Į mokyklas grįšime brandesni…

Pirmosios dienos, paskelbus karantiną dėl visą pasaulį sukausčiusios COVID-19 viruso pandemijos, buvo iš tiesų mums visiems labai sunkios. Gyvenimas tarsi sustojo, slėgė nežinia dėl rytojaus ir ateities, nesaugumo jausmas, išgyvenome baimę dėl savo ir artimųjų sveikatos. Privertė mus sustoti, iš naujo įvertinti gyvenimo vertybes ir siekius, suvokti, kad visgi šiuo metu nesame padėties šeimininkai ir mūsų visų ateitis priklausys nuo mūsų visų požiūrio ir elgsenos, kaip nuosekliai ir atsakingai laikysimės karantino reikalavimų ir taisyklių.
Mums, mokytojams, pasirengimas dirbti nuotoliniu būdu, leido suvokti, kad ir kokios būtų šiuo metu darbo ir gyvenimo sąlygos, mes turime atlikti savo tiesioginį darbą, mokyti savo mokinius jau pasikeitusiomis sąlygomis –  nuotoliniu būdu.
Galimybė nemokamai naudotis įvairiais skaitmeniniais ištekliais ir įrankiais, tokiais kaip Tamo dienynas, Eduka klasė, EMA, Zoom, Moodle ir daugelis kitų, geras interneto ryšys Lietuvoje, suteikė mums galimybę mokyti mokinius virtualiose klasėse ir aplinkose. Manau, kad tai bus didžiulis, teigiamas postūmis Lietuvos švietimo sistemoje. Dailės ir technologijų pamokų metu su mokiniais aptariame pamokos užduotį, atlikimo būdus ir reikalavimus, bei vertinimą naudodami Zoom kanalą. Vęsdama pamoką sinchroniniu būdu komentuodama naudoju Ugdymo sodo, Eduka. lt skaitmeninius įrankius, internetinių nuorodų pagalba įkeliu įvairią vaizdinę medžiagą, virtualiai lankomės dailės ir šiuolaikinio meno muziejuose. Taip pat kalbamės ir bendraujame naudodami nemokamą susirašinėjimų ir pokalbių programą Facebook Messenger. Į mokyklas grįšime brandesni, patyrę neįkainojamą gyvenimo patirtį, įvaldę įvairius bendravimo socialinėse medijose ir komunikavimo IT priemonėmis būdus. 
Šiuo metu ypač aktualus tėvų ir globėjų įsitraukimas į ugdymo procesą. Jiems linkiu įvertinti šį laikotarpį kaip suteiktą galimybę daugiau pabūti kartu, pasikalbėti ir pajuokauti,  kartu gaminti valgį, žaisti, sustiprinti tarpusavio ir pasitikėjimo ryšį, dėl didelio gyvenimo tempo praradusiems ryšį, jį atgaivinti ir, be abejo, pagal galimybes mokytis kartu, būti atsakingiems už vaikų mokymąsi, pažangą ir sąlygas mokymuisi.
Dauguma mokinių entuziastingai priima šį iššūkį – mokytis nuotoliniu būdu. Jie džiaugiasi matydami vieni kitus ir girdėdami mokytoją kompiuterio ar kito mobiliojo įrenginio ekrane. Mokiniai išmoks atidžiau skaityti ir suvokti užduoties tekstą, o ne lauks, kad mokytojas kiekvieną teiginį paaiškintų, nurodytų, kuriuos veiksmus ir kaip atlikti. Tai labai svarbi mokymosi mokytis ir mokymosi visą gyvenimą galimybė. Įvertins, kaip svarbu turėti savo mokymosi priemonės ir reikmenis ir kad tinkamas pasiruošimas taip pat lemia mokymosi sėkmę ir pasiekimų lygį. Suvoks, kad priemonės ir įrankiai iš dangaus nenukrinta – kainuoja ir turi savo vertę. Ši patirtis paskatins asmenybės augimo, savo galimybių, savarankiškumo, mokymosi planuoti savo laiką ir veiklą bei atsakomybės už pasiekimus faktorius.
Užduočių atlikimas nuotoliniu būdu stiprina mokinio bendrąsias ir esmines dalykinės kompetencijas: pažinimą, komunikavimą, skatina ugdyti savo iniciatyvumą ir kūrybingumą, socialinę ir asmeninę bei ypač mokėjimo mokytis kompetenciją.
     Linkiu mums visiems kantrybės, stiprybės, sveikatos, turėti viltį ir tikėti sėkme. Šviesaus rytojaus sėkme.

Rasa Uleckienė 

Prienų “Revuonos” pagrindinės mokyklos dailės ir technologijų mokytoja metodininkė 

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *