Vizijose – produktų iš kaimo parduotuvė Prienuose, ūkininkai kviečiami jungtinei veiklai

UAB „Miglūnas“ direktorė 37-erių Asta Gluoksnienė – veikli ir organizacinių gebėjimų nestokojanti nedidelės mėsos produktų gamybos įmonės vadovė – viena iš tų, kurie patikėjo trumposios maisto tiekimo grandinės nauda ir galimybėmis vietos ūkininkams bei gamintojams. Jos teigimu, Prienų rajono ūkininkų ir smulkiųjų gamintojų prieš du mėnesius išreikštas noras realizuoti savo produkciją be tarpininkų jau įgauna konkretų pavidalą – baigiama rengti paraiška pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Pagal šią paraišką projektą vykdysiantys partneriai pretenduoja į paramą kaimiškų produktų parduotuvės įsteigimui ir darbo vietų sukūrimui Prienuose.
Parduotuvėje, kurią ketinama įkurti centrinėje miesto dalyje, pagal sutartis būtų prekiaujama vietos ūkininkų ir gamintojų produkcija: mėsa, pienu, žuvimi, kruopomis ir jų gaminiais, duonos gaminiais, sezoniniais vaisiais ir daržovėmis, prieskoniais ir kt. Todėl A.Gluoksnienė, viena iš šio projekto organizatorių, savo pavyzdžiu siekia paskatinti ūkininkus įsitraukti į jungtinę veiklą bei būsimai parduotuvei tiekti savo ūkiuose pagamintus žemės ūkio ir maisto produktus, taip užsitikrinant papildomą jų realizavimo ir nuolatinių pajamų šaltinį.
Su Asta Gluoksniene susitikome prie Liepaloto kaime veikiančios UAB „Miglūnas“ cecho, kuriame gaminami, Lietuvos ir užsienio vartotojams siūlomi ypatingo skonio šalto rūkymo mėsos gaminiai. Nors bendrovė įkurta dar 2007 metais, o sertifikuota tautinio paveldo produktų gamintoja tapo nuo 2010 metų, Asta Gluoksnienė šį verslą įsigijo vos prieš trejus metus ir planuoja jį išplėsti. Kol kas nedidelėje įmonėje dirba du samdomi darbuotojai ir pati Asta.
– Liepaloto kaime veikė rūkytų kiaulienos gaminių cechas, anksčiau – skerdykla. Ketinu asortimentą papildyti ir rūkytais jautienos gaminiais, pardavimui pasiūlyti žalios mėsos, skerdieną užsisakome iš mėsos perdirbimo įmonių, ūkininkų, – kalbėjo bendrovės direktorė.
Ji akcentavo, kad įmonėje šalto rūkymo mėsos gaminiai ir toliau gaminami rankomis. Saugant unikalias jų savybes ir sudėtį, nenaudojami jokie E konservantai, mėsa sūdoma su druska, česnakais ir kitais prieskoniais, gaminiai rūkinami su alksnio malkomis ir pjuvenomis.
– Mėsą ruošiame taip, kaip ir esame pratę patiekti savo šeimai, kad ji maitintųsi sveikais ir natūraliais produktais, – patikino Asta Gluoksnienė.
Anot jos, nors dabartinis jaunimas susiformavęs naujus mitybos įpročius, pirmenybę teikia greitam maistui, šaldytiems pusfabrikačiams, vis dėlto naminiai, kaimiški šaltai rūkyti ir sūdyti lašiniai, kiaulienos kumpis, kryžinė, nugarinė, filė, šoninė, šalto rūkymo dešros „Kaimietukė“ ir „Sprandinė“, lašiniuotis, parūkyti šonkauliukai ir dešrelės tebėra populiarūs tarp vyresnės kartos žmonių. Šių dūmu kvepiančių gaminių mielai užsisako ir Didžiojoje Britanijoje bei Airijoje gyvenantys emigrantai, jų galima rasti ir šių šalių parduotuvėse. Klientai, norintys įsigyti produkcijos be parduotuvės antkainio, ir patys apsipirkti atvažiuoja tiesiai į cechą Liepalote.
Tiesa, neslepia Asta, karantino laikotarpiu tiesioginiai pardavimai sumažėjo, nes pirkėjai labiau rinkosi prekybos centrus, kuriuose įvairesnė produktų ir prekių pasiūla, todėl apsipirkimas buvo greitesnis.
Pasak A.Gluoksnienės, visgi šis periodas buvo palankus bendrovės elektroninės parduotuvės įkūrimui – nuo balandžio 18 dienos joje galima užsisakyti šalto rūkymo kiaulienos gaminių, kurie išvežiojami visoje Lietuvoje, pasinaudojant Venipak kurjerio paslaugomis.
„Miglūno“ produkcijos galima įsigyti ir vienoje Kauno turgavietėje, taip pat ekologiškais produktais prekiaujančiose „Bobos daržo“, „Biosalos“ parduotuvėse Vilniuje.
– Iš natūralių žaliavų, rankomis pagaminta produkcija negali būti pigi, pagal kainą negalime konkuruoti su tais gamintojais, kurie vysto pramoninę gamybą. Todėl naujus klientus prisipratiname kviesdami paskanauti ir įsitikinti, kad mūsų gaminiuose – gryna mėsytė, dešrose nėra nei pridėtinio krakmolo, nei želatinos, nei nuopjovų, kraujo plazmos ar gyslų, – teigia bendrovės vadovė, puikiai išmananti maisto ruošimo receptūras.
Veterinarijos akademijos Chemijos katedroje (šiuo metu – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) Asta įgijo gyvulininkystės technologo magistro laipsnį, jos magistrinio darbo tema susijusi su riebalų rūgščių oksidacijos tyrimu virtose dešrose. Savo darbe A.Gluoksnienė išnagrinėjo mėsos perdirbimo proceso ypatumus, kokybinius reikalavimus žaliavai ir mėsos gaminiams, riebalų rūgščių mėsoje sudėtį bei jų oksidacijos procesą ir tyrimo būdus, tad ji gerai žino, kokios gaminių (mėsos) sudėtinės dalys yra kenksmingos žmogaus sveikatai.
Todėl ji labiau vertina senovinį, dar neseniai kiekvieno kaimiečio namuose praktikuotą mėsos ruošimo ilgesniam vartojimui būdą, kuris šiandien jau priskiriamas tautiniam paveldui.
Pokalbio metu Asta Gluoksnienė netikėtai, turint omenyje jos verslo specifiką, prisipažino labai mylinti gyvūnus, jaunystėje turėjo svajonę tapti veterinarijos gydytoja, tačiau šiandien džiaugiasi, kad pasuko kita – bandymų, tyrimų ir analizės – kryptimi.
– Negalėjau matyti, kaip kamuojasi sergantys, traumas patyrę gyvūnai, – kodėl atsisakė savo svajonės, aiškino ji.
A.Gluoksnienė turi patirties ir kitoje, savo verslui palankioje srityje – dešimt metų ji dirba gyvulių supirkimo vadybininke „Krekenavos agrofirmoje“, todėl gerai nusimano apie padėtį šalies gyvulininkystės sektoriuje.
Deja, sako ji, dėl Afrikinio kiaulių maro ir nepalankios politikos pastaraisiais metais ūkininkų, auginančių kiaules, skaičius labai sumažėjo, pagrindiniai mėsos tiekėjai – didieji kiaulininkystės kompleksai. Rasti senoviniu būdu iš ūkyje auginamų pašarų nupenėtų kiaulių, kurių mėsa – kokybiškesnė ir skanesnė, yra pakankamai sunku.
O pirkėjai, atsimindami burnoje tirpstančių minkštučių lašinių skonį, ieško būtent tokių.
Todėl A.Gluoksnienė svarsto, kad trumposios maisto tiekimo grandinės sukūrimas rajone duotų naudą ir vartotojams, ieškantiems naminių, geros kokybės produktų, ir ūkininkams, kurie neišsižadėjo kaimo tradicijų ir užtikrina jų tęstinumą, savo ūkiuose melždami karves, penėdami galvijus, kiaules, pačių rankomis raugdami pieną, iš jo gamindami varškę, spausdami sūrius, pagal senolių receptus ruošdami mėsos produktus.
A.Gluoksnienės nuomone, ūkininkų parduotuvėje turėtų būti prekiaujama ir paukštiena, jos gaminiais, kiaušiniais, lietuviškais vaisiais ir daržovėmis, medumi, ekologiškomis kruopomis. Asta Gluoksnienė svarsto, kad parduotuvėje būtų galima įkurti ir nedidelį cechą bei kepti šviežias bandeles, kaimiškus pyragus, ruošti pusgaminius iš mėsos ir kitų produktų.
Bet iki to meto, kol šios geros idėjos virs realybe, laukia daug darbo. Patalpos parduotuvei apžiūrėtos – jos patogioje vietoje, su sandėliavimo ir šaldymo įranga. Reikės jas įsirengti, įsigyti specialų transportą produktams vežioti ir kitų darbo priemonių. Paraiškoje numatyta, kad parduotuvėje bus įsteigti trys etatai – dviejų pardavėjų ir vadovo.
A.Gluoksnienė supranta, kad veiklos pradžia bus nelengva, nes Prienų miestas nedidelis, todėl paklausa ribota.
– Tektų dirbti itin lanksčiai, ieškoti „nišinių“ produktų, kokių nėra didžiuosiuose prekybos centruose, įsteigti elektroninę parduotuvę, kurioje būtų prekiaujama rajono ūkininkų produkcija, galbūt pirkėjams pasiūlyti produktų pristatymo paslaugą tiesiai į namus, – svarsto pašnekovė.
Vis dėlto verslininkė rizikos nebijo, juolab kad į naują projektą įsitraukia ne viena. Svarstant parduotuvės įkūrimo idėją, bendradarbiaujama su patyrusiais partneriais – Prienų ūkininkų sąjunga (pirmininkas Martynas Butkevičius) ir UAB „Ekofrisa“ (vadovė Lina Dužinskienė).
– Vienas lauke ne karys, o ūkininkams, paskendusiems kasdieniuose darbuose, pavieniui labai sunku atsidėti verslumui, tam trūksta ir laiko, ir įgūdžių. Tačiau kai atsiranda grupė bendraminčių, palaikančių žmonių komanda, sprendimai priimami daug greičiau, – įsitikinusi A.Gluoksnienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *