Birštono savivaldybės tarybos posėdyje

Pretenduoja į paramą nuotekų sistemoms namų ūkiuose įrengti
Gegužės 29 dienos Birštono savivaldybės tarybos posėdyje buvo pritarta paraiškos „Alternatyvių buitinių nuotekų tvarkymo sistemų įrengimas Birštono savivaldybės Geležūnų kaime“ teikimui pagal Žemės ūkio ministerijos kvietimą. Savivaldybė suskubo pretenduoti į valstybės paramą paskutinę paraiškos teikimo dieną. Projekto vertė – 90 tūkst. eurų.
Gavus finansavimą, Geležūnų kaime, dvidešimtyje namų ūkių, būtų įrengtos nuotekų valymo sistemos. Jų įrengimo kaštus lygiomis dalimis po trečdalį sumos pasidalintų valstybė, savivaldybė ir gyventojai.
Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo Edvardo Citvaro tvirtinimu, UAB „Birštono vandentiekis“ darbuotojai apklausė gyventojus, ar jie sutiktų dalyvauti projekte. Apytiksliai paskaičiuota, kad vienam namų ūkiui, priklausomai nuo vietos sąlygų, buitinių nuotekų sistemos įrengimas kainuotų apytiksliai 800 eurų.

Dalyvaus tarptautiniame ligų suvaldymo projekte
Tarybos nariai vienbalsiai pritarė Birštono savivaldybės administracijos dalyvavimui bendrame tarptautinio bendradarbiavimo projekte „Ligų valdymo tinklas pasienio teritorijose“.
Šiame projekte birštoniečiai dalyvaus partnerio teisėmis su Lenkijos Seinų ligonine. Gautos lėšos būtų skirtos Birštono pirminės sveikatos priežiūros centrui echoskopijos aparatui, fizioterapijos kabineto įrangai, termometrams įsigyti, prevencinėms veikloms, susijusioms su COVID-19, vykdyti.
Bendra projekto suma – 480 tūkst. eurų, Birštono savivaldybės dalis – 129 tūkst. eurų, iš jų – 110 tūkst. eurų būtų gauta iš ES fondų, todėl Savivaldybei reikėtų prisidėti tik 15 proc. lėšų.

Iš Susisiekimo ministerijos – per 1 mln. eurų keliams
Praėjusią savaitę vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje merė Nijolė Dirginčienė su kolegomis pasidalino gera žinia: gegužę Susisiekimo ministerija Savivaldybės keliams ir gatvėms tvarkyti paskyrė 1 054 800 eurų. Posėdyje jų buvo paprašyta pritarti Savivaldybės biudžeto patikslinimui šiomis ir kitomis pajamomis.
Finansų skyriaus vedėja Ona Grigonienė informavo, kokiems objektams gautos lėšos bus nukreiptos: Jaunimo gatvės rekonstrukcijai paskirta 700 tūkst., pėsčiųjų ir dviračių tako ruožui Žvėrinčiaus miške statyti – 115, 6 tūkst., Būdų ir Širvinių kaimų Birštono seniūnijoje keliams tvarkyti – 89,2 tūkst., Škėvonių ir Paprienės keliams tvarkyti – 150 tūkst. eurų.
Taip pat į biudžetą įtraukta 35 tūkst. eurų suma, kurią gavo Birštono sporto centras, kurio parengtas projektas „Birštono bendruomenė irkluoja“ laimėjo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skelbtą konkursą. Prie šio projekto Savivaldybei teks prisidėti 7 proc. lėšų.
Skelbs konkursą gimnazijos direktoriaus pareigoms užimti
Šių metų gruodį baigiasi Birštono gimnazijos direktoriaus Alvydo Urbanavičiaus kadencija, todėl Tarybos nariai priėmė sprendimą skelbti naują konkursą šios ugdymo įstaigos vadovo pareigoms užimti.

Iššūkis – kurorte suvaldyti triukšmą
Prašymas posėdyje patvirtinti Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo Birštono savivaldybėje taisykles Tarybos narius paskatino diskusijoms ne tik apie saugumą kurorto maudyklose, esančiose prie tvenkinukų, bet ir apie triukšmo lygio mažinimo priemones kurorte. Pastaruoju metu jis siejamas su kelių ir vandens motociklais. Savivaldybė ėmėsi tam tikrų veiksmų, kad apribotų šių transporto priemonių patekimą į kurortą, nors baikerių bendruomenė juos apskundė.
Savivaldybės administracijos direktorė Jovita Tirvienė neslėpė, kad dėl motociklų eismo apribojimų sulaukė nemažai baikerių bendruomenės protesto laiškų, Vyriausybės atstovo rašto, todėl ji kvietė gyventojus taip pat aktyviai išreikšti savo nuomonę šiuo klausimu, nes eismą ribojančių ženklų statymas turi būti pagrįstas.
Anot jos, baikeriai paliko kurortą, tačiau jie pamėgo buvusios Turistinės bazės teritoriją, vietos gyventojai pradėjo skųstis, kad prarado ramybę.
Merė N.Dirginčienė patikino, kad, lankantis kitoje Nemuno pusėje, iš gyventojų išgirdo pasiūlymą Atminties take uždrausti transporto priemonių eismą ir šią atkarpą skirti pėstiesiems.
Merė teigė, kad yra sunku išmatuoti visu greičiu skriejančių vandens motociklų keliamą triukšmą, todėl Savivaldybė kreipėsi į LR Vidaus vandenų kelių direkciją dėl leidimo pastatyti kurorte triukšmą ir bangavimą Nemune apribojančius ženklus. Šie ženklai galiotų Nemuno atkarpoje nuo Vytauto kalno iki Žvėrinčiaus miško. Tačiau, anot merės, šie ženklai neuždraustų upėje plaukti tvarkingiems pramoginiams laivams ir laiveliams.

Aptarė gyventojams aktualius klausimus
Daugybė klausimų, kuriuos Tarybos nariai iškėlė posėdyje, rodo, kad pribrendo reikalas tiesiogiai susitikti dalykinėms diskusijoms.
Posėdyje buvo atkreiptas dėmesys į viešąją tvarką prie Škėvonių kapinių, pasiūlyta sudaryti geresnes prekybos gėlėmis sąlygas čia dirbantiems prekiautojams.
Administracijos direktorė J.Tirvienė teigė, kad specialistai galėtų parengti vieningus reikalavimus prekystaliams – jie turėtų tapti vizualiai patrauklesni. Visgi prekeiviai patys perka patentus, todėl nauji reikalavimai prekybos vietos įrengimui dar labiau padidintų jų kaštus.
Kalbėta ir apie šunų vedžiojimo bei jų ekskrementų surinkimo problemas, pasigesta daugiau specialių šiukšliadėžių kurorte. Siekiant išvengti augintinių susidūrimo, Tarybos narys Juozas Aleksandravičius pasiūlė jų vedžiojimui kurorte įrengti vienos krypties takus.
Tarybos narė Birutė Magdalena Vokietaitienė išsakė kaimiškų vietovių gyventojų skundus dėl nuolat persipildančių pakuočių konteinerių. Ši problema susidaro pirmiausia dėl to, kad išaugo prekių pirkimas internetu – jas į namus pristato siuntų gabenimo įmonės.
Merė patikino, kad Savivaldybei žinomos problematiškiausios vietos Matiešionyse, Siponyse, kolektyviniuose soduose ir kitur, situacija aptarta su ARATC vadovu A.Reipu ir „Ekonovus“ atstovais, nutarta pastatyti daugiau rūšiavimo konteinerių.
Taip pat buvo aptartos saugaus automobilių statymo prie Nemajūnų kapinių taisyklės. Dėl automobilių parkavimą draudžiančių ženklų gatvėje, prie šoninių vartelių, Tarybos nariai sulaukia skundų iš kapinių lankytojų.
Merė tvirtino, kad, Vietos veiklos grupei gavus lėšų kapinių aptvėrimui, kartu bus atlikti ir automobilių aikštelės sutvarkymo, aplinkos apželdinimo bei eismo sureguliavimo darbai.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *