Atsivėrė Beržyno parko skauduliai, bet priekaištų turi ne visi

Neseniai atnaujintas Beržyno parkas šiltuoju metų laikotarpiu tapo miesto gyventojų traukos centru. Vieni čia atvyksta pasimaudyti, kiti palydi vaikus į naujai įrengtas žaidimų aikšteles, o dar kiti vedžioja šunis ar tiesiog ateina įkvėpti gryno oro ir pasidžiaugti gražėjančiais Prienais. Visgi žmonėms pradėjus aktyviau lankytis atnaujintame parke, gyventojai pastebi ir, jų nuomone, reikšmingų trūkumų.

Triukšmas nakties metu
Ilgą laiką Stadiono mikrorajone įsikūrusi erdvė buvo pamiršta. Žmonių judėjimas čia nebuvo intensyvus, todėl gyventojai mėgavosi ramybe. Sutvarkius parko aplinką, ši vieta tapo itin patraukli ne tik vietiniams, Stadiono, gyventojams, bet ir kitiems prieniškiams, o galbūt ir miesto svečiams. Paradoksalu, bet dėl šios priežasties su nepatogumais susiduria būtent šalia daugiabučiuose gyvenantys žmonės. Praėjusią savaitę dėl parko teritorijoje esančios krepšinio aikštelės į „Gyvenimo“ redakciją kreipėsi gretimo namo gyventojai, kurių teigimu, nakties metu krepšinį žaidžiantys jaunuoliai kelia triukšmą ir trukdo žmonėms ilsėtis.
Prienų miesto seniūnei Janinai Armonienei ši situacija yra žinoma, todėl žadama ieškoti kompromisų, kad būtų patenkintos abi interesų pusės. „Jaunimas turi kur nors žaisti, bet, kaip mus informavo gyventojai, paaugliai krepšinio aikštelėje triukšmauja po 22 val. Nors nusiskundimų nėra daug, o ir nuomonių iš gyventojų yra įvairių, bandysime tartis ir ieškoti priemonių, kad nakties metu nebūtų triukšmo ir, kad visi būtų patenkinti“, – teigė seniūnė.

Ar Prienai draugiškas miestas gyvūnams?
Dar viena opi problema – šunų vedžiojimo tvarka minėtoje teritorijoje, kurioje prie dviejų pagrindinių įėjimų pastatyti šunis vedžioti draudžiantys ženklai. Visgi kai kurie žmonės draudžiamųjų ženklų nepaiso ir savo augintinius vedžioja būtent šiame parke. Negana to, ne visi šeimininkai elgiasi geranoriškai: kai kurie paleidžia šunis nuo pavadėlio, nesurenka ekskrementų. Tarp šunų šeimininkų dėl to yra kilę ir konfliktų. Ir nors ne visi augintinius parke vedžioję šeimininkai sutiko kalbėtis, parke užkalbinta moteris, vedžiojusi nedidelį šuniuką, teigė, jog mielai laikytųsi draudžiamųjų ženklų, tačiau, pasak jos, kur kitur gyventojams vedžioti savo mylimus augintinius?
Paklausus seniūnės, ar Prienai yra draugiškas miestas gyvūnams, J.Armonienė sakė: „Augintiniai yra šeimos nariai, bet tie, kas juos augina, turi žinoti ir laikytis tam tikrų taisyklių. Viešose erdvėse šunį reikia vedžioti su pavadėliu, o didesniam galbūt ir antsnukį uždėti bei žinoma, surinkti šuns paliekamus ekskrementus. Mano manymu, jeigu kur nors einantis žmogus prasives, o ne vedžios parke augintinį, nieko neatsitiks, bet jeigu po vedžiojimo liks netvarka, ar šuo bus paleistas lakstyti, tai natūralu, kad žmonės piktinsis. Juk parke žaidžia vaikai, kiti žmonės nemėgsta šunų ar nori ramaus poilsio. Visgi šunis, o ypač triukšmingus, vedžioti reikia atokiau nuo žmonių susibūrimų. Reikėtų patiems gyventojams būti suprantingiems ir tolerantiškiems, nes, jeigu šeimininkai elgsis kultūringai, tai ir gyvūnėlis tikriausiai nelabai kam trukdys“.

Trūksta informacijos
Birželį atlikti Beržyno parko vandens telkinio tyrimai parodė, jog vanduo – tinkamas maudytis, tačiau karštą vasaros dieną atsigaivinti atvykę prieniškiai pastebi trūkumų parko pliažo infrastruktūroje. Į redakciją paskambinęs Virginijus (vardas pakeistas, – aut.p.) skundėsi, jog aplink tvenkinį nėra persirengimo kabinų. Anot J. Armonienės, ir persirengimo kabinos, ir tualetai yra įrengti. „Vietiniai žmonės tikrai žino, o atvykusiems galbūt trūksta informacijos. Dabar mes sprendžiam šį klausimą, nes taip pat manome, kad reikia pakabinti nukreipiamąjį ženklą, kuriame būtų nurodyta persirengimų kabinų ir tualetų vieta“, – situaciją komentavo seniūnė.
Šalia parko gyvenanti Odeta taip pat patikino, jog persirengimo kabina yra, tiesa, jos nuomone, ir persirengimo kabinų, ir tualetų parke reikėtų daugiau. Nepaisant to, vietinė gyventoja neslepia, jog labai džiaugiasi atnaujintu Beržyno parku ir galimybe leisti laiką su vaikais gryname ore, jaukioje ir sutvarkytoje aplinkoje.

Parkas – naudinga vieta visuomenei
Kadangi „Beržyno“ parko erdvė sutvarkyta neseniai, natūralu, jog pradėjus naudotis infrastruktūra žmonės pastebi tai, ko jiems trūksta. Tiesa, trūkumus įžvelgia ne visi. Parke vaikščiojusi Prienų miesto naujakurė teigė, jog ši vieta išties džiugina. Jos nepiktina nei šunys, nei jų šeimininkai, mat, nekultūringo elgesio ji dar nepastebėjusi. Be to, atnaujintas parkas traukia ir smulkųjį verslą – čia naujai įsikūrė nedidelė kavinė, prekiaujanti ledais, kava ir šerbetu.
Birželio 26 d. prie tvenkinio taip pat vyko skęstančiųjų gelbėjimo praktiniai mokymai, kuriuos vedė narų komanda iš Kauno. Jų metu parko lankytojai gavo naudingų žinių, kaip elgtis vandenyje ir ką daryti, pamačius nelaimės ištiktą, skęstantį žmogų.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *