Atidavė pagarbą nacionalinio mecenavimo tradicijas kuriantiems žmonėms

Liepos 6–osios pavakarę prapliupęs lietus sutrukdė Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos minėjimo iškilmes vesti Laisvės aikštėje, po atviru dangumi. Permainingi orai šiek tiek pakoregavo šventės scenarijų, tačiau nesumenkino prieniečių pasiryžimo dalyvauti šventinėje programoje, stebėti Prienų miesto garbės piliečio vardo suteikimo ceremoniją ir pasijusti Pasaulio lietuvių sąšaukos dalimi – 21 val. visiems kartu sugiedoti Lietuvos himną. Akivaizdu, kad prasminga, 2009 metais gimusi ir plačiai po lietuvių gyvenamas šalis išplitusi tradicija prigijo Prienų krašto gyventojų širdyse ir tapo jiems artima.

Prienų miesto garbės piliečio vardą suteikė verslininkui Arvydui Paukščiui
Šventinis vakaras persikėlė į Prienų rajono savivaldybės didžiąją salę, kurioje vyko Prienų krašto himnu ir mero Alvydo Vaicekausko sveikinimu pradėtas Savivaldybės tarybos posėdis. Posėdžio darbotvarkėje tebuvo vienas sprendimo projektas „Dėl Prienų miesto garbės piliečio vardo suteikimo“. Jis buvo parengtas atsižvelgiant į piliečių siūlymą, taip pat į Prienų miesto garbės piliečio vardo suteikimo ir Prienų rajono savivaldybės apdovanojimo „Dėkingumas“ skyrimo darbo grupės teikimą Tarybai – Prienų miesto garbės piliečio vardą suteikti Arvydui Paukščiui, mecenatui, UAB „Teltonika“ direktoriui“.
Prienų rajono savivaldybės tarybos sprendimu, Prienų miesto garbės piliečio vardas už Prienų vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje, taip pat svarų indėlį, kuriant Prienų rajono gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę, jau yra suteiktas poetui Justinui Marcinkevičiui, kunigui monsinjorui Juozapui Užupiui, rašytojui Vytautui Bubniui, klebonui Kazimierui Skučui, partizanui, dimisijos kapitonui Antanui Lukšai, Prienų sportinės aviacijos gamyklos įkūrėjui bei ilgamečiam vadovui Vytautui Pakarskui (po mirties), tautodailininkui, senojo kryždirbystės amato puoselėtojui, Lietuvos kultūros premijos laureatui, tradicinių amatų centro „Meninė drožyba“ direktoriui Algimantui Sakalauskui, Stakliškių midaus gamyklos įkūrėjui, lietuviško midaus receptūros atkūrėjui ir ilgamečiam gamyklos vadovui Aleksandrui Sinkevičiui (po mirties).
Nors gerbiamas verslininkas Arvydas Paukštys yra kilęs iš Molėtų krašto, jo geri darbai, dosni ir nesavanaudiška finansinė parama, skirta Prienų rajono savivaldybei ir Balbieriškio parapijai, mecenatui pelnė šio krašto žmonių dėkingumą ir pagarbą. Mero A.Vaicekausko teigimu, imponuoja ir paties verslininko asmenybė – jis yra paprastas, kuklus ir tuo pat metu – gilios vidinės kultūros ir besilaikantis duoto žodžio žmogus.
Kai 2013 m. rugpjūčio 8-osios naktį Balbieriškyje iki pamatų sudegė 1888 m. pastatyta medinė Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčia, netrukus buvo pradėtos rinkti lėšos bažnyčiai atstatyti. Lėšas aukojo ir Prienų rajono savivaldybė, Vilkaviškio vyskupijos kunigai, tikintieji, visi geros valios žmonės. Dar neuždengus naujos bažnyčios stogo, paaukotos lėšos baigėsi, ir statybas teko stabdyti. 2017-ųjų vasarą LRT naujienų tarnyba visai Lietuvai paskleidė žinią apie sunkumus, ištikusius Balbieriškio bažnyčios statytojus. Pamatęs reportažą Arvydas Paukštys nusprendė prisidėti prie Balbieriškio bažnyčios atstatymo ir paaukojo jai 1 milijoną eurų. Netrukus buvo užbaigti bažnyčios statybos darbai. Bažnyčia iškilo ir buvo konsekruota 2018 m. kovo 3 d., o 2019 m. pavasarį iš Vokietijos buvo pristatyti unikalūs rankų darbo vargonai.
Posėdžio metu kalbėjęs Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijos klebonas Remigijus Veprauskas prisiminė pokalbį su pasiūliusiu savo pagalbą A.Paukščiu. Klausiamas, kodėl jis nusprendė pagelbėti atstatyti bažnyčią būtent Balbieriškiui, A.Paukštys tuomet atsakė paprastai: „Patys jūs to neįstengsite padaryti“, taip deklaruodamas savo vertybes padėti tiems, kurie atsidūrę nelaimėje ir stokoja išteklių.
„Jis mums suteikė didelę garbę, todėl tikrai vertas tokio įvertinimo, kaip Prienų miesto garbės piliečio vardas,“ – kalbėjo klebonas, su susirinkusiaisiais pasidalinęs gera žinia, jog tą pačią dieną, švenčiant Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, Prezidentas Gitanas Nausėda Arvydui Paukščiui įteikė valstybinį apdovanojimą.
2019 m. už paramą atstatomai sudegusiai Balbieriškio bažnyčiai A.Paukštys paskelbtas pirmuoju nacionaliniu mecenatu.
Visų posėdyje dalyvavusių Tarybos narių nuomonės sutapo – vieningu jų sprendimu Arvydui Paukščiui buvo suteiktas Prienų miesto garbės piliečio vardas. Nominantą pasveikino ir Garbės piliečio regalijas įteikė meras A. Vaicekauskas, pagarbą atidavė Balbieriškio seniūnijos darbuotojai, kiti žmonės.

„Mūsų kraštas per gražus, kad iš jo reikėtų emigruoti…“
Po apdovanojimo A.Paukštys prisipažino besijaučiantis lyg dalyvautų egzamine. Visgi savo padėkos kalboje, labai simboliškoje tokią svarbią valstybei dieną, mecenatas mažiausiai kalbėjo apie save. Jo teigimu, Lietuva yra toks gražus kraštas, kad, kaip ir dainuojama Prienų miesto himne, nereikia jokių Šveicarijos Alpių.
„Esu įsitikinęs, kad mūsų, tėvų, pareiga vaikams sukurti tokią ateitį, kad jie nenorėtų išvažiuoti: šis kraštas yra per gražus, kad iš jo reikėtų emigruoti. Tikiuosi prisidėti prie to, kad Lietuva būtų aukštųjų technologijų kraštas. Mūsų vertybės – padėti kitiems ir tuo tikėti,– sakė Prienų krašto garbės pilietis Arvydas Paukštys. – Negalima prarasti tikėjimo, kad mūsų kraštas žydės, ir visi čia atvažiuos dirbti ir gyventi. Mūsų tikslas – per keletą metų nuo 1000 įmonės darbuotojų užaugti iki 3000, tada galėsime padėti kuo didesniam ratui žmonių. Ir kiekvienam kraštui, kuris negali pats, ateisim į pagalbą. Ko negalėsim mes, tikiuosi, užbaigs mūsų vaikai“.
Arvydas Paukštys yra visame pasaulyje veikiančios telekomunikacijos sprendimų bendrovės „Teltonika“ steigėjas ir akcininkas.
1998 m. jis sukūrė bevielių technologijų bendrovę „Teltonika“, kurioje dirbo dviese su žmona. Šiandien įmonė turi 1000 darbuotojų, pelniusi tarptautinį pripažinimą. 2007 m. joje buvo sukurtas pirmasis lietuviškas mobilus telefonas. Kasmet įmonė pristato naujų gaminių, kurie eksportuojami į užsienio šalis. Tai – maršrutizatoriai, modemai, transporto valdymo sistemos ir kt.

Įteiktos padėkos asmenims ir įmonėms, padėjusiems ekstremaliu metu
Meras renginio metu kalbėjo apie ekstremalius iššūkius, kuriuos nuo kovo mėnesio teko įveikti Savivaldybei ir jos gyventojams, Jo teigimu, COVID-19 pandemijai suvaldyti trūko patirties, reikėjo medicininių apsaugos priemonių. Tuomet verslininkas A.Paukštys dar kartą atėjo į pagalbą nedidelei Prienų rajono savivaldybei – paskambinęs merui jis pasiūlė savo paramą ir suteikė 50 000 eurų, už kuriuos buvo įsigyta apsaugos priemonių sveikatos priežiūros bei socialinių paslaugų įstaigų darbuotojams.
Atsirado ir daugiau geranoriškai nusiteikusių žmonių, įmonių, kurie prisidėjo lėšomis, aukojo apsaugos priemones, siuvo kaukes ir tokiu būdu neatlygintinai prisidėjo prie situacijos suvaldymo.  Meras A. Vaicekauskas ir Administracijos direktorė, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė Jūratė Zailskienė įteikė padėkas ir Savivaldybės dovanas: UAB „Teltonika“ (vadovas Arvydas Paukštys), UAB „Rytrama“, UAB „Scapa Baltic“ (atstovas Julius Strampickas), UAB koncernas „SBA“, UAB „Wilara“ (Danutė ir Gediminas Olsevičiai), UAB „Ryterna Group“, Jiezno žmonių su negalia sąjungai, Vidai Uleckaitei Žiūkienei, Linai Juodsnukytei, Marijai Laukaitienei, Aidai Ardaravičienei, Dariui Giraičiui, Agnei ir Martynui Levinskams, Renatai Kasikauskei, Aušrai Kazlauskienei, Danutei Liutvaitienei.

Nuskambėjo Tautiška giesmė
Šventinį pirmadienio vakarą vainikavo gausiame prieniečių būryje sugiedota Tautiška giesmė ir Marijampolės kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestro (vadovas Audrius Pučinskas), šokių grupės „Arabeskas“ (vadovė Daina Misiukevičienė), dainininkės Neringos Nekrašiūtės koncertinė programa Prienų kultūros ir laisvalaikio centre.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *