Kaip gyvena Birštono kurortas karantino metu?

Po beveik du mėnesius Lietuvoje trukusio ekonominio ir socialinio sąstingio pastarąsias savaites Vyriausybė švelnina karantino sąlygas. Jau nuo balandžio pabaigos leista veikti lauko kavinėms, muziejams, bibliotekoms, užsiimti įvairia veikla lauke. Gegužės 6d. Vyriausybė nusprendė dar labiau švelninti karantiną, todėl Lietuvos kurortai (tarp jų ir Birštonas) vėl ketina priimti svečius. Visgi karantinas Lietuvoje nepanaikintas, žmonės viešose erdvėse ir toliau privalo laikytis tam tikrų reikalavimų, todėl „Gyvenimo“ redakcija domėjosi, kaip atrodo ir kuo gyvena Birštono kurortas, nors ir sušvelnintomis, bet vis dar esančiomis karantino sąlygomis.
Iš Prienų į Birštoną vedančiu dviračių taku kone kiekvieną dieną pastebima nemažai dviratininkų ir riedutininkų, tačiau pačiame Birštone tokio intensyvaus judėjimo nėra. Nepaisant to, jog gamtos apsuptyje įsikūręs kurortas visuomet garsėjo, kaip harmonijos ir ramybės oazė, net ir sušvelnėjus karantinui jis, kaip niekada, ramus: milžiniško populiarumo praėjusiais metais sulaukęs Birštono apžvalgos bokštas vis dar uždarytas, tad sujudimo čia nebeliko, ištuštėjo ir kitos miesto erdvės, parkai. Anksčiau itin daug pėsčiųjų dėmesio sulaukusi Nemuno pakrantė dabar taip pat apytuštė, čia pasivaikščioti dažniausiai ateina vietiniai gyventojai. „Karantino laikotarpiu į Birštoną nebeatvyksta turistai, o gyventojų čia taip pat nėra daug, kai kurie vis dar bijo vaikščioti viešumoje arba įkvėpti gryno oro išeina jau sutemus, tad žmonių mieste tikrai sumažėjo, sakyčiau, tikrai daugiau nei pusiau. Nors po tokio ilgo laiko karantine bruzdesys jau matomas, ypač kai buvo ilgasis savaitgalis“, – situaciją komentavo šunį vedžiojusi birštoniškė. Trumpai pasivaikščiojus Nemuno pakrante galima pastebėti, jog nepaisant to, kad Birštono savivaldybėje neužfiksuotas nei vienas covid-19 užsikrėtimo atvejis, žmonės čia geranoriškai laikosi saugumo reikalavimų – dėvi apsaugines kaukes, vieni nuo kitų laikosi didesnio nei rekomenduojama atstumo.
Kiek kitokia situacija yra kitoje Birštono pusėje – Turistinėje bazėje. Vos tik paskelbus karantino pradžią, visoje Lietuvoje žmonės laisvalaikį iš miesto erdvių perkėlė į miškus, tad Turistinė bazė vėl atgijo. Nors į kitą kurorto pusę per Nemuną keliantis keltas vis dar neveikia, rasti atokų kampelį karantino metu šioje kurorto dalyje gali būti sudėtinga, mat šią vietą pamėgę ne tik patys gyventojai, bet ir kaimynai prieniškiai.
Kurorte duris jau atvėrė ir maitinimo įstaigos, turinčios lauko terasas. Tiesa, dėl tam tikrų reikalavimų, kavinės gali priimti ribotą kiekį žmonių, tačiau kavinių lauko terasose vis labiau laisvėjančiu karantinu besidžiaugiančių žmonių darbo dienomis kol kas nėra tiek daug, kiek įprastai būna pavasarį, tačiau, anot vietinių, savaitgaliais jau pastebimas ir šioks toks vietinio turizmo atgijimas. „Sušvelninus karantino sąlygas, leista atidaryti restoranų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų lauko terasas. Išgirdę šią naujieną, suskubome atverti lauko terasą savo svečiams. Veikiame nuo balandžio 28d. Pastebėjome, jog šiuo laikotarpiu žmonės tapo atsargesni: visuomet pasiteirauja, kur jie galėtų prisėsti, svečiai šiuo metu itin sąmoningi ir laikosi vyriausybės nustatytų rekomendacijų; dėvi apsaugines priemones, atvykę dezinfekuoja rankas, supranta išlaikomą atstumą tarp staliukų. Dažniausiai žmonės svečiuojasi po du, jeigu ateina daugiau nei dviese, mielai perduoda aptarnaujančiam personalui, jog tai jų tėvai, broliai, seserys, įtėviai ar globėjai. Paprastomis dienomis sulaukiame daugiau vietinių žmonių iš Prienų ar Birštono. Negalėčiau teigti, jog svečiai bijo, tiesiog laikosi visų įmanomų rekomendacijų. Manau, tie, kurie išties baiminasi, saugiai ir toliau lieka namuose. Ilgąjį savaitgalį jau sulaukėme svečių ir iš Druskininkų, Kauno, Vilniaus bei kitų miestų. Visgi manau, jog apie sumažėjusius ar priešingai, padidėjusius svečių srautus spręsti būtų šiek tiek per anksti, nes veikiame vos savaitę“, – pasakojo Birštone įsikūrusio restorano „Old town grill“ verslo plėtros vadovė Miglė Kulbušauskaitė.
Pratęsus karantino terminą iki gegužės 31 d., Lietuva kol kas neketina įsileisti turistų iš daugumos užsienio šalių, keliauti į užsienį taip pat vis dar nerekomenduojama, tačiau šalies viduje keliauti jau galima. Švelnėjant karantino sąlygoms, nuo gegužės 8 d. Birštono kurortas atnaujino ir apgyvendinimo teikimo paslaugas, tad tikėtina, jog, atšilus orams, Birštonas vėl bus gyvybingas.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *