Kada gerti rūgpienį?

Prieš daugelį metų mokslininkai įrodė, kad rūgštūs pieno produktai veiksmingai saugo mūsų sveikatą, padeda įveikti mikrobus, kurie sukelia įvairias ligas. Kodėl naudinga gerti rūgpienį, pasakoja Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, gydytoja dietologė med.m.dr. Rūta Petereit.
Rūgpienis susidaro šviežiam pienui rūgstant šiltoje patalpoje. Jį suraugina piene esančios bakterijos. Lietuvoje rūgpienis vartojamas nuo seno. Pavyzdžiui, žemaičiai pasninko metu į rūgpienį dėdavo keptas silkes. Rūgpienis valgomas su virtomis ar keptomis bulvėmis, blynais, įvairiomis košėmis, o vaisiai ar uogos su rūgpieniu – lengvas nekaloringas desertas. Pakaitinus rūgpienį, gaunama lengvai virškinama varškė, turtinga vitaminu A, fosforu, baltymais.
Pasak med. m. dr. R. Petereit, rūgpienyje yra nemažai kalcio, kalio, fosforo, šiek tiek B grupės vitaminų. Tačiau svarbiausia rauginto pieno sudėtinė dalis – pieno rūgšties bakterijos (Lactobacillus ir Bifidobacterium ) – naudingos visam organizmui. Išrūgose taip pat yra antibiotikų, baltymų, aminorūgščių, reikalingų kepenų veiklai, hemoglobino gamybai.
Kam naudingas rūgpienis
Rūgęs pienas gerina virškinimą, širdies bei kraujagyslių, inkstų veiklą, lytinę potenciją, stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, daug rečiau sukelia alergiją (nes rūgimo metu pakinta pieno baltymų sandara: po fermentacijos nebelieka laktozės). Rūgpienį žmogaus organizmas lengvai ir greitai pasisavina (net tris kartus greičiau nei pieną), todėl naudingas ir vaikams, ir vyresniame amžiuje.
Dažnai geriant rūgpienį palaikoma normali mikroorganizmų pusiausvyra, nes šiame gėrime esanti pieno rūgštis neleidžia žarnyne daugintis puvimo bakterijoms. Išrūgas derėtų gerti padidėjus kraujospūdžiui, cholesterolio kiekiui kraujyje ar apsinuodijus maistu.
Gydytojos dietologės teigimu, ypač naudinga jį vartoti varginant vidurių užkietėjimui (sergant hemorojumi), turintiems antsvorį, nutukus. Rūgštus pieno produktas gerina medžiagų apykaitą, mažina svorį, šalina iš organizmo toksinus, šlakus, skysčius, druskas. Dažnai geriant rūgpienį lėtėja organizmo senėjimo procesas, mažėja svoris. Rūgpienis naudingas cukriniu diabetu sergantiems, nes mažina cukraus kiekį kraujyje; onkologiniams ligoniams.
Tinkama dozė
R. Petereit rekomenduoja per dieną suvartoti bent kelias porcijas pieno produktų (viena porcija – tai dviejų pirštų dydžio sūrio gabalėlis ar stiklinė rūgpienio). Todėl kasdien profilaktiškai derėtų išgerti bent vieną stiklinę rūgpienio.
Norint pajusti ryškesnį sveikatos pagerėjimą patartina per savaitę išgerti keletą litrų išrūgų.
Gydymo tikslais derėtų rūgpienį gerti po stiklinę 30–60 minučių ryte prieš valgį, ar vakare prieš miegą. Tai tęsti 20 dienų, tada daryti 10 dienų pertrauką ir gerti vėl.
Kokiais atvejais rūgpienis nerekomenduojamas?
„Nėra jokio mokslinio pagrindo vengti rūgpienio. Jeigu jį mėgstate, vartokite. Svarbiausia su saiku. Žinoma, bet kuris maisto produktas, sukeliantis nepageidaujamus simptomus, turi būti išbrauktas iš asmeninio valgiaraščio, tačiau tuomet kalcio ir baltymų būtina gauti iš kitų produktų. Kalcis, kurio yra liesesniuose pieno produktuose, labai naudingas sveikatai, – teigia gydytoja dietologė. – Jeigu vargina dažnas tuštinimasis, reikėtų bent kelias dienas atsisakyti pieno produktų, kol bus išsiaiškinta priežastis. Kokius produktus išbraukti iš savo valgiaraščio, gali rekomenduoti tik gydytojas dietologas ar alergologas“.
Rūgpienis grožiui
Rūgpienį galima ne tik gerti, bet ir panaudoti įvairioms grožio procedūroms. Rūgpienis bei kiti rūgštaus pieno produktai (kefyras, išrūgos, natūralus jogurtas) gerai valo, maitina ir balina veido odą, stiprina plaukų struktūrą.
Maitinanti rūgpienio kaukė gali būti naudojama plaukams ir vietoje šampūno. Rūgpienio kaukė balina veido odą, mažina raukšles, o kaukė rankoms – drėkina, balina ir švelnina.
Jeigu liko senesnio rūgpienio, supilkite jį į indą ir panaudokite kojų vandens vonelėms, jį įpylus į karštą vandenį.
. Minkštinanti rūgpienio kaukė. Išmaišykite 3 šaukštus rūgpienio su 1 šaukštu varškės ir gautą masę užtepkite ant nuvalytos veido odos. Ši kaukė suteikia odai šviežumo, gražią spalvą.
. Tonizuojanti rūgpienio kaukė. Pusę šaukšto maltos kavos sumaišykite su 2 šaukštais rūgpienio ir užtepkite ant veido.
. Kaukė odai su išsiplėtusiomis poromis. Kiaušinio baltymą sumaišykite su šaukšteliu miltų ir dviem šaukštais rūgpienio. Kaukė valo, išlygina, odą, sutraukia poras.
Pastaba: bet kurią kaukę laikykite ant veido 10–15 minučių, po to nuplaukite drungnu vandeniu.
. Kaukė plaukams. Gerai ištrinkite galvą rūgpieniu ir palaikykite 20–30 minučių, po to išplaukite plaukus šiltu vandeniu su šampūnu.
Parengė Veronika P.

Rubrikoje Namų ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *