Po pertraukos sugrįžo į posėdžių salę

Birželio 25 d. Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje apsvarstyti 35 klausimai, išklausytas informacinis pranešimas. Kitas posėdis numatytas liepos 6–ąją, Valstybės dieną, kuomet iškilmingoje aplinkoje mecenatui, UAB „Teltonika“ direktoriui Arvydui Paukščiui bus suteiktas Prienų miesto Garbės piliečio vardas.

Susikūrė nauja Tarybos frakcija
Posėdžio pradžioje Tarybos narys Gintautas Bartulis perskaitė informaciją apie įregistruotą naują Tarybos frakciją „Naujas kelias“. Jai atstovauja neseniai susikūrusios partijos „Laisvė ir teisingumas“ nariai – Algirdas Kederys, Vaidotas Karvelis, Loreta Jakinevičienė, Cezaras Pacevičius, nepartinis Vaidotas Kupstas ir Liberalų sąjūdžio atstovas Gintautas Bartulis. Frakcijai vadovaus G.Bartulis, jos nariai paskelbė, kad ir toliau dirbs valdančiojoje koalicijoje kartu su Socialdemokratų frakcija.

Gesinti gaisrų – senais automobiliais ir po vieną
Politikai iš anksto susipažino su Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos 2019 m. veiklos ataskaita, o posėdyje jos direktoriui Jonui Kvietkauskui pateikė klausimų. G.Bartuliui rūpėjo sužinoti, kokią didžiausią problemą direktorius rado pradėjęs dirbti tarnyboje, ir kokį strateginį veiklos tikslą kelia kitiems metams. J.Kvietkauskas sakė, kad problemų šioje tarnyboje yra daug, o svarbiausios – materialinis aprūpinimas ir darbuotojų sąlygos.
Ataskaitoje rašoma, kad ugniagesiai gelbėtojai prastai aprūpinti apsauginiais rūbais, šalmais, batais darbui incidentų metu (vieno ugniagesio aprūpinimas apsauginiais rūbais kainuoja apie 600 Eur), neturi darbinės uniformos. Šiuo metu naudojamiems gaisriniams automobiliams yra vidutiniškai po 38,5 metų, jie dažnai genda, daug laiko reikia skirti detalių paieškai, automobilių remontui. Tarnyba savomis lėšomis įsigyti transporto negali, nes naujo gaisrinės automobilio kaina apie 130–150 tūkst. Eur. Naudotas geros techninės būklės automobilis kainuoja apie 20–30 tūkst. Eur. Tokios vertės automobilis su įranga šiemet įsigytas Savivaldybės lėšomis, jis paskirtas Veiverių komandai.
Taip pat būtina suremontuoti apleistas ugniagesių komandų patalpas, Stakliškėse perdengti stogą, Veiveriuose, Pakuonyje, Šilavote – sumontuoti valymo įrengimus ir kt. Tačiau, be Savivaldybės paramos, neįmanoma atnaujinti technikos parką, nupirkti įrangos, atnaujinti ir suremontuoti pastatus. 

Tarybos narys Arūnas Vaidogas ragino atlikti būtinus darbus, ieškoti lėšų, kad Savivaldybės ugniagesiai į iškvietimus gesinti gaisrų galėtų vykti ne po vieną, o dviese. Pasak J.Kvietkausko, sukomplektuoti komandą yra sudėtinga, reikėtų įsteigti dar 4,5 etato, nes darbuotojai ir serga, ir atostogauja, tačiau naujiems etatams neskiriama papildomų lėšų. Tarnyba finansuojama iš valstybės deleguotų ir savivaldybės biudžeto lėšų pagal patvirtintas sąmatas.
Direktoriaus J.Kvietkausko teigimu, gali būti, kad dar šį rudenį šalies lygmeniu bus sprendžiamas savivaldybių priešgaisrinių tarnybų likimas, jos gali būti reorganizuotos.

Papildė lankytinų vietų sąrašą
Tarybos sprendimu papildytas Prienų rajono lankytinų vietų sąrašas. Į sąrašą Prienų krašto muziejaus prašymu įrašyta ekspozicija „Laisvės kovos Šilavoto krašte“ Šilavoto miestelyje, taip pat „Harmony park“ šeimų parkas Vazgaikiemyje. Muziejaus ekspozicija įkurta Šilavoto ambulatorijos pastate, kuriame 1944-1953 m. veikė NKVD-MVD-MGB štabas, buvo įrengtos tardymo ir kalinimo patalpos. Joje eksponuojami partizanų memorialiniai daiktai, pristatomos Šilavoto apylinkių partizanų bei tremtinių ir politinių kalinių nuotraukos.
„Harmony park“ šeimų parkas lankytojus kviečia visus metus. Jame yra įrengta 12 tvenkinių, auga reti augalai, maumedžių giraitė, veisiasi laukiniai paukščiai ir smulkūs gyvūnai, supiltas piliakalnis, ant kurio stovi 13 m aukščio skulptūra „Saulės vaikai“. Lankytojai gali apžiūrėti laisvėje auginamus naminius gyvulius ir paukščius. Jiems pritaikyta patogi infrastruktūra: visoje parko teritorijoje įrengti 4 km ilgio takai su danga, yra automobilių stovėjimo aikštelė, viešas tualetas, vaikų žaidimų aikštelės, pavėsinės.
Patvirtinus Prienų rajono savivaldybės lankytinų vietų sąrašo pakeitimus, bus įrengti informaciniai kelio ženklai.

Patvirtinti VšĮ „Prienai“ įstatai
VšĮ „Prienai“ veiklos sritys buvo susijusios su kūno kultūros ir sporto populiarinimu, o, ruošiantis atidaryti Verslo turizmo informacijos centrą, įstaigai iškelti tikslai – skatinti turizmą ir verslo plėtrą Prienų rajono savivaldybėje. A.Vaidogas suabejojo, ar toks centras Savivaldybei bus naudingas. Jo kolegės Loretos Jakinevičienės teigimu, VTIC veikla priklausys nuo suformuotos darbuotojų komandos ir jos iniciatyvumo. Visgi pastebėta, kad kitose savivaldybėse šios įstaigos veikla pasiteisino. Tarybos nariai sutiko, kad VšĮ „Prienai“ būtų įregistruota adresu: Vytauto g. 35, Prienai.

Draudimai prie vandens telkinių
Posėdyje pakeistos Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklės, kurios draudžia maudytis maudymuisi neskirtose ir (ar) nesaugiose vietose (prie užtvankų, dirbtinių krioklių, šalia hidroelektrinėse naudojamų įrenginių, esančių vandenyje, ir pan.) arba vietose, pažymėtose draudžiančiais maudytis informaciniais ženklais. Taip pat draudžiama prie vandens be priežiūros palikti vaikus iki 14 metų, plaukioti ant pripučiamų čiužinių, transporto priemonių padangų ir kamerų, rąstų, lentų ir kitų plaukiojimui nepritaikytų daiktų, vykdyti bet kokią veiklą esant neblaiviam ar apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų ir kt.

Prijungė prie Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centro
Tarybos nariai pritarė, kad viešoji įstaiga Stakliškių pirminės sveikatos priežiūros centras būtų reorganizuotas, jį prijungiant prie viešosios įstaigos Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centro. Po reorganizacijos įstaiga vadinsis Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centru. Šių pertvarkymų tikslas – pagerinti teikiamų sveikatos paslaugų kokybę, sutaupyti valdymo lėšų.

Įteisinti Revuonos ir Beržyno parkų pavadinimai
Tarybos nariai vienbalsiai pritarė siūlymui oficialiai įteisinti šnekamojoje kalboje jau senokai prigijusius Prienų Revuonos ir Beržyno parkų pavadinimus.
Stadiono mikrorajono tvenkinio teritorijos viešajai erdvei pavadinimą išrinko Facebook’o lankytojai, dauguma jų balsavo už įprastą Beržyno pavadinimą. Buvo pasiūlyta ir kitų variantų: Stadiono, Kareivinių, Ateities, Jaunystės, Laimės ir kiti pavadinimai.
Parkų pavadinimai bus įteisinti LR Vyriausybės nutarimu.

Lėšos keliams
Taryba nusprendė imti 163,4 tūkst. Eur ilgalaikę paskolą vykdomam investicijų projektui „Eismo saugumo priemonių diegimas Revuonos gatvėje Prienų mieste“. Taip pat patvirtino 2020 m. Kelių priežiūros ir plėtros programos objektų sąrašo pakeitimus. Prienų rajono savivaldybė iš Susisiekimo ministerijos kelių ir gatvių paprastojo remonto darbams gavo 169 tūkst. Eur.
Iš jų 57 tūkst. eurų bus skirta Trakų g. Jiezne paprastojo remonto darbams, todėl pasiūlyta šį objektą išbraukti iš 2020 m. Kelių priežiūros ir plėtros programos objektų sąrašo. Vietoj jo įtraukti Prienų miesto Laisvės a. dalies (nuo Laisvės a. 9 iki Vytauto g.) ir dalies nuo Laisvės a. 17 iki Vytauto g. bei pėsčiųjų tako Prienų mieste nuo Dariaus ir Girėno g. iki Revuonos parko paprastojo remonto darbai.
Taip pat patikslintos vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūros žiemą eilutės (lėšos priežiūrai žiemą buvo naudojamos tik Prienų ir Balbieriškio seniūnijose), po 2000 Eur skirta Balbieriškio ir Išlaužo seniūnijų vietinės reikšmės kelių ir gatvių kadastriniams matavimams.
Iš Kelių priežiūros ir plėtros programos objektų sąrašo išbrauktas Pakuonio seniūnijos Pošvenčio kaimo Debesų g. objektas – kelyje buvo suplanuota atlikti paprastąjį remontą. Konstatuota, kad šis kelias prižiūrimas vietinės reikšmės kelių ir gatvių su žvyro danga priežiūrai skirtomis lėšomis, jo būklė yra gera.

Diskutuota dėl „Prienų“ krepšinio komandos ateities
Posėdžio pabaigoje buvo išklausyta VšĮ Krepšinio sporto klubo „Prienai“ 2019–2020 metų sezono veiklos ataskaita, kurią pristatė direktorius Adomas Kubilius, taip pat diskutuota dėl komandos ateities ir Savivaldybės finansinės paramos klubui. Tarybos narių nuomonės išsiskyrė: vieni pasisakė už tai, kad Savivaldybė klubui garantuotų ilgalaikę paramą, kiti suabejojo, ar LKL žaidžianti krepšinio komanda Prienams reikalinga. Nuspręsta finansinius klausimus aptarti bendrame Tarybos narių ir klubo atstovų pasitarime, kuris bus surengtas artimiausiu metu.
Praėjusį sezoną Savivaldybė krepšinio sporto klubą „Prienai“ parėmė 240 tūkst. eurų suma. Komandai, ketinančiai ir toliau žaisti LKL čempionate, reikia surinkti mažiausiai 400 tūkst. eurų biudžetą.
Išklausyta ir „Prienų“ klubo krepšinio komandos „CBet–KKSC“, kuri žaidžia Regionų krepšinio lygoje (RKL), veiklos ataskaita, ją pristatė treneris Paulius Ivanauskas. Komanda, praėjusiame sezone užėmusi ketvirtą vietą, yra viena iš dviejų šalyje, kurioje žaidžia išskirtinai gimtojo krašto krepšininkai. Komandos vadovai kelia tikslą auginti jaunuosius talentus bei pamainą aukščiausioje lygoje žaidžiančiai komandai. Daug dėmesio skiriama edukaciniam švietėjiškam darbui mokyklose, darželiuose, bendruomenėse.

Tarybos posėdyje priimti ir kiti sprendimai.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *