COVID-19 prognozė Lietuvoje

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Lietuvos energetikos instituto (LEI) mokslininkai prognozuoja, kad, nuo balandžio 15 dienos Vyriausybei šalyje pradėjus švelninti karantino sąlygas, maksimalus užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija skaičius gali išaugti iki 650–750 asmenų. Tai įvyks, jei epidemijos valdymas ir toliau bus sėkmingas, o gyventojai – drausmingi.
Tikėtina, kad šis skaičius gali būti ir mažesnis, kadangi iki šiol šalyje pavyko suvaldyti epidemijos plitimą, kovai su koronavirusu skiriami nauji resursai, o naujieji ligos atvejai nustatomi greitai. Tam įtakos turi ir išaugusi Lietuvos gyventojų atsakomybė ir pakitę įpročiai.
Dėl sušvelninto karantino išaugusį naujų užsikrėtimų skaičių būtų galima suvaldyti neperkraunant esamos sveikatos apsaugos sistemos, taip pat nepablogėtų išgyvenamumo rodikliai. Mokslininkų teigimu, šiandien ekonominė ir socialinė nauda, kurią teikia švelnesnės karantino sąlygos, yra reikšmingesnė už galimai išaugsiantį infekcijų skaičių. Vis dėlto labai svarbu, kad gyventojai, verslas ir kiti drausmingai laikytųsi saugumo rekomendacijų.
LSMU ir LEI mokslininkai bei visuomeninės grupės www.united4health.lt nariai atlieka COVID-19 infekcijos plitimo Lietuvoje epidemiologinę stebėseną ir naujausius modeliavimo bei prognozavimo rezultatus skelbia interneto tinklalapyje: https://lsmuni.lt.

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *