Aptarti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo po karantino klausimai

Liepos 22 d. Prienų r. savivaldybėje vyko mero A. Vaicekausko inicijuotas susitikimas su Prienų sveikatos priežiūros įstaigų atstovais dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo, pasibaigus karantinui.

Susitikime taip pat dalyvavo mero pavaduotoja L. Jakinevičienė, Administracijos direktorė J. Zailskienė, mero patarėja A. Dargužienė, Savivaldybės gydytojas V. Slauta, VšĮ Prienų ligoninės direktorė J. Milaknienė ir jos pavaduotojas V. Karvelis, Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius A. Ivanauskas, Prienų „MediCa klinika“ vadovė R. Keturakienė ir UAB „VitaSimplex“ direktorius V. Aržanauskas. Susitikimo metu pasidalinta skirtingų gydymo įstaigų patirtimis, kaip COVID-19 pandemijos metu karantinas paveikė asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ir pacientų gydymą, aptartos ir problemos.
Gydymo įstaigų vadovai akcentavo, kad net karantinui pasibaigus, asmens sveikatos priežiūros įstaigos negali grįžti į tokias pačias darbo sąlygas kaip prieš pandemiją. Pagrindinė priežastis – tebegaliojantys paslaugų teikimo apribojimai. Buvo pabrėžta, kad kiekviena iš įstaigų dirba pagal pasirengtą ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru suderintą paslaugų atnaujinimo ir teikimo planą, kad būtų užtikrinta maksimali apsauga pacientams ir juos priimantiems medikams. Pasak Prienų ligoninės direktorės J. Milaknienės, po kiekvieno paciento priėmimo privalomas 15 min. gydytojo kabineto vėdinimas ir dezinfekavimas, dėl to šiuo metu negalima padidinti paslaugų teikimo apimčių. Bet ir šią problemą ligoninė bando išspręsti, ieškodama galimybių gydytojui priimti pacientą kitame kabinete, kol vienas vėdinamas.

Kita priežastis, kodėl neįmanoma padidinti paslaugų apimčių – COVID-19 plitimo atveju paliekama rezerve infrastruktūra, kuri buvo parengta paskelbus karantiną: Karščiavimo klinika, gydytojų postai, taip pat išlikusi prievolė atlikti COVID-19 testus, matuoti pacientų temperatūrą, atskirti karščiuojančių ir nekarščiuojančių ligonių priėmimą ir kt.
Gydymo įstaigų vadovai susitikime pabrėžė, kad, nors paslaugų apimtys buvusio lygio dar nepasiekė, bet visi pacientai, kuriuos šeimos gydytojai siunčia gydytojų specialistų konsultacijoms, priimami ir visas būtinąsias paslaugas stengiamasi suteikti, tik reikia registruotis iš anksto, o eilėje tenka palaukti iki dviejų savaičių. Prienų ligoninės vadovė informavo, kad užsiregistruoti pas ligoninės gydytojus specialistus galima ne tik telefonu (8 319) 60473, bet ir internetu, per išankstinę pacientų registravimo sistemą. Anot Prienų PSPC vadovo A. Ivanausko, iš anksto užsiregistravę pacientai turėtų ateiti prie durų 10 min. – ne valanda – anksčiau, tada nebūtų tokio nepasitenkinimo dėl ilgo laukimo.
Susitikime išsakyta nuomonė, jog didžia dalimi COVID-19 suvaldyti Prienų krašte pavyko dėl to, kad medikai jautė didelę atsakomybę ir griežtai laikėsi sveikatos priežiūros paslaugų teikimo reikalavimų. Ypač intensyviai dirbo Priėmimo-skubios pagalbos skyrius, du gydytojai turėjo tiesioginį kontaktą su sergančiaisiais COVID-19, bet, tik būdami atsakingi, patys neužsikrėtė ir nepaskleidė užkrato ligoninėje.
Savivaldybės administracijos direktorė J. Zailskienė pabrėžė, kad COVID-19 parodė, kaip Prienų kraštui reikalinga ligoninė, todėl labai svarbu ją ir toliau išlaikyti.
Susitikime taip pat paminėta, kad gydymo įstaigos pasiruošusios ir galimai antrai pandemijos bangai bei turi sukaupusios apsaugos priemonių rezervą keliems mėnesiams.
Susitikimo pabaigoje sveikatos priežiūros įstaigų vadovai pritarė mero kvietimui tokius pasitarimus bei bendras diskusijas rengti ir ateityje, dar didesniame rate, pakvietus ir Visuomenės sveikatos biuro atstovus. Taip pat sutarta dėl aktyvesnio bendradarbiavimo tarp medicinos įstaigų, prevencinės veiklos, ruošiantis ir gripo epidemijai, ir galimai naujai COVID-19  infekcijos bangai – teikti daugiau informacijos gyventojams apie prevencines apsisaugojimo priemones, veido apsaugos kaukių dėvėjimą viešose vietose, ypač sergantiesiems peršalimo ligomis, raginti pasiskiepyti nuo gripo.
Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *