Birštono sanatorijos atnaujina veiklą – bus laikomasi atsargumo ir infekcinių ligų kontrolės reikalavimų

Birštonas dar prieš savaitę lankytojams atvėrė viešąsias erdves. Kurorto svečiai gali pasivaikščioti po parkus, Nemuno krantine, aplankyti vandens garinimo bokštą ir „Kneipo“ sodą, pasivažinėti dviračiais. Nuo gegužės 8 d. atnaujintas apgyvendinimo paslaugų teikimas kai kuriuose savivaldybės viešbučiuose, poilsio namuose, kaimo turizmo sodybose, apartamentuose ir nuomojamuose butuose. Apie atnaujinamą veiklą skelbia ir kurorto sanatorijos, kurios ketina teikti ne tik reabilitacines paslaugas pacientams, atvykusiems su Ligonių kasų siuntimais, bet ir sveikatinimo paslaugas norintiesiems atgauti emocinę pusiausvyrą.

Pirmame etape bus teikiamos perpus mažesnės apimties paslaugos

„Tulpės“ sanatorija savo internetinėje svetainėje informuoja apie tai, kad nuo gegužės 20 dienos pradės teikti medicininės reabilitacijos paslaugas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytas indikacijas. Atnaujinti sanatorinio gydymo bei sveikatinimo paslaugas planuojama nuo birželio 1 dienos.
Sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė sako, kad svarbiausias įstaigos tikslas – saugiai ir profesionaliai užtikrinti pacientams teikiamas paslaugas, kurios padėtų sugrąžinti sveikatą ir vidinę harmoniją. Kadangi pandemija dar nesibaigė, jaučiama didelė atsakomybė priimant atvykstančius gydytis, todėl sanatorijos veiksmai derinami su atsakingomis valstybinėmis institucijomis – SAM, NVSC ir kt. Dėl epidemiologinės situacijos šalyje sanatorija pasilieka teisę apriboti teikiamas paslaugas, keisti programoje numatytų paslaugų paketą.
– Nuo kitos savaitės medicininei reabilitacijai galėsime priimti pacientus, turinčius judėjimo-atramos aparato pažeidimų, virškinimo sistemos, ginekologinių sutrikimų, onkologinius ligonius, taip pat sergančiuosius psichikos ir elgesio ligomis – jiems reabilitacijos paslaugas teikiame vieninteliai Lietuvoje. Atnaujinsime ir palaikomąją reabilitaciją. Laukiame ir pacientų, sergančių hemofilija (reta kraujo liga) – sanatorijoje veikia vienintelis toks Rytų Europoje hemofilijos reabilitacijos centras. Dėl pacientų siuntimo glaudžiai bendradarbiaujame su šalies gydymo įstaigų medikais, – pasakoja L.Patinskienė.
Pasak sanatorijos direktorės, laukia įtemptas ir kruopštus pasiruošiamasis darbas, užtikrinant saugumo reikalavimus ir darbuotojams, ir pacientams. Iš prastovų atšaukta dalis darbuotojų, pasak direktorės, dirba neskaičiuodami laiko. Sudaromos atskiros darbuotojų komandos, kurios teiks paslaugas tik konkrečiame sanatorijos padalinyje ir skyriuje.
Paruošta pacientų, siunčiamų iš gydymo įstaigų, priėmimo tvarka – jie turėtų atvykti po testavimo, o netestuotiems dėl COVID-19 ėminiai bus atliekami vietoje. Kol jie sulauks atsakymų, gyvens izoliuoti atskirame fligelyje.
L.Patinskienės teigimu, keisis ir paslaugų teikimo tvarka. Pradiniame etape sanatorija priims iki 50 proc. buvusio pacientų srauto, nes procedūrų teikimo trukmė bus ribojama iki 30 min., po kiekvienos procedūros bus skiriamas pusvalandis patalpų ir darbo vietos dezinfekcijai, vėdinimui.
Kaip pastebėjo įstaigos vadovė, sanatorijoms galioja tie patys reikalavimai, kaip ir sveikatos priežiūros bei gydymo įstaigoms, visgi juose pasigendama tam tikro konkretumo, todėl Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija, bendradarbiaudama su įstaigomis, parengė paslaugų organizavimo ir teikimo standartą. Jeigu jis veiks sklandžiai, bus galima pacientų skaičių plėsti.
Nuo birželio svarstoma priimti ir sanatoriniam gydymui bei sveikatinimui už savo lėšas atvykstančius klientus. Registratūra jau registruoja jų užsakymus, bet L.Patinskienė pastebi, kad pirmasis vasaros mėnuo bus skirtas priimti tiems svečiams, kurie, dėl COVID-19 grėsmės sanatorijai nutraukus savo veiklą, nespėjo pasinaudoti įsigytais sanatorijos kelialapiais ar dovanų kuponais. Vėlgi klientai turės atvykti prieš tai Karščiavimo klinikose pasitikrinę dėl koronavirusinės infekcijos. Sanatorijoje jie bus apgyvendinami po vieną, išskyrus šeimų narius.
– Kiekviena diena atneša naujų pokyčių ir iššūkių, sulaukiame vis naujų sveikatos ministro įsakymų, bet dar neturime nurodymų ir nežinome, kada galėsime atidaryti gydyklas su baseinu. Darbas pareikalaus iš mūsų ne tik žmogiškosios drausmės, atsakingumo, bet ir didelių sąnaudų, logistikos ir organizavimo įgūdžių, – pastebi sanatorijos „Tulpė“ direktorė.

Darbas karantino metu tapo nuostolingas – laukia, kada sanatorija užsipildys

Sanatorija „Versmė“ ir karantino laikotarpiu vykdė stacionarinę pacientų su judamojo-atramos aparato pažeidimais ir nervų sistemos ligomis reabilitaciją.
Nuo gegužės 5 dienos pradėta pacientų ambulatorinė ir palaikomoji reabilitacija pagal visus profilius. Nuo birželio bus laukiama ir komercinių klientų.
– Viskas sugrįžta į savo vėžes – išskyrus tai, kad paslaugas teiksime laikydamiesi tam tikrų reikalavimų, su dideliu atsargumu ir infekcinių ligų kontrole, – teigė sanatorijos „Versmė“ direktorė Rasa Noreikienė.
Pasak jos, buvo peržiūrėta paslaugų teikimo, maitinimo, apgyvendinimo tvarkos. Po sanatorijos korpuso remonto, įrengus daugiau vienviečių kambarių, atsirado ir daugiau galimybių užtikrinti klientų saugumą. Pagal visus reikalavimus įmanoma užtikrinti ir saugius atstumus tarp klientų dviejose valgyklose.
Šiuo metu sanatorijoje yra 320 vietų. Todėl direktorė susirūpinusi taip vadinamos „kritinės masės“ komercinių klientų pritraukimu, antraip sanatorinės ir sveikatingumo paslaugos neatsipirks. R.Noreikienė pasakoja, kad pastarieji darbo karantino laikotarpiu mėnesiai pustuštėje įstaigoje tapo nuostolingi, šiuo metu gydoma 50 reabilitacinių ligonių, nors įstaiga gali vienu metu priimti 130. Apribojus judėjimą tarp šalių, sanatorija neteko komercinių ligonių iš užsienio.
Direktorė nerimauja dėl sanatorijai paskirto finansavimo, kuris paskaičiuotas pagal praėjusių metų paslaugų teikimo apimtis. Nors pernai įstaigoje vyko vidaus rekonstrukcijos darbai ir paslaugų suteikta žymiai mažiau, į šią aplinkybę nebuvo atsižvelgta, papildomo finansavimo nežadama.
Kita vertus, sanatorijos vadovė apgailestauja, kad tinkamą pasirengimą atnaujinti paslaugų teikimą stabdo neišsamiai parengtos darbo organizavimo rekomendacijos, todėl sanatorinio ir reabilitacinio gydymo įstaigų vadovai nuolat bendrauja tarpusavyje, aptardami iškylančias problemas. Anot R.Noreikienės, neaiškumų kyla ne tik dėl procedūrų teikimo apimties ar tvarkos, bet ir dėl COVID-19 tyrimų bei apmokėjimo.

Tikisi klientų supratingumo ir sąmoningumo

„Eglės sanatorija“ taip pat išplatino pranešimą, kad savo veiklą atnaujina nuo gegužės 19 d., pirmiausia bus priimami reabilitaciniai pacientai, kuriems paslaugos apmokamos ligonių kasų lėšomis. Nuo birželio 1 d. ketinama pradėti teikti sanatorinio gydymo ir nakvynės paslaugas.
Kadangi karantino laikotarpiu „Eglės sanatorija“ paslaugų neteikė, todėl buvo pratęstas jos dovanų kuponų galiojimo laikas.
„Sveikata išlieka didžiausias ir svarbiausias mūsų įmonės prioritetas, todėl patikiname, kad dėsime visas pastangas tam, kad sukurtume saugią, jaukią ir malonią aplinką mūsų klientams ir darbuotojams. Šiuo laikotarpiu tikimės klientų supratingumo ir sąmoningumo: dėl jūsų saugumo dar kurį laiką sanatorijoje neveiks baseinų ir pirčių kompleksai, nevyks ir procedūros grupėse, vyraus tam tikri pakeitimai, tačiau užtikriname, kad bus teikiamos kokybiškos sveikatinimo paslaugos, o profesionali komanda bus pasiruošusi apdovanoti jus savo dėmesiu ir rūpesčiu,“ – rašoma „Eglės sanatorijos“ Facebook paskyroje.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *