Birštono klojimo teatrų festivalis džiugins ir šiemet

Birštono vienkiemio mėgėjų teatro senbuvė Birutė Magdelena Vokietaitienė iš vaikystės prisimena, jog šio krašto žmonės nuo seno ypač mylėjo teatrą ir liaudies meną. Anksčiau šiose apylinkėse bene kiekvienas kaimas turėjo žmonių susibūrimo vietas, kuriose vykdavo mėgėjų spektakliai, ugdydavę tautinę dvasią ir savimonę. Vėliau, keičiantis laikmečiams bei žmonių gyvenimo būdui, klojimo dvasia visoje Lietuvoje po truputį pradėjo nykti…

Tačiau nuo seno liaudies meno tradicijas puoselėjusi Birštono vienkiemio bendruomenė 2006 m. nusprendė atgaivinti autentiškas klojimo teatro tradicijas, kurios Birštono apylinkėse puoselėjamos iki šiol… Taigi šiemet organizatoriai džiaugiasi vėl galėdami pakviesti žiūrovus į kasmetinį klojimo teatrų festivalį „Kur Nemuno mėlynas kelias“, vyksiantį rugpjūčio 29 d. Galinių sodyboje, Matiešionyse.
Klojimo teatrų kultūra Lietuvoje susiformavo spaudos draudimo laikotarpiu ir davė pradžią slaptiems lietuviškiesiems vakarams, kurių metu buvo skatinamas lietuviškas kultūrinis gyvenimas. Visgi, Birštono vienkiemio renginių organizatorės ir mėgėjų teatro vadovės Beatos Klimavičienės nuomone, klojimo festivaliai savo aktualumo neprarada ir šiais laikais. B. Klimavičienė drąsiai teigia, kad būtent tame ir slypi klojimo renginių unikalumas, nes klojimas – tai vieta, kurioje negalioja jokios formalios taisyklės, žmogus gali tiesiog ateiti, nors minutėlei pamiršti visus kasdienius rūpesčius, sustoti ir pasimėgauti akimirka. „Čia, klojime, žmogus susilieja ne tik su menu, bet ir su gamta bei savo šaknimis“, – sako B. Klimavičienė.
Birštono vienkiemio renginių organizatorės teigimu, šiame krašte autentiškas klojimo tradicijas puoselėja ne viena karta. Todėl Birštono vienkiemio teatras – tarsi šeimų teatras, o klojimas – tai namai ir žiūrovams, ir kolektyvams. Puikus to pavyzdys – ilgametė mėgėjų teatro aktorė B. M. Vokietaitienė, kuri savo meile klojimui „užkrėtė“ ir savo dukras, o šiemet klojimo teatrų festivalyje „Kur Nemuno mėlynas kelias“ debiutuos ir jauniausioji B.M. Vokietaitienės šeimos atžala – penkerių metukų anūkė Agota. Šio teatro veikloje esama ir daugiau pavyzdžių, kai į klojimo renginius kartu su tėvais ar seneliais įsilieja ir jaunesnės kartos. Taigi Birštono vienkiemio mėgėjų teatras augina kitus ir auga pats. „Būtent nuo klojimo teatrų festivalio prasidėjo ir mūsų teatro augimas. Su programa „Kuprotas oželis“, kurioje susipynė visa lietuviško tapatumo dvasia, pelnėme ne vieną apdovanojimą, o šį spektaklį pirmiausia parodėme tradiciniame klojimo teatrų renginyje“, – pasakoja B. Klimavičienė.
Prieš dvejus metus, gavus finansavimą iš Žemės ūkio ministerijos, klojimo teatro tradicijomis birštoniškiai dalijosi kartu su Lenkijos atstovais. Šiemet Birštono vienkiemio bendruomenė taip pat teikė paraišką projektui „Skatinkime bendruomeniškumą ir bendradarbiavimą tradicinių renginių pagalba“ ir gavo finansavimą iš Žemės ūkio ministerijos. Organizatoriai taip pat džiaugiasi, jog prie renginio rėmimo kasmet prisideda ir Birštono savivaldybė.
Aukštais mėgėjų teatro pasiekimais ir puoselėjamomis klojimo tradicijomis Birštono apylinkėse džiaugiasi ir Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys. „Aš, kaip bendruomenės pirmininkas, didžiuojuosi, kad mūsų teatras yra žinomas ne tik Birštone, bet ir visoje Lietuvoje. Todėl labai tikiuosi, kad bendruomenė ir toliau išliks aktyvi, į ją įsitrauks vis daugiau jaunų žmonių ir kad visiems bendruomenės nariams būtų svarbu prisidėti prie savo krašto gėrio, nes tik nuo kiekvieno iš mūsų indėlio priklauso, kaip gyvensime ir ką mes turėsime“, – sako bendruomenės pirmininkas.
Šiemet į Matiešionis atvykstantys kolektyvai iš Kelmės, Jurbarko bei Kaišiadorių žiūrovus nustebins žanrų įvairove, todėl kiekvienas – nuo klasikos iki komedijos mylėtojo – galės atrasti tai, kas jam patinka. Na, o Birštono vienkiemio teatras žiūrovams pristatys E.Mikulėnaitės dramą „Visada tas pats“, kurioje susipins trys šiuolaikiniam žmogui ypač aktualios temos: vienatvė, meilė ir moters gyvenimo drama. Renginio metu susirinkusiuosius džiugins liaudiškos muzikos kapela „Lendrūnas“.
Organizatoriai primena, jog, siekiant užtikrinti festivalio dalyvių saugumą, renginys vyks lauke.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *