Ūkininkai turi teisę gauti fiksuoto dydžio išmoką dėl koronaviruso ekstremalios situacijos

Vyriausybė yra patvirtinusi tvarką dėl ekstremalios situacijos pasekmių švelninimo. Yra numatyta skirti 257 eurų išmoką kas mėnesį savarankiškai dirbantiems (tarp jų – ir ūkininkams) asmenims, kaip apibrėžta Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo 2 straipsnio 9 dalyje.
Į savarankiškai dirbančių asmenų kategoriją patenka fiziniai asmenys (ūkininkai), kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla, kai žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis pagal valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro atliktus skaičiavimus už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra lygus 4 ekonominio dydžio vienetams arba didesnis. Jeigu ekstremaliosios situacijos ir karantino terminas trumpesnis nei kalendorinis mėnuo, už tą mėnesį mokamos išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui dydis proporcingai mažinamas. Išmokos suma už kovą – 132,65 Eur.
Dėl išmokos skyrimo reikia kreiptis į Užimtumo tarnybą, pateikiant užpildytą nustatytos formos prašymą. Prašymas teikia-mas elektroniniu būdu, naudojantis Užimtumo tarnybos interneto svetainėje prieinama elektronine paslauga „Registracija Užimtumo tarnyboje“ Informacija > Kontaktinė informacija > Prašymai >Išmoka savarankiškai dirbančiam asmeniui.
Išmokos bus mokamos, kol truks ekstremali situacija ir karantinas ir pervedamos tik į nurodytą asmeninę išmokos gavėjo banko sąskaitą. Skiriant fiksuotą išmoką, nevertinami gavėjo turimi įsiskolinimai „Sodrai“, taip pat iš šių išmokų neišieškomos skolos, tačiau prievolė mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas išlieka. Bet balandžio 11 d. įsigaliojęs Sveikatos draudimo įstatymo Nr. I-1343 6, 8 ir 18 straipsnių pakeitimo įstatymas leidžia savarankiškai dirbantiems asmenims ekstremaliosios situacijos ir karantino laikotarpio privalomojo sveikatos draudimo įmokų (PSD) sumokėjimą atidėti 2 metams.
Sprendimas dėl išmokos skyrimo priimamas per 3 darbo dienas nuo prašymo Užimtumo tarnybai pateikimo.
Martynas Krūvelis
Prienų rajono smulkiųjų ir vidutinių pieno gamintojų asociacijos pirmininkas

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *