Rotariečiai aviacijai neabejingi

Prieš kelerius metus aviacijos entuziastų grupei atkūrus tarpukario Lietuvos konstruktoriaus Antano Gustaičio lėktuvą ANBO II, Pociūnuose atgimsta dar vienas – ANBO III. Praėjusio trečiadienio vakarą projekto autorius, lakūnas Arvydas Šabrinskas abu „anbukus“ pristatė Kauno ROTARY klubo nariams.


Į renginį, tapusį nuotaikinga švente, daugelis sulėkė automobiliais, o Lietuvos karinių oro pajėgų kapelionas, pulkininkas leitenantas Virginijus Veilentas, civilinės aviacijos pilotai Edvardas Slušnys ir Jonas Ruzgas ir dar kažkas atskrido savo lėktuvėliais. Rotariečiai susibūrė prie angaro atridento lėktuvo ANBO II.
Klubo kancleris Kęstutis Sinkevičus pakvietė tradiciškai užtraukti dainą „Padainuosim mes sustoję“. Po klubo prezidento Evaldo Butrimavičiaus sveikinimo broliams (taip tarpusavyje save vadina klubo nariai) mintimis pasidalino skraidantis kapelionas V. Veilentas. Smalsu buvo išgirsti apie jo darbą kariuomenėje, pamąstymus apie aviaciją, tikėjimą, bendravimą… Paklaustas, kaip dabar atrodo Lietuvos karinė aviacija, kapelionas atsakė:
– Neblogai. Darom, ką galim. Šiauliuose yra Oro policija, turim transporto lėktuvų. Tai – mūsų prioritetinė kryptis. Jau ir anksčiau mes NATO partneriams buvome įdomūs, kad gerai skraidėme sraigtasparniais MI-8, juos aptarnavome, Afganistane mokėme kitus skraidyti…
Kapelionas-lakūnas papasakojo ir apie transportinį lėktuvą „Spartan“, kuris, reikalui esant ir įdėjus kapsulę, tampa „prezidentiniu“, įgytas patirtis. Viena jų – kare bedievių neteko sutikti. Net ir save deklaravę, kad niekuo netiki, po kelių žygių koplyčioje Dievo Motinai uždegdavo žvakelę.
– Gyvenimas vienas, norisi gyventi, išgyventi ir dar ką nors gero padaryti, – sakė kapelionas.
Po bendros nuotraukos prie ANBO II lakūnas A. Šabrinskas, taip pat Kauno ROTARY klubo narys, papasakojo apie savo naują projektą ANBO III. Tai bus dvivietis, aukštasparnis, mišrios konstrukcijos monoplanas, tinkamas mokymui ir aukštajam pilotažui. Tarpukariu buvo pagaminti 9 tokie lėktuvai. Neišliko nė vieno.
A.Šabrinskas pasidžiaugė, kad atstatomas lėktuvas jau turi variklį, kurį padovanojo lakūnas J. Ruzgas. Pamažu ryškėja liemens karkasas. Darbai atliekami tiksliai, profesionaliai. Projektas ilgas, brangus, tad reikia pinigų. Tikisi rotariečių pagalbos, kurios sulaukė statydamas ir ANBO II. Pastaruoju metu juo daug skraido: buvo Nidoje, Palangoje, dalyvauja įvairiuose renginiuose. Netrukus skris į Rygą…
Eidami apžiūrėti statomo lėktuvo liemens, rotariečiai stabtelėjo prie neįgaliojo vežimėlyje sėdinčio sklandytojo Dariaus Liaugaudo. Jis kaip tik darbavosi prie sklandytuvo, kuriam lėšų skyrė ir ROTARY klubas. Darius padėkojo už suteiktą paramą ir pasidžiaugė, kad vėl skraido.
Dar kaip skraido! Geriausias pasiekimas – dešimta vieta pasaulyje. Šauniai skraidė ir sekmadienį pasibaigusiame Lietuvos atviros sklandytuvų klasės čempionate: iš dvylikos pratimų du kartus buvo pirmas, keturis kartus – antras ir daugiakovėje užėmė ketvirtą vietą!
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *