Paskutinio skambučio šventė kitaip – lauko klasėse ir kompiuterių ekranuose

Penktadienį mokslo metai baigėsi abiturientams. Paprastai šį įvykį apvainikuodavo gilias tradicijas turinti Paskutinio skambučio šventė. Šiemet dėl karantino apribojimų – ji kitokia, be gausaus bendruomenės narių susibūrimo, artimųjų ir draugų palaikymo bei apkabinimų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rekomendavo šią šventę rengti lauke, kiekvienai klasei atskirai, laikantis visų saugumo reikalavimų.
Jiezno gimnazija – viena iš nedaugelio mokyklų, kurios pasirinko mišrų šventės organizavimo formatą: dvyliktokai susirinko į lauko klasę, o vienuoliktokai jiems surengė pasveikinimo programą nuotoliniu būdu, ji buvo rodoma multimedijos pagalba.
– Abiturientai labai norėjo šventės, pasistengėme šį norą išpildyti, labai kruopščiai tam ruošėmės. Į šventę buvo pakviestas maksimalus galimas 30-ties dalyvių skaičius, suolai lauko klasėje buvo sustatyti ne mažesniu nei dviejų metrų atstumu vienas nuo kito. Visiems šventės dalyviams parekomenduota dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, dezinfekuoti rankas, vengti fizinio kontakto, – pasakojo gimnazijos direktorė Neringa Zujienė.
Nepaisant apribojimų, šventėje pasistengta pagal galimybes išlaikyti ankstesnių metų tradicijas: nuskambėjo paskutinis skambutis, pirmokai, viena iš mokytojų ir auklėtoja abiturientams surengė paskutines, tiesa, kiek trumpesnes pamokas. Tradiciškai jiems sėkmės palinkėjo mokyklos vadovė. Dvyliktokai simboliškai perdavė gimnazijos raktą vienuoliktokams, pasirašė gimnazijos knygoje, apsuko garbės ratą su vėliava aplink mokyklos pastatą. Palikdami prisiminimą apie save, 72-osios laidos abiturientai gimnazijos kieme pasodino ąžuoliuką. Šiemet gimnaziją baigia 16 abiturientų.
Kadangi šventėje negalėjo dalyvauti nei tėveliai, nei dauguma mokytojų, Paskutinio skambučio šventę pabandyta transliuoti Youtube kanalu.
Dauguma Prienų rajono mokyklų Paskutinio skambučio šventę perkėlė į kompiuterių ekranus. Abiturientus nuotoliniu būdu pasveikino mokyklų vadovai, klasių auklėtojai ir šventės organizatoriai vienuoliktokai.
Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijoje nuotolinė Paskutinio skambučio šventė abiturientus, jų šeimų narius ir mokytojus sukvietė gegužės 21 dieną. Kiekvienas iš savo namų prisijungęs kompiuterio ekrane galėjo stebėti vaizdo sveikinimus ir iš anksto filmuotus siužetus. 3g klasės mokiniai prieš tai visiems išsiuntinėjo kvietimą stebėti šventę ZOOM platformoje, nurodydami netgi aprangos kodą „iškilmingas mokyklos baigimas“.
77-osios mokyklos laidos abiturientų auklėtoja Jurgita Dranginienė patikino, kad, nors ši laida buvo priversta Paskutinio skambučio šventę švęsti kitaip, tačiau pasistengė išsaugoti ilgametes jos tradicijas. Prieš kelias dienas iki šventės jos auklėtiniai, laikydamiesi saugių atstumų, susirinko prie gimnazijos ir pasodino pušaitę – jau antrąją būsimoje pušų alėjoje. Pirmasis medelis buvo pasodintas pernai, mokyklai švenčiant savo šimtmetį. Abiturientai įrašė ir vaizdo sveikinimą mokytojams, kuris buvo rodomas šventinėje transliacijoje. Septyniolika jaunuolių, išeinančių į savarankiško gyvenimo kelią, nuotoliniu būdu pasveikino ir gimnazijos direktorė Audronė Raibužienė bei pirmokų mokytojos.
Šiemet abiturientų išleistuvės dėl vėliau prasidėsiančių egzaminų nusikels į rugpjūčio mėnesį.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *