Aktualu karantino laikotarpiu

Karantino laikotarpiu, kai rekomenduojama vengti nebūtino kontakto su kitais asmenimis, skaitmeniniai sprendimai tampa itin aktualūs. Vienas iš jų – elektroninis įgaliojimas, kurį sudaryti galima neišėjus iš namų. Jo pagalba asmenys, net ir būdami izoliacijoje ar dėl kitų priežasčių negalintys susitvarkyti savo reikalų, gali gauti svarbius dokumentus, pašalpas, atlyginimą ar siuntas.
Norint įgalioti kitą asmenį šiandien nebūtina apsilankyti pas notarą, tą nesunkiai galima padaryti ir internetu, prisijungus prie Registrų centro savitarnos.
Fizinių asmenų elektroniniu būdu sudaryti įgaliojimai gali būti duodami siunčiamiems pinigams ar pašto siuntiniams atsiimti, gauti darbo užmokestį, pensiją, pašalpą, stipendiją, taip pat įvairioms viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti, pavyzdžiui, įregistruoti automobilį ar įgytą nekilnojamąjį turtą.
Turint sudarytą elektroninį įgaliojimą nereikia turėti popierinio įgaliojimo ar jo kopijos. Gyventojai ir institucijos informaciją apie internetu suteiktą įgaliojimą nemokamai gali pasitikrinti viešoje Įgaliojimų registro paieškoje. Tai reiškia, kad visi įgaliojimo duomenys nesunkiai gali būti patikrinami atvykus į paslaugą teikiančią instituciją.
Didžioji dalis suteiktų įgaliojimų skirti viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti, pavyzdžiui, atsiimti pažymas, vairuotojo pažymėjimus, gimimo ar santuokos liudijimus, atsiimti automobilio valstybinius numerius, taip pat įregistruoti ar išregistruoti automobilius. Taigi dažniausiai įgaliojimai skirti įvairioms paslaugoms „Regitroje“, Civilinės metrikacijos skyriuose ar „Sodroje“ gauti. Taip pat nemaža dalis įgaliojimų sudaroma pašto siuntoms atsiimti.
Elektroninis įgaliojimas padeda taupyti laiką ir pinigus, kadangi informacinių technologijų priemonėmis sudarytas įgaliojimas registre įregistruojamas jo pateikimo registrui (sudarymo) momentu, išskyrus atvejus, kai nėra gautas atlyginimas už įgaliojimo įregistravimą. Įregistruoti elektroninį įgaliojimą kainuoja vos 1,74 euro, jo išregistravimas yra nemokamas.
Galimybė sudaryti įgaliojimus elektroniniu būtu atsirado nuo 2014 metų, iki šiandien jų iš viso sudaryta beveik 75 tūkstančiai. Pirmaisiais metais Registrų centro sukurtomis elektroninėmis priemonėmis buvo sudaryta beveik 2 tūkst. elektroninių įgaliojimų, o štai praėjusiais metais jų skaičius išaugo iki 22 tūkstančių. Nuo šių metų pradžios gyventojai jau sudarė daugiau kaip 5 tūkst. elektroninių įgaliojimų.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *