Tituliniai atlaidai Nemajūnuose

Petrinės ir Povilinės – viena iš dažniausiai minimų ir gerbiamų Šv. apaštalų Petro ir Povilo (dar vadinamo Pauliumi) šventė.
Ji švenčiama netrukus po saulėgrįžos – Joninių – birželio 29 dieną. Šv. Petras ir Povilas laikomi apaštalų vadovais, jų misijos ryškiausiai išsiskiria iš kitų. Jie lyg pasaulio žibintai telkė Kristaus šeimyną, kol juodu sujungė vienas kankinystės vainikas. Šių apaštalų vardu pavadinta ir Nemajūnų bažnyčia, jų atvaizdai puošia pagrindinį altorių: Šv. Petras stovi su raktais rankoje, Šv. Povilas – su kardu (dail. Nikodemo Silvanavičiaus paveikslas). Todėl šie atlaidai Nemajūnų parapijoje vadinami tituliniais, jie yra patys didžiausi.
Pagal senolių pastebėjimus, po Petrinių prasideda lietingesni orai, ima trumpėti diena, nustoja kukuoti gegutės. Šios šventės išvakarėse žmonės nedirbdavo sunkių darbų, pasninkaudavo, nes priešingu atveju galėjo susilaukti bėdų: Šv. Petras neįsileis į dangų, gal net perkūnas trenks į namus…
Šiemet Nemajūnų bažnyčioje Šv. apaštalų Petro ir Povilo atlaidai švęsti birželio 28 d. Po ilgojo karantino žmonės gausiai susirinko į šv. Mišias, kurias aukojo monsinjoras Jonas Dalinevičius, kunigas Saulius Bužauskas (Marijos radijo direktorius) ir diakonas Gintas Petkevičius. Mišių metu giedojo Birštono bažnytinis choras.
Po iškilmingų ir gražių pamaldų monsinjoras Jonas Dalinevičius visus pakvietė pabūti kartu, pasiklausyti Stakliškių vokalinio ansamblio „Guosta“ (vad. Angelė Baltrušienė) dainų bei pasivaišinti Vėžionių bendruomenės „Topolis“ suruoštomis agapės vaišėmis. Gražu, kad tokia tradicija šioje parapijoje gyvuoja jau daugelį metų. Kiekvienais metais vietos bendruomenės (Nemajūnų, Matiešionių, Vėžionių ir Matiešionių) pasikeisdamos organizuoja agapę ir džiugina susirinkusiuosius koncertine programa.
Kaip ir kasmet šventėje dalyvavo ir LRS narys, žemės ūkio ministras Andrius Palionis, kuris visus nudžiugino saldžiu gardėsiu – didžiuliu šimtalapiu.
Žmonės neskubėjo namo, bendravo, vaišinosi ir džiaugėsi turiningai leidžiamu laiku. Tikimės, jog šie atlaidai ilgai liks atmintyje ir toliau išlaikys tradiciją žmonėms burtis ir švęsti drauge.
Irma Kereišienė
Vėžionių bendruomenės „Topolis“ pirmininkė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *