Prienuose jau atidaryta viena ikimokyklinio ugdymo grupė

Nuo gegužės 11 dienos Prienuose, lopšelyje-darželyje „Saulutė“, atidaryta viena ikimokyklinio ugdymo grupė. Pagal sveikatos ministro A.Verygos pasirašytas rekomendacijas ją gali lankyti ne daugiau nei 10 vaikų.
Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas sakė, kad dėl vaikų priežiūros paslaugų teikimo darželyje karantino metu buvo gauti aštuoni tėvelių prašymai, kuriuos jie teikė ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Jo teigimu, į šią grupę priimamos dirbančių tėvelių atžalos, todėl kartu su prašymais jie turėjo pateikti ir darbdavių pažymas, kad neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Vaikai į grupę priimami neatsižvelgiant į tai, kokią miesto ar rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigą prieš tai lankė.
Lopšelio-darželio direktorė Rita Drazdauskienė pasakojo, kad grupėje yra vaikų iš „Saulutės“, „Pasakos“ darželių, taip pat iš Pakuonio bei Išlaužo. Pirmą dieną susirinko šeši vaikai.
Darželio grupė dirba nuo 7 val. 30 min. iki 18 val. Karštas maistas vaikams gaminamas įstaigos virtuvėje. Mažiesiems sudarytos geros sąlygos miegui. Kadangi darželis turi erdvią ir aptvertą teritoriją, esant geram orui, ugdytiniai gali pažaisti ir lauke. Grupės veikla organizuojama pagal koronaviruso valdymo rekomendacijas, susijusias su išorinių kontaktų ribojimu, asmens higienos reikalavimų laikymusi ir kt. Grupė aprūpinta dezinfekcinėmis priemonėmis, nuolat vėdinama.
– Pirma darbo diena grupėje praėjo sėkmingai, vaikučiams viskas buvo įdomu, ypač darželio naujokams. Tiesa, kol kas teikiame tik vaikų priežiūros paslaugą, neorganizuojame jų ugdymo. Kilusius organizacinius rūpesčius pasisekė išspręsti. Dvi su vaikais dirbančias auklėtojas atšaukėme iš nuotolinio darbo. Kadangi darželis liko be visuomenės sveikatos specialistės, ją atsiuntė Visuomenės sveikatos biuras. Specialistei įsteigėme darbo vietą, kurioje ji kiekvieną rytą registruoja darbuotojus ir vaikus, pamatuoja jiems temperatūrą, – teigė R.Drazdauskienė.
Nuo gegužės 18 d. bus leidžiama atidaryti visas ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nurodymai, kokias sąlygas privalės užtikrinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, Savivaldybę turėjo pasiekti dar penktadienį, tačiau Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas tvirtino jų dar negavęs, todėl negalėjo komentuoti, kokiu režimu darželiai dirbs, kokios tvarkos grupėse bus laikomasi. Į jo raštus su paklausimais nebuvo atsakyta.
Todėl „Saulutės“ lopšelio-darželio vedėja R.Drazdauskienė turi daugiau klausimų nei atsakymų ir nežino, kaip tinkamai pasirengti darbui. Pagal anksčiau pateiktas rekomendacijas grupėse su vaikais negalėtų dirbti dėl amžiaus ar lėtinių ligų į koronaviruso rizikos grupę patenkantys darbuotojai. Tačiau, anot direktorės, rizikos grupei priskiriamų darbuotojų yra daugiau nei trečdalis, jeigu jie negalės dirbti grupėse – nebus kam prižiūrėti vaikus, todėl gali tekti riboti jų priėmimą.
Direktorę neramina ir tai, ar bus nustatyti vaikų atrankos į darželius kriterijai. Anot jos, įstaiga negali pasikliauti vien tėvelių sąmoningumu. Be to, lieka neaišku, kaip bus organizuojama specialioji, pavyzdžiui, logopedo, pagalba kalbos ir kitų sutrikimų turintiems vaikams, jeigu darbuotojų kontaktai tarp grupių bus neleidžiami. Toks pats galvosūkis kyla ir dėl auklėtojų, dirbančių po pusę etato dviejose atskirose grupėse. Todėl „Saulutės“ direktorė nekantriai laukia išaiškinimų dėl darželio veiklos organizavimo nuo kitos savaitės, kai jis atvers duris visiems savo ugdytiniams.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *