Prienų ligoninė pasiruošusi gydyti pacientus su koronaviruso infekcija

Apsauginės kaukės, kombinezonai, pirštinės, dezinfekcinis skystis… Tai Prienų ligoninės Priėmimo skyriuje dirbantiems gydytojams ir slaugytojams tapę kasdieniu pasiruošimo darbui ritualu. Šiuo metu turimų priemonių medikams pakanka, bet niekas negali pasakyti, kas bus po mėnesio, todėl priimama visa pasiūlyta parama iš šalies. Juolab kad situacija keičiasi ne dienomis, o valandomis.

Skyrius pritaikytas Covid-19 gydymui
Trečiadienį, iš Kauno klinikinės ligoninės ekstremalių situacijų valdymo centro organizacinio komi-teto gavus nurodymą, per kelias valandas teko paruošti ligoninės kieme stovintį atskirą pastatą ir izoliacijos palatas. Į šias Slaugos skyriaus patalpas bus perkeliami pacientai, sergantys Covid-19.
VšĮ „Prienų ligoninė“ direktorės Jūratės Milaknienės teigimu, padedant savanoriams ir „Butų ūkio“ darbininkams, skubiai pastatyta pertvara, pagaminti informaciniai užrašai, atlikti kai kurie kiti darbai, po kurių skyrius tapo pritaikytas 22 ligonių priėmimui.
Ar čia bus gydomi tik lengva infekcinės ligos forma susirgę mūsų rajono gyventojai, ligoninės administracija negalėjo patikslinti. Savaitės viduryje medikai dar nežinojo ir to, kada jų globai bus pervežti pirmieji pacientai. Ligoninės direktorės pavaduotojas medicinai Vaidotas Karvelis svarsto, kad greičiausiai tai įvyks sveikatos apsaugos ministrui pasirašius atskirą įsakymą, kuomet koronavirusu užsikrėtusius ligonius gydantys Kauno medicinos centrai bus perpildyti.
Prienų medikai tikisi, kad pirmiausia į šį skyrių bus nukreipti lengva ligos forma sergantys pacientai. Tačiau personalas ruošiasi teikti medicininę pagalbą ir sunkesniems ligoniams.
Palatose veikia deguonies tiekimo sistema, kuri bus naudojama palengvinti kvėpavimui. Tokios sąlygos sudarytos 15-kai pacientų. Be to, ligoninė turi ir penkis dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, kurie padėtų gelbėti sunkių būklių sergančiuosius.
Ligoniai bus guldomi į dvivietes ir trivietes palatas. Taip pat paruoštos dvi izoliacinės patalpos su atskirais įėjimais ir sanitariniais mazgais, kuriose žmonės lauks, kol bus gauti paimtų tyrimų rezultatai.
Dalį mėginių paims ligoninėje
Kauno klinikinė ligoninė Prienų medikams perdavė ir mėgintuvėlių su terpėmis ėminiams iš pacientų nosiaryklės COVID-19 ligos laboratoriniams tyrimams atlikti. Trečiadienį paimti pirmieji mėginiai – vienas iš skyriuje besigydančio, kitas – iš Priėmime apžiūrėto paciento, jie išsiųsti į Kauno laboratoriją.
Ligoninės vadovė Jūratė Milaknienė atvira: beveik kiekvieną dieną Greitosios pagalbos ir Priėmimo skyrių medikai susiduria su galimai koronaviruso simptomų turinčiais pacientais – jie pervežami į Kauną, tačiau kokia tolimesnė jų ligos eiga, ligoninė neinformuojama. Mėginius paėmus ligoninėje, bus gauti ir jų atsakymai. Kolegos prieniečius patikino, kad priemonių tyrimams bus skiriama tiek, kiek jų reikės. Ligoninės direktorei labai rūpi medicinos personalo saugumas ir sveikata, todėl ji neatmeta galimybės, kad, esant būtinybei, bus leista tirti ir medikus.
Visgi J.Milaknienė pabrėžė, jog prastai pasijutusiems rajono gyventojams, kurie yra grįžę iš užsienio ar turėję kontaktų su sergančiaisiais, COVID-19 tyrimas ligoninėje nebus atliekamas, jiems, kaip ir anksčiau, teks skambinti karštosios linijos telefonu, o konsultantai juos nukreips į Kauno arba Alytaus mobiliuosius patikros punktus.
– Savo ligoninėje neturime pajėgumų atlikti tyrimus visiems to reikalingiems. Jeigu atsirastų toks poreikis, ko gero, reikėtų tartis su kitais rajono pirminės sveikatos priežiūros centrais, kad galėtume organizuoti darbą pamainomis, – svarsto J.Milaknienė.
Jos teigimu, be ekstremaliu laikotarpiu priskirtų užduočių, Prienų ligoninė teikia ir įprastines gydymo bei slaugos paslaugas, nes žmonės nenustojo sirgti, profesionalios medikų pagalbos reikia ir sergantiems lėtinėmis ligomis, ir slaugomiems ligoniams. Ypač dabar, kai karantino laikotarpiu Prienų PSPC gydytojai konsultuoja nuotoliniu būdu, tačiau rimtų sveikatos problemų telefonu juk neišspręsi.
Todėl, pasak ligoninės direktorės, į Priėmimo skyrių kasdien atvyksta patys ar atvežami greitosios pagalbos automobiliu tie pacientai, kuriems reikalinga būtinoji pagalba bei atliekami tyrimai. Tačiau, saugantis, kad į ligoninę nepatektų koronaviruso užkratas, skyriaus durys yra rakinamos. Pacientai pirmiausia yra apklausiami, įvertinami jų simptomai, kad būtų išvengta infekcijos rizikos. Karščiuojantys, kosintys pacientai nukreipiami į izoliacinę palatą, gydytojas ir slaugytojos juos apžiūri, laikydamiesi visų atsargumo priemonių.
Gydymo įstaigos vadovė teigė, jog visi be išimties darbuotojai privalomai dėvi medicinines kaukes, skyriuose sustiprinti asmens higienos reikalavimai, nuolat dezinfekuojamos patalpos, įsigyta oro valymo sistema.
Šiuo metu penki medikai, parvykę iš kelionių ar turėję kontaktų su grįžusiais iš užsienio, yra 14 dienų saviizoliacijoje, vieniems išrašyti nedarbingumo pažymėjimai, kitiems įformintos prastovos ar atostogos.

Dėkoja besidalinantiems
Facebooke dalinamasi SOS pranešimu, kad Greitosios medicinos pagalbos ir Priėmimo skyriams skubiai ir nedelsiant reikalingos apsauginės priemonės – respiratoriai, kaukės, specialūs kombinezonai ir kita. Įmonės ir gyventojai, turintys minėtų priemonių, raginami jas dovanoti medikams.
– Meluotume, jeigu skųstumės, kad šiuo metu apsauginių priemonių mums labai stinga – kol kas jų turime pakankamai. Savivaldybė papildomai nupirko ir kombinezonų, ir dezinfekavimo skysčių, užsakė deguonies terapijos drėkintuvų, kurie padidina pacientams tiekiamo deguonies santykinę drėgmę ir palengvina kvėpavimą. Ligoninės darbuotojai ir patys siuvasi daugkartines kaukes – jos yra patogios dėvėti ilgesnį laiką. Vis dėlto nežinome, kas bus po mėnesio. Jeigu ligonių srautai išaugtų keliskart, ko gero, turimų priemonių ir pritrūktų, – sakė ligoninės administracijos atstovai.
Jūratė Milaknienė minėtų skyrių medikus vadina priešakinio nematomos kovos su Covid-19 „fronto“ didvyriais, kurie pirmieji pasitinka sergančius pacientus, deja, jų sunkus ir rizikingas darbas ne visuomet yra gerbiamas.
Todėl ligoninės direktorė labai vertina atskirų rajono gyventojų iniciatyvas ir pastangas surinkti kuo daugiau įvairių apsaugos priemonių medikams. Priėmimo skyriaus vedėjo Tomo Kiudelio rūpesčiu ligoninę ir greitosios medicinos pagalbos medikus pasiekė 150 respiratorių, kuriuos skyrė TV3 televizija, iš vienos įmonės gauta apsauginių kombinezonų, vienkartinių kaukių, pirštinių, kitų priemonių į ligoninę atneša ir pavieniai žmonės.
„Iš tikrųjų, jaučiame didelį prieniečių susirūpinimą ir palaikymą, jiems tariame ačiū už tai, kad moka ir gali dalintis, – dėkoja ligoninės direktorė J.Milaknienė.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *