiems, prisidėjusiems prie ekspozicijos įrengimo, o Nemuno kilpų regioninio parko darbuotojams palinkėjo sulaukti daug žingeidžių lankytojų ir pačių gražiausių jų atsiliepimų. Po svečių sveikinimų renginio dalyviai pirmieji galėjo apžiūrėti naujus Lankytojų centro stendus, sužinoti, kokie turtai ir paslaptys slypi Didžiosiose Nemuno kilpose.
– Tikiuosi, kad ši ekspozicija turės galios lankytojus paversti milžinais, smalsiais vaikais, žingeidžiais tyrinėtojais. Galėsite ranka paglostyti kalveles, įdubas, upių slėnius, pasigrožėti šių vietovių kraštovaizdžiu iš paukščio skrydžio. Galbūt jus nudžiugins kelionių maršrutai, žaidimai, dėlionės – per juos geriau pažinsite gamtos turtus. Rimtuolius, besidominčius mokslu, tikiuosi, sudomins ekspozicijoje paslėpti reti augalai, grybai, kerpės, vabzdžiai, miškų paukščiai ir žvėrys. Dar pavyko sutalpinti 70 km Nemuno juostos, beveik pusę šimto upelių ir upeliukų, beveik 30 piliakalnių, prigludusių prie Nemuno. Seniausi mūsų eksponatai skaičiuoja savo amžių ne dešimtimis ar tūkstančiais, o milijonais metų, – lankytojus intrigavo ekspoziciją pristačiusi Rosita Dargienė.
Pirmo aukšto ekspozicijoje vingiuotos baldų formos tarsi atkartoja išraiškingus Nemuno ir jo intakų krantus, ant stalų – nemažai atskirų reljefinių detalių, kurias lankytojai gali patys surinkti, o jų „stalčiuose“ paslėpti netikėti žaidybiniai elementai – dėlionės, spėlionės, įvairūs žaidimai.
Upės juosta su poetų eilėmis apie Nemuną, šio krašto gamtos grožį ir žmones lydi lankytojus į edukacinę ir parodų erdvę, esančią antrajame aukšte.
Rositos Dargienės teigimu, pagrindinė ekspozicija atspindi kelias potemes. Apsilankiusieji Lankytojų centre sužinos apie Nemuno ruožo išskirtinumą – kodėl upė kilpinėja, kuo unikalus vietovės reljefas, kokios anomalijos jai būdingos, kas slypi miškų ir vandens karalystėse, pasakojama ir apie žmonių gyvenimą prie Nemuno, jų kultūrinį palikimą, verslus, ketinimus pažaboti Nemuną, mineralinio vandens klodus Birštone bei kitus labai įdomius dalykus.
Nemuno kilpų regioninio parko lankytojų centro ekspozicija (Tylioji g., Birštonas) įrengta projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (II), finansuojamo iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Regioninės plėtros fondų, lėšomis. Projektą vykdė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kartu su Nemuno kilpų regioninio parko direkcija.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *