Fotomenininkės Dalios Bagdonaitės-Laimės nuotraukų paroda „Frėjos veidas“

Ilgus metus Amerikoje praleidusi ir į gimtąją Lietuvą sugrįžusi fotomenininkė Dalia Bagdonaitė-Laimė Birštono Kurhauze surengė išskirtinę fotografijų parodą pavadinimu „Frėjos veidas“. Meniniame projekte fotografė įamžino 22 moterų klubo „Frėja“ nares joms svarbiose Kauno miesto vietose. Menininkės paroda bus atvira lankytojams iki liepos 31 dienos.
Kaip teigia pati Dalia Bagdonaitė-Laimė, kiekvienas parodoje eksponuojamas portretas pasakoja savo istoriją, kuria sąsajas ir savyje talpina vieną momentą, kuris išsiplečia iki viso gyvenimo. Idėja fotografuoti klubo „Frėja“ moteris gimė dėl jų meilės gyvenimui.
„Frėjas norėjau fotografuoti, nes tai rinkinys išskirtinių moterų. Jos stiprios ir kartu labai švelnios, subtilios ir nuotaikingos, jos drąsios tuo, jog net bijodamos eina į priekį, jos įdomios ir tiesiog gražios savo vidumi ir išore. Kiekviena moteris pakvietė į pasimatymą savo sielą, atėjo į susitikimą kaip kūrėja. Jos nebuvo vien modeliais, jos jautė ir tapė savo paveikslus. Jos vedėsi mane į sau brangias ir reikšmingas vietas mieste, leido man tapti dalimi jų pasaulio. Kiekvienas portretas atskirai yra kiekvienos moters asmeninės istorijos pasakojimas, bet visi kartu jie tampa mano asmeninės istorijos pasakojimu“, – pasakoja menininkė D. Bagdonaitė-Laimė.
12 metų Amerikoje gyvenusi ir žinias prestižinėje Niujorko meno mokykloje (School of Visual Arts) tobulinusi menininkė sako, jog visa jos gyvenimiška patirtis ir gyvenimas dviejuose žemynuose padovanojo gebėjimą matyti plačiau, įžvelgti esmę detalėse ir jų poziciją visumoje. Visos šios parodos fotografijos yra atliktos natūraliai – be vaidybos ar kitokio nenatūralaus įsikišimo.
„Kiekvienas portretas kurtas visiškoje harmonijoje asmeniškai su kiekviena moterimi. Visų šių moterų asmeninės istorijos šioje parodoje tampa ir mano asmeninės istorijos pasakojimu. Todėl šią seriją fotografijų skiriu savo MAMAI ir visoms savo giminės moterims. Su dėkingumu priimu dovaną būti MOTERIMI, aukštindama kelią, kurį mes turime nueiti, kad kiekviena MERGAITĖ virstų MOTERIMI“, – mintimis dalinasi parodos autorė.
Rūta Juknevičienė, viena iš moterų klubo „Frėja“ įkūrėjų, teigia, kad ši paroda jai ir visam klubui yra svarbi dėl kelių priežasčių: „Visi mes turime savo socialinius vaidmenis, o ypač moterys. Dažnai jos būna ir mamos, ir žmonos, ir profesionalios darbuotojos. Ir tik nedaugelis mūsų gali leisti sau prabangą būti savimi – moterimi: laisva, gražia, seksualia, protinga. Šioje parodoje fotografės dėka įdomiai, skirtingai ir savitai atskleistas kiekvienos moters paveikslas. Tikimės, kad kiekviena moteris atpažins savo draugę ir ras šiose nuotraukose nors dalelę savęs“, – pasakoja R. Juknevičienė.
Dalia Bagdonaitė-Laimė daugelį metų paskyrė fotografijai už Atlanto. Po studijų garsiojoje Niujorko meno mokykloje ji dirbo viename Amerikos žurnale, yra fotografavusi Niujorko mados savaitę, Baltųjų rūmų renginius. Šiuo metu menininkė fotografuoja asmenines žmonių istorijas dokumentiniu, reportažiniu stiliumi ir ruošia keletą meninių projektų, kuriuos pristatys dar kitais metais.

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *