Kaip pasiruošti kraujo tyrimui?

Turbūt nėra žmogaus, kuris nebūtų atlikęs kraujo tyrimo. Tačiau ar žinome, į ką svarbu atkreipti dėmesį, kad tyrimas būtų kuo tikslesnis, ar kada tyrimo atlikti nederėtų? Apie tai kalbamės su Klinikos „In Medica“ šeimos gydytoja Edita Puoliene.

Kaip dažnai atliekamas kraujo tyrimas?
– Bendras kraujo tyrimas daromas profilaktiškai ar įtarus ligą. Šeimos gydytojai rekomenduoja kraujo tyrimus atlikti kas dvejus metus. Biocheminio tyrimo metu tiriami elektrolitai Na, K, Mg, Ca; kepenų, kasos fermentai, gliukozės koncentracija serume, inkstų funkcijos rodikliai. Lipidograma parodo cholesterolio, trigliceridų kiekį.
C reaktyvusis baltymas padeda atskirti virusinę infekciją nuo bakterinės.
Tyrimo atlikimo metu svarbi žmogaus kūno padėtis. Veninis kraujo tyrimas imamas pacientui gulint, o kapiliarinis – sėdint.
Kiek valandų prieš tyrimą derėtų nieko nevalgyti ?
– Kraujo tyrimui, kaip ir bet kokiai kitai procedūrai, reikia specialiai pasiruošti.
Likus kelioms dienoms iki tyrimo derėtų mažiau valgyti riebaus ir kepto maisto. Tarkim, jei tirsite gliukozės kiekį kraujyje, tris paras prieš tyrimą negalima mėgautis vynuogėmis, gerti saldintos arbatos, kavos, natūralių ar konservuotų sulčių, kuriose daug cukraus.
Tiriant cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat tris paras prieš tyrimą, nevalgykite lydytų, pelėsinių sūrių, nes šie produktai didina cholesterolį.
Prieš atliekant kraujo tyrimą, patarčiau nevalgyti ir negerti 8 val., dar geriau – 10–12 valandų. Pasistenkite likus 12 valandų iki tyrimo gerti tik natūralų ar šaltinio vandenį.
Šios rekomendacijos pagrįstos moksliniais tyrimais ir nustatyta, kad atlikus tyrimą pavalgius kraujo rodikliai gali pakisti net iki 50 proc. (didėja riebalų, baltymų, cukraus, fermentų).
O rūkaliams patarčiau 1 valandą iki tyrimo nerūkyti, dar geriau, jei nerūkysite atsikėlę. Cigaretė, kaip ir „taurelė“, keičia kraujo ląstelių dydį bei skaičių.
Ar svarbu prieš tyrimą atsipalaiduoti?
– Taip, į polikliniką atlikti kraujo tyrimo svarbu ateiti pailsėjus, gerai išsimiegojus. Negalima atskubėti į kabinetą uždusus, susinervinus, po intensyvios fizinės treniruotės ar saulės vonių, – pastarieji dalykai iškreipia tyrimo rodiklius, juos padidina.
Yra žmonių (ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų), kurie labai bijo kraujo tyrimo. Tokį pacientą derėtų paguldyti, nuraminti, pakalbinti nukreipiant jo dėmesį į malonius dalykus. Jeigu vaikutis bijo ir klykia, iškrypsta tyrimo rezultatai: padidėja leukocitų kiekis.
Prieš tyrimą venkite ir emocinio streso. Nusiraminkite, atsipalaiduokite (išlyginkite kvėpavimą), ramiai pasėdėkite apie 15–20 minučių. Prieš tyrimą gerkite daug vandens (ypač šiltomis dienomis), tada tikslesni bus trombocitų kiekio rodmenys.
Jei pacientas vartoja vaistus, ar jie turės įtakos rezultatams?
– Kai kurie vaistai, pavyzdžiui, antibiotikai, gali paveikti kraujo tyrimo rezultatus, – pakeisti kraujo ląstelių sudėtį. Tokiu atveju geriau kraujo tyrimą atlikti pasveikus, bet ne anksčiau nei po dviejų savaičių.
Jeigu gydytojas nuo tam tikros ligos paskyrė jums naujų vaistų, tada geriau kraujo tyrimą atlikti dar nepradėjus jų vartoti.
Tad verta atsiminti: kraujo tyrimus geriau atlikite prieš pradedant vartoti vaistus arba po jų vartojimo praėjus ne mažiau nei dviems savaitėms.
Lietuvoje pats grybavimo sezonas. Jei įkando erkė, kada tikslinga kreiptis dėl tyrimo?
– Atlikus tyrimą dėl infekcijos ir gavus neigiamą tyrimų rezultatą, negalima garantuoti, kad infekcijos nėra, nes gali būti nepraėjęs inkubacinis susirgimo laikotarpis.
Jei jums įkando erkė, kraujo tyrimą dėl Laimo ligos galima daryti praėjus ne ankščiau nei 7–8 paroms po įkandimo. Dėl infekcinių ligų tyrimus geriausia atlikti praėjus 21 dienai po įtariamo užsikrėtimo, nes tada antikūnų gamyba yra aktyviausia.
Jei abejojate laboratorinių tyrimų rezultatais, tyrimą pakartokite po 3–5 dienų.
Ar yra išimčių moterims ir vyrams, kada tyrimo atlikti nederėtų?
– Nerekomenduojama atlikti kraujo tyrimo po didelio fizinio krūvio, patirto streso, taip pat ultragarsinių, rentgenologinių tyrimų, refleksoterapijos ar fizioterapijos procedūrų, masažo, biopsijos, chirurginių intervencijų.
Moterims po gausesnių mėnesinių derėtų bent savaitę nedaryti kraujo tyrimo, nes hemoglobino kiekio parodymai bus netikslūs, mažesni.
Vyrai turėtų žinoti, kad nedera atlikti kraujo tyrimo po lytinių santykių, pasivažinėjimo dviračiu, motociklu, nes tada padidėja PSA (prostatos specifinis antigenas) rodikliai.
Kuriais atvejais kraujo tyrimas pakartojamas?
– Jeigu įtariama mažakraujystė, tyrimas kartojamas ne anksčiau nei po mėnesio.
Sergant bronchitu, laringitu ar kitomis kvėpavimo takų ligomis šeimos gydytojas kraujo tyrimą paskiria pakartotinai ne anksčiau nei po kelių savaičių. Jei paciento savijauta gerėja, kūno temperatūra mažėja, kartoti tyrimo nėra būtina.
Jeigu gydytojas siunčia jus pakartotinam kraujo tyrimui, pasistenkite jį atlikti toje pačioje gydymo įstaigoje ir tą pačią valandą (kai atlikote pirmą kartą).
Geriausias paros laikas kraujo tyrimui yra rytas (8–11 val.)
Dėkoju už įdomų pokalbį ir vertingus patarimus laikraščio „Gyvenimas“ skaitytojams.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *