Prezidentas G. Nausėda „Išmokos neturi skatinti dar stipresnio žemės ūkio koncentracijos proceso kaime“

Lietuvai naujajame Europos Sąjungos biudžete išsiderėjus didesnes tiesiogines išmokas ūkininkams, šalyje kilo diskusijų dėl jų skyrimo. Iš Prezidentūros pasigirdo siūlymų, kad reikėtų pagalvoti apie nacionalinių „lubų“, kurios apribotų stambiųjų žemės ūkio bendrovių bei stambiųjų ūkininkų galimybę gauti išmokas, įvedimą. Žemės ūkio ministras Andrius Palionis viešai išreiškė abejonių dėl prezidentūros siūlymų įvesti „lubas“. Taigi nuomonės lyg ir išsiskyrė.


Pirmadienį Birštone vykusios spaudos konferencijos metu paklaustas, ar tai tik komunikacijos problema, ar iš tiesų skiriasi prezidentūros ir Žemės ūkio ministerijos požiūris dėl išmokų, Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad nesiskiria.
Prezidento nuomone, ir prezidentūra, ir ministerija kartu turi ieškoti sprendimų, kaip išspręsti socialinės atskirties klausimą ir tolygiai paskirstyti išmokas, kad jos neskatintų dar stipresnio žemės ūkio koncentracijos proceso kaime.
Pasak Prezidento, kaip tai bus padaryta: ar per progresyvinį tiesioginių išmokų apmokestinimą, ar per „lubų“ įvedimą, ar dar kokia kita forma, yra antrinis dalykas. Svarbu rasti patį tinkamiausią variantą socialinei atskirčiai kaime mažinti. Ir jį rasti pavesta patarėjų komandoms, tariantis su žemdirbiais bei jų organizacijomis.
Šiuo klausimu apklausą organizuoja ir Lietuvos ūkininkų sąjunga. Prienų krašto ūkininkai dar neapibendrino savo nuomonės, bet dauguma kalbintųjų sako pritariantys siūlymui, kad maksimali tiesioginių išmokų suma galėtų būti iki 60 000 eurų.

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *