Rinkimuose į Seimą kandidatų sąrašai ilgesni nei prieš ketverius metus

Praėjusį ketvirtadienį partijos ir judėjimai išsiaiškino savo sąrašų numerius rinkimuose į Lietuvos Respublikos Seimą naujai, 2020-2024 metų, kadencijai. Dalyvauti rinkimuose iš viso užsiregistravo 17 sąrašų. Tarp jų – trys naujos politinės jėgos. Tai – Laisvės partija, Krikščionių sąjunga ir Nacionalinis susivienijimas.
Burtai lėmė, kad pirmuoju numeriu bus pažymėtas „Drąsos kelio“ partijos sąrašas, vedamas Neringos Venckienės. Paskutinį,17-ąjį, numerį ištraukė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Dauguma nuotaikingoje burtų traukimo ceremonijoje dalyvavusių partijų ir judėjimų lyderių bei atstovų šmaikštaudami ieškojo ištrauktų numerių privalumų ir tvirtino, kad ne vieta eilėje lems sėkmę. Svarbu, ką pasakys rinkėjai. O rinktis jie turės tikrai iš ko.
Daugiamandatėse apygardose, t.y. pagal sąrašus , ketina dalyvauti 1795 kandidatai. Ankstesniuose rinkimuose pretendavusiųjų laimėti Seimo nario mandatus buvo gerokai mažiau. Ilgiausi – Darbo, Lietuvos lenkų-Krikščioniškų šeimų sąjungos, Lietuvos liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų partijų sąrašai. Juose įrašytas maksimalus galimas kandidatų skaičius – 141.
Apie norą dalyvauti rinkimuose pareiškė ir visu šimtu daugiau vienmandatininkų. Dėl 71 vietos Parlamente planuoja varžytis 780 kandidatų. Visose vienmandatėse apygardose savo kandidatus turės Lietuvos liberalų sąjūdis ir Lietuvos socialdemokratų partija, aktyvūs vienmandatininkų varžytuvėse žada būti ir konservatoriai, valstiečiai, socialdarbiečiai, Darbo partijos ir Krikščionių sąjungos nariai, nekėlę kandidatų vos keliose apygardose.
Iš Vyriausiosios rinkimų komisijos pateiktos informacijos akivaizdu, kad būti vėl išrinktiems sieks 132 iš 141 dabartinės kadencijos Seimo narių, taigi 94,2 proc. Trisdešimt trys dabartinio Parlamento nariai kandidatuoja kitų nei ankstesniuose rinkimuose partijų sąrašuose arba rinkimų kampanijoje dalyvauja savarankiškai.
Tarp kandidatų į Seimą – ir 9 dabartinės Vyriausybės nariai. Tai: premjeras, aplinkos apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo, susisiekimo, sveikatos apsaugos, užsienio, vidaus reikalų ir žemės ūkio ministrai.


Dainavos rinkimų vienmandatėje apygardoje varžysis devyni kandidatai

Mūsų krašte, t. y. Dainavos rinkimų vienmandatėje apygardoje, į kurios sudėtį įeina Birštono, Prienų rajono ir dalis Alytaus rajono rinkimų apylinkių, norą siekti parlamentaro mandato pareiškė devyni kandidatai.
Tai: Antanas BARTUSEVIČIUS (Lietuvos liaudies partija), Loreta JAKINEVIČIENĖ (Partija „Laisvė ir teisingumas“), Rita KETURAKIENĖ (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Andrius KUPČINSKAS (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Paulius MINAJEVAS (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Andrius PALIONIS (Lietuvos socialdemokratų darbo partija), Leonas SAKALAVIČIUS (Krikščionių sąjunga), Gintautas SODAITIS (Darbo partija), Jūratė ZAILSKIENĖ (Lietuvos socialdemokratų partija).
Parengta pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos informaciją

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *