…kad nebūtų pamiršta istorija

Labai gražu ir sveikintina, kad Birštono savivaldybė jau dešimt metų įvertina Birštono bendruomenės labui nusipelniusius žmones. Ir šiais metais birželio 12 dieną merė iškilmingai įteikė dvi „Garbės piliečio 2020“ regalijas Savivaldybės tarybos patvirtintiems nominantams. 
Siekiant, kad istorija neliktų pamiršta, noriu priminti Bendruomenei Prezidento Valdo Adamkaus nuopelnus, kurie reikšmingi ne tik vienam Birštonui, bet ir visos Lietuvos kurortams.
Būtent Prezidentas Valdas Adamkus išgirdo kurortų merus, gydytojus reabilitologus ir parodė tvirtą savo paramą Lietuvos kurortams šiuo istoriniu laikotarpiu: juk iki jo kadencijos nepavyko atgauti istorinio, oficialaus kurorto statuso, ir tik po atkurtosios Lietuvos Nepriklausomybės dešimtmečio Prezidento pasirašytą (2001 04 26, Nr. IX-299) jį vėl turime. Manau, kad šis svarbus faktas lėmė, jog 2001 09 06 iš Turto fondo pardavimų sąrašų buvo išbraukta, t. y. nuo pardavimo išgelbėta ir viešajam interesui išsaugota Kauno apskrities VšĮ „Tulpės“ sanatorija, o 2002 08 27 LRV nutarimu ši įstaiga perduota Birštono savivaldybės nuosavybėn.
Dar prieš tapdamas Lietuvos Prezidentu, V. Adamkus yra viešėjęs Birštone: organizavęs 44-ąją „Santaros – Šviesos“ konferenciją Birštono „Versmės“ sanatorijoje (direktorius P. Sereika; 1997 06 19), 1996 m. yra lankęsis baltisto prof. J. Kazlausko tėviškėje Matiešionyse, domėjęsis jo gyvenimu („Baltistikos ąžuolas“), o vėliau kartu su žmona Alma dalyvavęs Pasaulio lietuvių bendruomenės suvažiavime Birštone (2004 08 16), yra sveikinęs birštoniečius Vytauto Didžiojo paminklo atidengimo ir Sakralinio muziejaus atidarymo progomis. Prisimintina, kad yra apdovanojęs Z.Vileikį už nuopelnus Lietuvai (2005 02 16), o „Tulpės“ sanatorijai įteikęs Aukso medalį už senosiose gydyklose teikiamas „Vaidilutės“ mineralinio vandens programas (2006).
Bet labiausiai Prezidentas V. Adamkus vertas mūsų pagarbios padėkos už tai, kad kitaip pažvelgė į reabilitacijos galimybes Lietuvos žmonėms. Tai liudija ir tuometinių sanatorijų vadovų (gydytojų L. Patinskienės, A. Šato) kuo palankiausi atsiliepimai. V. Adamkaus abiejų kadencijų nuopelnus, siekiant tikros reabilitacijos Lietuvos žmonėms, itin vertina profesorius reabilitologas A. Kriščiūnas. O šio pasakojimo kulminacija, manau, buvo vienos dienos valstybės vadovo apsilankymas Birštone. Plačiai, dviejuose savo numeriuose išskirtinį LR Prezidento vizitą Birštone nušvietė laikraštis „Gyvenimas“, respublikinė spauda. Man pačiam teko būti tų įvykių, kelių susitikimų liudininku, posėdžio Birštono savivaldybėje 2001 m. liepos 17 dieną dalyviu, kai Prezidentui, Seimo nariams, ministerijų vadovams merai A. S. Zenkevičius ir R. Malinauskas pristatė Lietuvos kurortų – Birštono ir Druskininkų –skaudžias problemas. Tuomet Prezidentas Birštone išsakė labai tvirtą vadovo poziciją dėl nepakankamai panaudojamų Lietuvos žmonėms ir užsienio rinkoms Lietuvos kurortų sveikatinimo, reabilitacijos galimybių. Būtent po šio vizito ir pasijuto Vyriausybės, ministerijų atsakingesnis požiūris į aptartus klausimus: nedarbą, didesnį (iki šiolei!) finansavimą, sisteminę kurortų reklamą ir kt. Tuometinis Ūkio ministerijos viceministras Gediminas Miškinis teigia, kad jis, kuruodamas Turizmo departamentą ir kurortus, jautė Prezidento Valdo Adamkaus paramą. Prezidento komanda taip pat buvo kryptingai geranoriška. Kaip pavyzdį paminėsiu Prezidento patarėją socialiniams klausimams Skirmantę Kondrotienę, kuri su Baltijos-Amerikos paramos fondo vadovybe lankėsi Birštone, „Tulpės“ sanatorijos gydyklose, ir primygtinai ragino išsaugoti istorinį paveldą, natūralius procedūrų veiksnius ir individualų aptarnavimą, nes „tai užsieniuose itin vertinama“.
Šis, mano nuomonę atspindintis straipsnelis yra skirtas bendruomenei, kad prisimintume ir vertintume Prezidento V.Adamkaus indėlį kurortui. Tai, manau, būtų jau paskelbtų Birštono Garbės piliečių kurortologo dr. Vytauto Meškos, mero A. S. Zenkevičiaus, LR Seimo nario Juozo Palionio – sisteminė darbų įvertinimo tąsa.
Juozas Aleksandravičius

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *