Prienų rajono mokiniai dalyvavo patyriminėje edukacinėje stovykloje „Sugrįžimas“

Liepos 19-22 d. Prienų rajono 28 mokiniai nuo 14-18 metų amžiaus dalyvavo ugdymo stovykloje „Sugrįžimas“ , kuri vyko kaimo turizmo sodyboje „Auksinė giria“, esančioje Molėtų rajone.


Stovyklos metu buvo gvildenamos draugystės, meilės, lytiškumo, savo kūno priėmimo, pokyčių paauglystėje ir kitos tokiam amžiaus tarpsniui svarbios temos. Vaikai buvo mokomi dėmesio valdymo, kuris labai svarbus geresniam mokymuisi, asmenybės ugdymui, streso valdymo technikų. Taip pat buvo mokomasi sąmoningo valgymo, aiškinamasi, kodėl jis svarbus. Vaikai užsiėmimų metu, per pokalbius, veiklas galėjo geriau pažinti patys save, susipažinti su kitais, tapti drąsesni. Stovyklos tikslas – švarus žodynas, minčių higiena, kalbėjimas pozityviai, buvimas gamtoje, fizinis aktyvumas, subalansuota mityba.
Pirmoji stovyklos diena prasidėjo nuo susipažinimo, komforto ribų peržengimo patyrimais. Vaikai susipažino ne tik vieni su kitais, bet ir su stovyklos vadovais, kuriems kiekvienas uždavė norimą klausimą. Po pietų vyko patyriminiai užsiėmimai bei refleksijos ir dienos aptarimas prie laužo.
Antroji diena prasidėjo kėlimusi su dainomis, mankšta, sąmoningumo ir dėmesio valdymo užsiėmimais. Toliau vyko bendravimo psichologijos mokymai, žaidimai, savigynos treniruotė ir maudynės.
Trečioji diena prasidėjo mankšta, kalbos improvizacijomis. Taip pat laukė įsimintinas ir pilnas išbandymų tylos žygis, kurio metu vaikai negalėjo kalbėti, prakalbus teko grįžti atgal 100 žingsnių už vieną ištartą žodį. Žygio metu vaikai stiprino draugystę, bandė įveikti iškilusius išbandymus, padėti kitiems mokėsi lyderystės, pasitikėti vienas kitu bei atrasti savo stipriąsias puses. Skaniai papietavę vaikai gavo stovyklos apyrankes. Kiekvienos dienos pabaigoje vykdavo refleksijos ir dienos aptarimas. Taip pat mokiniai dėkojo už labai skanų, sveiką ir subalansuotą maistą.
Šioje stovykloje vadovų ir vaikų bendravimas buvo grįstas pasitikėjimu ir pagarba, sukuriant erdvę, kur visi dalyvaujantys galėtų kokybiškai leisti laiką kartu, klausti ir gauti atsakymus į visus rūpimus klausimus, nes kiekvienas vaikas ir kiekvienas jo klausimas yra svarbus. Tikime, kad kiekvienas stovyklos dalyvis pasiėmė iš stovyklos veikų tai, ko jam reikėjo ir trūko. Dalyviai pasisakė, kad labiausiai pasiilgs puikios draugijos ir nuostabaus vadovų kolektyvo. 
Stovykloje su vaikais dirbo penki lektoriai, turintys ilgametės vaikų stovyklų organizavimo patirties. Tai –
Vaidas Arvasevičius, stovyklos vadovas, lektorius konsultantas, mokymo programų šeimos, poros, tėvų ir vaikų santykių, auklėjimo, pozityviosios tėvystės temomis autorius, turintis ilgametę mokymų patirtį, baigęs mokymus psichologinio konsultavimo ir psichologinės terapijos srityje, Kognityvinės ir elgesio terapijos praktikas, licencijuotas kovos menų treneris;
Deividas Bubnelis, kūno kultūros ir sporto treneris, irkluotojas, sveikatingumo lektorius, patirtinių Whatansu stovyklų ir žygių vadovas;
Jurga Vidugirienė, VšĮ „Bundam“ Whatansu komandos vadovė, keturių vaikų mama, darbo su itin aukšto intelekto vaikais ekspertė, turinti ilgametės patirties organizuojant bei įgyvendinant išskirtines ugdomąsias stovyklas vaikams ir jaunimui su holistine, edukacine, socialinius ir emocinius įgūdžius lavinančia programa, rengiant įvairias metodikas, diegiant inovacijas neformaliojo ugdymo srityje.
Rūta Vaitiekutė, neformaliojo ugdymo specialistė, jaunimo programų vadovė, Whatansu patirtinių mokymų ir jaunimo stovyklų vadovė, akredituota tarptautinės programos „Forest School“ trečio lygio trenerė/praktikė.
Artiom Rybakov, profesionalus teatro, kino aktorius ir režisierius.

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *