Autoturistai Birštono neaplenks – juos vilioja gamtos kempingas

Šį šeštadienį Birštono kurorte pristatoma turizmo naujiena: vietos gamtos įkvėptas, dvejus metus lauktas kempingas „Naturcamp“ (liet. gamtos kempingas), kuris įsikūrė Karalienės Barboros alėjoje, prie pat Žvėrinčiaus miško. Kempingas turėjo būti atidarytas dar gegužės mėnesį, tačiau įkurtuvių data buvo pavėlinta dėl karantino apribojimų. Šią savaitę jame dar vyko tvarkymosi darbai, per porą savaičių tikimasi sutvarkyti reikiamus dokumentus ir gauti leidimus. Todėl kempingo valdytojai patikino, kad turistai, planuojantys keliones po Lietuvą automobiliais, jau dabar gali rezervuoti vietas kempinge birželio pabaigai, liepai ir vėlesniems mėnesiams – jų atvykimui bus tinkamai pasiruošta. Dar neatsidaręs kempingas jau yra žinomas, informacija apie jį skelbiama Lietuvos kempingų asociacijos puslapyje camping.lt, tarptautiniuose kataloguose.

Turizmo ir sveikatingumo srityje – ne naujokai
Kempingą „Naturcamp“ valdo UAB „Gausina“, konkurso būdu 20-čiai metų iš Birštono savivaldybės išsinuomojusi 4 hektarų ploto sklypą. Su įmonės valdymu susiję trys asmenys.
Kempingo bendrasavininkai Vygandas Lazauskas ir Linas Žabaliūnas turizmo ir svetingumo srityje darbuojasi beveik du dešimtmečius. Paklausti, kodėl verslo plėtrai pasirinko Birštoną, jie patvirtino jau senokai dairęsi į šią vaizdingą vietovę, esančią tarp Vilniaus ir Kauno – šiuose miestuose sėkmingai veikia jų įkurti kempingai. Todėl kai tik sužinojo apie paskelbtą sklypo nuomos konkursą, nusprendė jame dalyvauti su savo pasiūlymu. Laimėję konkursą, pradėjo paruošiamuosius darbus. Bendrovė, valdanti kempingą, apgyvendinimui tinkamą infrastruktūrą jame sukūrė savo lėšomis.
Dar prieš dvejus metus šioje vietoje, netoli tvenkinio, kuriame veikia vandenlenčių parkas, plytėjo menkaverčiais krūmynais apaugęs kemsynas, juos išvalius atsivėrė vaizdinga rekreacinė erdvė, juosiama miško. Į teritoriją patekę medžiai kempingui teikia privalumą, nes poilsiautojai pirmiausia apsistoja pavėsingose vietose.
– Birštonui akivaizdžiai trūko kempingo. Kiti kurortai ir turistų gausiai lankomos vietovės – Druskininkai, Nida, Palanga, Molėtai – tokias paslaugas jau turi. Tikiuosi, kad patogioje vietoje, šalia pagrindinio kelio ir kurorto įkurtas kempingas taps patrauklus gamtos mylėtojams, mėgstantiems keliauti su automobiliais ir nameliais ant ratų, ypač šiuo laikmečiu, kai žmonėms svarbu laikytis socialinės distancijos. Mes siūlome saugiausią būdą poilsiauti – be tiesioginių kontaktų su kitais žmonėmis, po atviru dangumi, mėgaujantis gamtos vaizdais, – teigė vienas iš naujo kempingo savininkų Vygandas Lazauskas. Jis sukaupęs ilgametės kempingų įrengimo ir administravimo patirties, „Naturcamp“ yra šeštasis jo pastangomis bei kartu su partneriais įkurtas kempingas Lietuvoje.

Garantuoja kokybišką poilsį
Kitas bendrasavininkis Linas Žabaliūnas aprodė gražiai sutvarkytą ir patogiai įrengtą kempingą. Keliautojai „ant ratų“ jame ras viską, ko reikia kokybiškam poilsiui.
Įvažiavę pro vartus į aptvertą, stebėjimo kamerų saugomą kempingo teritoriją, turistai sustos prie registratūros pastato, kuriame sutvarkys formalumus, gaus visą juos dominančią informaciją. Šiame pastate veiks ir minibaras su gėrimais ir užkandžiais. L.Žabaliūnas pasakoja, kad kitame kempingo plėtros etape bus pastatyta ir stacionari kavinukė. Kiek tolėliau įrenginėjamas buitinių paslaugų pastatas, kuriame suprojektuota nedidelė virtuvėlė, veiks tualetai, dušai, skalbykla.
Sklype įrengtos visos reikalingos komunikacijos: elektra, vandentiekis ir nuotekos. Paruoštos lygaus pagrindo aikštelės su įvadais, kuriose sudarytos sąlygos apsistoti atvykstantiems su autofurgonais, jiems numatyta beveik 50 vietų.
L.Žabaliūnas pastebi, kad teritorijoje pastatyti trys netradicinės formos nameliai – tik laikinas sprendimas. Jau paruoštos aikštelės – jose greitai bus suręsti septyni keturviečiai nameliai, kuriuose apsistojusios šeimos turės privačią erdvę, galės vietoje naudotis visais patogumais. Į kiekvieną namelį atvestas vanduo, juose bus sanitariniai mazgai, mini virtuvėlė su kaitlente, virduliu ir šaldytuvu, miegamasis su dvigule lova, papildomomis lovomis vaikams. Nameliuose poilsiautojai galės apsistoti jau liepos mėnesį.
Pievoje pakaks vietos neribotam skaičiui palapinių. L.Žabaliūnas juokauja, kad teritorijoje yra užtektinai ir medžių, jeigu kuris nors poilsiautojas panorėtų praleisti naktį hamake po žvaigždėtu dangumi. Jis patikslina, kad Kauno kempinge tokių romantikos mėgėjų atsiranda.

Kainos „nesikandžioja“
Linas Žabaliūnas teigia, kad per pastaruosius metus kempingų paslaugų kainos nesikeitė, jos priklauso nuo to, ar klientui pakanka tik saugios vietos apsistoti, ar jis papildomai nori naudotis ir kitomis kempingo paslaugomis. Pavyzdžiui, už galimybę pasistatyti autofurgoną specialiai paruoštoje aikštelėje teks mokėti 12 eurų per parą, taip pat bus renkama po penkis eurus už atvykusį suaugusį asmenį – į šią kainą įskaičiuojamas mokestis už karštą ir šaltą vandenį, elektrą, interneto ryšį ir kt. Kempingo teritorijoje pasistatyti automobilį ir palapinę kainuos vienodai – po tris eurus parai. Taip pat kiekvienas poilsiautojas papildomai susimokės ir vieno euro miesto mokestį.

Būsimas sezonas – nenuspėjamas
Kempinge Birštone bus sukurtos ir kelios darbo vietos: registratūroje pamainomis dirbs du administratoriai, valytojai, aplinkos prižiūrėtojas.
– Šis sezonas kol kas nenuspėjamas, todėl startuojame su minimaliomis pajėgomis, – teigia Linas Žabaliūnas. – Aišku, ne pats palankiausias metas verslui pradėti, jau tuščiai praleidome du sezono mėnesius, bet tikimės, kad liepa ir rugpjūtis bus užpildyti. Viliamės, kad lietuviai vasarą rinksis poilsį ne vien pajūryje. Prognozuojama, kad šiemet tautiečiai daugiausia keliaus Lietuvoje, todėl, manau, šios aplinkybės juos paskatins keisti savo atostogų įpročius ir, galbūt, pirmą kartą gyvenime sėsti prie turistinio namelio vairo, apsistojant kempinguose.

Svarsto ir plėtros planus
Verslo partneriai jau svarsto ir kempingo plėtros planus, jų paskaičiavimu, Birštono kurortui reikėtų dvigubai didesnio kempingo. Todėl per artimiausius metus teritorijoje arčiau tvenkinio bus įrengta daugiau autofurgonų aikštelių ir stacionarių apgyvendinimo namelių.
– Kurortas tikrai pajėgus pritraukti turistų, individualiai planuojančių savo kelionių maršrutus, segmentą. Kol nebuvo reikiamos infrastruktūros, jie paprasčiausiai aplenkdavo Birštoną, – sakė L.Žabaliūnas. – Šios vietovės energetika puiki, todėl tikimės, kad į kurortą atvykę turistai panorės jame apsistoti ilgesniam laikui, pasinaudoti sanatorinio gydymo ir sveikatinimo paslaugomis.
Vienas iš kempingo savininkų viliasi darnaus bendradarbiavimo su Birštono savivaldybe ir jos įstaigomis:
– Turistus traukia Birštonas, vaizdingos jo apylinkės ir jose esantys lankomi objektai, aktyvaus laisvalaikio pramogos, todėl mūsų tikslas – juos sulaikyti čia kuo ilgiau, kad nuo kasdienybės rutinos pavargę, į socialinius tinklus pernelyg įsitraukę žmonės pajustų, ką reiškia tikros atostogos gamtoje.
Kempingas ketina startuoti, turėdamas dviejų–trijų žvaigždučių kategoriją.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *