Pakeliui į Seimą susitiko debatuose

Vyksta išankstinis balsavimas rinkimuose į LR Seimą. Nuo to, kokių kompetencijų turinčius parlamentarus išsirinksime, priklausys ir mūsų gyvenimo kokybė, ir politinis stabilumas šalyje. Dainavos apygardoje varžosi devyni kandidatai, du iš jų – dabartiniai Seimo nariai, kiti turintys daugiau ar mažiau politinės patirties. Praėjusią savaitę Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybė kandidatus pakvietė susitikti paskutiniuose prieš rinkimus debatuose ekonominiais ir verslo klausimais.

Į debatus atėję ar peržiūrėję transliaciją prieniečiai turėjo progą kartu pamatyti ir išgirsti Dainavos apygardos kandidatus, palyginti jų atstovaujamų partijų rinkimines nuostatas bei nuspręsti, kuris iš jų labiausiai atitinka lūkesčius.
Į susitikimą atvyko: Antanas Bartusevičius (Lietuvos liaudies partija), Loreta Jakinevičienė (Laisvė ir teisingumas), Rita Keturakienė  (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Andrius Kupčinskas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Paulius Minajevas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Leonas Sakalavičius (Krikščionių sąjunga), Gintautas Sodaitis (Darbo partija), Jūratė Zailskienė (Lietuvos socialdemokratų partija). Nedalyvavo Andrius Palionis (Lietuvos socialdemokratų darbo partija).
Debatus moderavęs TV3 verslo skilties redaktorius Martynas Žilionis teiravosi kandidatų nuomonės mokesčių, investicijų pritraukimo į regionus, verslo skatinimo, minimalios algos didinimo klausimais, klausė, kaip, jų nuomone, Lietuva galėtų geriausiai panaudoti europines lėšas, skirtas COVID-19 pasekmių suvaldymui.
Rūpimus klausimus apie tai, kas arčiausia – palankios verslui aplinkos kūrimo galimybes mūsų krašte – uždavė ir vietos verslininkai. Diskutuojant apie verslo vystymosi perspektyvas Prienų rajone, beveik visi kandidatai sutarė, kad čia nėra potencialo stambiajam verslui ir verčiamasi daugiausia žemės ūkio veikla, teikiamos paslaugos. Ieškodami sprendimų, kaip padaryti, kad kraštas taptų gyvybingesnis, kandidatai siūlė priemones, kurios turėtų pritraukti verslui reikalingus žmogiškuosius išteklius. Jų nuomone, reikėtų skirti didesnį dėmesį infrastruktūros plėtrai, investuojant į patogesnės gyvenamosios aplinkos kūrimą. Sutvarkyti keliai, darželių ir mokyklų tinklas esą paskatintų jaunus žmones likti ir kurtis Prienų rajone. Kandidatai pastebėjo, jog šiuo metu per mažai dėmesio skiriama regionų vystymo politikai, jų įsitikinimu, savivaldybėms šiuo klausimu reikėtų suteikti daugiau galių ir sprendimo laisvės.
Pasisakymų metu buvo išreikšta ir skirtinga nuo kitų nuomonė: vienas kandidatas teigė, jog Prienų rajonas turi ką pasiūlyti verslui – seniūnijose netrūksta nei laisvos žemės, nei apleistų pastatų, reikia tik gerai paruošti „namų darbus“, kad investuotojai būtų suinteresuoti ateiti.
Kitas kandidatas naujas verslo kūrimosi galimybes Prienuose siejo su Nemunu ir dar neišplėtotu vandens keliu.
Paklausti, kuriuose valstybės valdymo sektoriuose įžvelgia galimybių sutaupyti, kandidatai nurodė tokias valstybės išlaidų mažinimo sritis: gynybą, biurokratinį valdymo aparatą, ministerijas, specialiąsias tarnybas, viešuosius pirkimus. Jų buvo paprašyta išsakyti savo nuomonę apie socialinius startuolius ir pasidalinti partijų programose numatytomis priemonėmis socialinio verslo skatinimui.
Kadangi dabartinės Seimo kadencijos politikai pasiekė savotišką rekordą pateikę daugiausia pasiūlymų ir priėmę daugiausia įstatymų, kandidatams buvo paruoštas ir provokuojantis klausimas: „Ką jie asmeniškai padarytų, kad būsimoje kadencijoje įstatymai nebūtų kepami „kaip blynai“?“
O debatų pabaigoje vedėjas visų kandidatų paklausė, už kurį iš dabartinių konkurentų asmeninės nesėkmės atveju atiduotų savo balsą antrajame rinkimų ture. Vieni kandidatai reiškė savo simpatijas moterims ar dabartinės komandos nariams, kiti susilaikė nuo tiesaus atsakymo, o ganėtinai patyręs politikas nematė reikalo slėpti, už kurį iš kandidatų ir kodėl tikrai nebalsuotų.
Apie tai, kad priešrinkiminė kova neapkarto, galima spręsti iš kandidatų padėkos žodžių vienas kitam už parodytą toleranciją ir etiškas diskusijas. Tai rodo kandidatų politinę kultūrą, juk ir „ištraukus“ laimingą bilietą į Seimą, ir pasilikus savivaldos lygmens politikoje, su buvusiais politiniais oponentais gali prisireikti dirbti kartu.
Dalė Lazauskienė


Rinkėjo atmintinė

Jau šį savaitgalį, spalio 11 dieną, vyks rinkimai į Lietuvos Respublikos Seimą. Šiais metais išreikšti savo balsą gali net 2449683 piliečiai. Taigi, ką turime žinoti, eidami prie balsadėžių?

  • . Balsuoti gali visi Lietuvos Respublikos piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra ne mažiau nei 18 metų. Rinkimų dieną balsavimas vyks nuo 7 iki 20 valandos. Negalintys balsuoti rinkimų dieną, turi teisę balsuoti iš anksto (iki spalio 8 d.). Dainavos rinkimų apygardos Nr. 67 išankstinis balsavimas vyksta 3 savivaldybėse: Alytaus rajono savivaldybėje (Pulko g. 21, Alytus), Birštono savivaldybėje (Jaunimo g. 2, Birštonas), Prienų rajono savivaldybėje (Laisvės a. 12, Prienai).
  • . Atėję į rinkimų apygardą, komisijai turite pateikti dokumentą su asmens kodu ir nuotrauka, pasirašyti galutiniame rinkėjų sąraše, kad gavote rinkimų biuletenį.
  • . Užpildžius biuletenį, patikrinkite, ar tai padarėte teisingai. Jei suklydote, bet dar neįmetėte biuletenio į balsadėžę, galite paprašyti rinkimų komisijos nario kito biuletenio. Tokiu atveju sugadintą biuletenį grąžinkite komisijos nariams, teisingai užpildytą biuletenį įmeskite į balsadėžę.
  • . Šiemet eidami balsuoti nepamirškite ne tik asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, bet ir nosį bei burną dengiančių apsaugos priemonių, taip pat rekomenduojama turėti ir asmeninį tušinuką.
  • . Jei esate neįgalus, namuose slaugote ar prižiūrite neįgalų asmenį, turite laikiną nedarbingumą dėl ligos, esate saviizoliacijoje arba jums 70 ir daugiau metų, turite teisę balsuoti namuose. Tokiu atveju iki spalio 7 d. (imtinai) VRK turite nusiųsti prašymą arba užsiregistruoti trumpuoju telefonu 1855. Balsavimas namuose vyks spalio 9–10 dienomis, nuo 8 iki 20 val. Anot Dainavos rinkimų apygardos pirmininkės Vaidos Stasytienės, prašymą balsuoti namuose dėl saviizoliacijos yra pateikę 4 Dainavos apygardos rinkėjai.
  • . Balsuoti taip pat galima ir specialiuosiuose punktuose: sveikatos priežiūros (išskyrus ambulatorines), socialinės rūpybos ir globos įstaigose, kariniuose vienetuose, areštinėse, tardymo izoliatoriuose ir bausmių vykdymo įstaigose. Balsuoti specialiuosiuose punktuose galima apylinkės rinkimų komisijos patvirtintomis valandomis spalio 7–9 d. Dainavos apygardoje į specialiųjų punktų sąrašą įtraukti Prienų globos namai.

Parengta pagal VRK informaciją

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *