Šaltupyje nedėlios vakarėlį…

Pirmą kartą Šaltupio kaimo turizmo sodyboje vykęs tarptautinis kapelų festivalis subūrė folklorinės muzikos mylėtojus ir tradicijų puoselėtojus. Festivalyje dalyvavo kapela iš Molėtų „Tarp ežerų“ ir stakliškiečių kapela „Kaimo vaike“. Turėjęs atvykti Lenkijos lietuvių etninės kultūros draugijos folkloro ansamblis Šaltupyje nepasirodė dėl saviizoliacijos būtinybės. Prie geros nuotaikos puoselėjimo su savo muzika prisidėjo ir jiezniškis Gvidas Švenčionis su dukra Erika.
Šventės pradžioje renginio organizatorius, vedėjas ir kapelos „Kaimo vaike“ vadovas Jonas Grabauskas tarė „didelį ačiū“ Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkui, idėjos autoriui Sigitui Šamborskiui ir Šaltupio kaimo turizmo sodybos savininkui Raimundui Puišiui, svetingai sutikusiam ir dalyvius, ir žiūrovus.
„Juodbėrėlį balnojau, į Šaltupį atjojau“, – taip šmaikščiai pradėjęs Jonas Grabauskas dar padeklamavo Justino Marcinkevičiaus eilėraštį „Mano žemė“ ir kartu su scenos kolega Jonu Juknevičiumi publikai dovanojo analogų neturinčio, bandonijos instrumento garsus.
Kapelų pasirodymą pradėjo molėtiškiai. Pasak kapelos „Tarp ežerų“ vadovės Violetos Nariūnienės, Molėtai – tai ežerų kraštas, o ansamblis repetuoti renkasi tarp dviejų ežerų – Virintos ir Dūrių, todėl būtent taip kapela ir buvo pavadinta. Vadovė pripažino, jog ši kapela dar visai jauna, savo dainomis ir muzika klausytojus džiugina tik metus. Tačiau jos narys Vilmantas Sabaliauskas neslėpė: „Savame rajone mes esame vieni iš stipresnių“.
Antroji koncertavusi kapela, vadovaujama Jono Grabausko, žiūrovus džiugino bandonijos, smuiko ir kontraboso garsais. Kontrabosininkė Rita Galinauskienė, tarp savo kapelos narių vadinama „svajonių moterimi“, džiaugėsi ir labai gražia, jaukia aplinka.
Per pertrauką festivalio dalyvius ir svečius sodybos šeimininkas pakvietė pasivaišinti namine sriuba, plovu ir kitomis vaišėmis.
Svečių akis džiugino sodyboje auginamų gyvūnų ir paukščių įvairovė: (povas, fazanai, lamos, triušiai ir kiti) bei įvairūs ant sodybos sienų sukabinti autentiški aksesuarai bei nuotraukos.
Tarp kapelų pasirodymų skambėjo ir poezija, ją skaitė Jovita ir Algimantas Grakavinai iš Vilkaviškio. Vilkaviškiečiai taip pat neslėpė susižavėjimo nuoširdžia susirinkusiųjų bendryste. Tokia, kurios šiandien ypač pasigendame „nušlifuotame pasaulyje“, tokia, kai žmonės dainuoja širdimi, bendrauja akimis“.
Renginiui einant į pabaigą, jame dalyvavusi mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė išdalino padėkas festivalio dalyviams ir padėkojo sodybos šeimininkams už nuostabią aplinką bei šiltą priėmimą.Savo dovanomis pasidalino kapelų vadovai, sodybos šeimininkai bei Grakavinų šeima. Skambėjo gražūs žodžiai, muzika ir ovacijos…
Ugnė Besusparytė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *