Būk saugus ir atsargus

Šylantys orai į gatves paskatino išvažiuoti ne tik dviračių, bet ir paspirtukų mėgėjus. Anksčiau važinėjimasis paspirtuku buvo vaikų užsiėmimas, o dabar patogi ir suaugusiųjų susisiekimo priemonė.
Policijos pareigūnai Egidijus Treigys ir Visvaldas Struckas lopšelių-darželių „Vyturėlis“ ir „Giliukas“ ugdytiniams papasakojo, kaip elgtis gatvėje, kad būtume saugūs, kaip pasiruošti pirmosioms kelionėmis paspirtuku, dviračiu.
Paspirtukas yra transporto priemonė, ir važinėjantys juo turėtų būti atidūs, saugoti save ir kitus. Vaikai dažnai neįvertina pavojaus, kurį gali sukelti kitiems eismo dalyviams. Pareigūnai aiškino, kad važiuojantysis turi dėvėti apsaugines priemones, šalmus ir apsaugas, labiausiai traumuojamoms vietoms – keliams, alkūnėms. Per didelis greitis, neatidumas sukelia mažesnes ar didesnes traumas. Svarbios ir ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais. Taip vaiką galės geriau matyti kiti eismo dalyviai, o dėl to jis bus saugesnis. Saugos priemones turėtų turėti ir tėveliai, jų deramas pavyzdys – puiki priemonė vaiko saugumui padidinti.
Važiuojant šaligatviu reikia saugiai aplenkti pėsčiuosius, atsargiai laviruoti kiemuose, ten, kur vaikšto žmonės. Svarbu, kad staigiai neišvažiuotume į važiuojamąją kelio dalį. Kieme dviračiu ar paspirtuku gali važiuoti kiekvienas, kuris išmoksta, bet į kelią galima važiuoti tik nuo keturiolikos metų.
Pareigūnai vaikams priminė, kad gatvę pereiti galima tik pėsčiųjų perėjoje, o jei prie jos įrengtas šviesoforas, tik degant žaliam jos signalui. Prie perėjos reikia būti atidžiam, neskubėti, apsidairyti, ar neatvažiuoja transporto priemonė, o tik tada eiti.
Ugdytiniai pareigūnams uždavė įvairių juos dominančių klausimų. Labiausiai jiems patiko pasivažinėti su pareigūnų riedžiais ir dovanėlės. Pareigūnai ugdytiniams palinkėjo geros vasaros, būti budresniems, apdairesniems, kad nė vienas nepatektų į jokį eismo įvykį.
Dėkojame policijos pareigūnams Egidijui Treigiui ir Visvaldui Struckui už gerus patarimus ugdytiniams ir tikimės, kad mes dar ne kartą su jais susitiksime ir sužinosime daug naudingų patarimų.
Genovaitė Daškevičienė
Birštono vaikų lopšelio-darželio visuomenės
sveikatos specialistė

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *