Naujosios Ūtos seniūnijos džiaugsmai ir rūpesčiai

Naujoji Ūta – tai mažiausia seniūnija Prienų rajone, užimanti 9593,5 ha ploto, kuriame gyvena 921 gyventojas. Visgi šis faktas visai netrukdo vietiniams žmonėms gyventi aktyvaus socialinio ir kultūrinio gyvenimo. Tai, jog šio krašto bendruomenei ne visvien, kas vyksta aplink juos, parodė ir į kovo 9 dieną vykusį seniūnijos ataskaitinį susirinkimą gausiai susirinkę gyventojai.


Artėjant Kovo 11-ajai, susirinkimas iškilmingai pradėtas Lietuvos Respublikos himnu, po jo susirinkusiesiems trumpą programą, skirtą Nepriklausomybės dienai ir visam Prienų kraštui brangaus žmogaus, Justino Marcinkevičiaus, 90-osioms gimimo metinėms paminėti, dovanojo mišrus vokalinis ansamblis „Serbenta“ (vadovė Lijana Sarnickienė) ir mėgėjų teatras „Vėtrungė“.
Vėliau Naujosios Ūtos seniūnas Algis Aliukevičius pristatė 2019 metų ataskaitą, kurios metu ne tik aptarė nuveiktus darbus, bet ir įvardijo džiaugsmus bei problemas. Visoje Lietuvoje vis dažniau kalbant apie gyventojų mažėjimo problemą, kuri bene labiausiai paliečia kaimiškas vietoves, susirinkimo metu A.Aliukevičius džiaugėsi, jog 2019 metais seniūnijoje gyventojų skaičius (921) išliko panašus, kaip ir 2018 metais (923). Tiesa, praėjusiais metais N. Ūtos apylinkes paliko 8 žmonės (2018 – 9), tačiau atvykusiųjų skaičius toliau išlieka tas pats – ir 2018, ir 2019 metais seniūnijoje buvo užregistruota po 42 atvykimo deklaracijas.
Prie gyventojų skaičiaus išlaikymo seniūnijoje turėtų prisidėti ir gimstamumas. Deja, palyginus su 2018 metais, praėjusiais metais gimstamumo statistiniiai rodikliai ženkliai mažesni: 2018 metais seniūnijoje gimė šeši vaikai, o pernai – vienas. Ataskaitiniu laikotarpiu iki 18 metų amžiaus vaikai ir jaunuoliai sudarė 15,31 proc. visų gyventojų.

Su mažėjančiu gimstamumu susijusi ir kita problema, kurią įvardijo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas – tai Naujosios Ūtos pagrindinės mokyklos likimas. Anot mero, savivaldybė daug metų stengėsi, kad Naujojoje Ūtoje mokykla išliktų, tačiau, atsižvelgiant į vaikų gimstamumo tendencijas bei tai, jog kai kurie tėvai jau dabar veža savo vaikus mokytis į Prienus, pagrindinės mokyklos išlaikyti greičiausiai nepavyks. „Tikriausiai teks palikti pradinę mokyklą arba mokyklos skyrių, kuriame dabartinės mokyklos patalpose veiks ir priešmokyklinė grupė. Turime žiūrėti realybei į akis“, – gyventojams sakė Alvydas Vaicekauskas. Kaip ir visos permainos, ši žinia sulaukė įvairių vietinių gyventojų reakcijų: vieni išreiškė nepasitenkinimą, jog N. Ūtoje lieka vis mažiau įstaigų, kiti tai priėmė kaip neišvengiamą dalyką, suprasdami, jog ir dabar dalis jaunųjų N.Ūtos gyventojų mokosi kitur.
Seniūnas taip pat aptarė pastaraisiais metais visame rajone bene aktualiausią temą – kelių bei gatvių priežiūrą ir remontą. Praėjusiais metais N.Ūtos ir Žemaitkiemio gyvenvietėse įrengta apšvietimo sistema, išasfaltuota Naujosios g. dalis, tam tikrose atkarpose atlikti kelio remonto darbai. Nepaisant to, seniūnijoje vis dar yra prastos būklės kelių, todėl seniūnas atkreipė dėmesį ne tik į problemą, bet ir pačių gyventojų, o ypač jaunosios kartos atstovų, vairavimo kultūrą neasfaltuotame kelyje ne tik žiemos, bet ir vasaros sezonu. Palietus kelių temą, gyventojai skundėsi, jog jau seniai iš gyventojų surinkus parašus dėl greičio ribojimo kalnelių įrengimo prie mokyklos, šio niekas taip ir neįrengė. Šiuo klausimu pasisakė ir savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, kuri kaip pavyzdį pateikė viename Prienų mikrorajone įvykusį nesusikalbėjimą, kai iš pradžių bendruomenė rinko parašus dėl greičio ribojimo kalnelių įrengimo, tačiau vėliau juos teko išmontuoti. Todėl administracijos direktorės teigimu, šį klausimą svarbu ypač gerai aptarti pačioje bendruomenėje.
Praėjusiais metais (taip pat ataskaitinio susirinkimo metu) seniūnas prašė gyventojų nešiukšlinti ir nepaversti viešųjų erdvių sąvartynais, tačiau akivaizdu, jog žmonės jo neišgirdo, nes, A. Aliukevičiaus teigimu, 2019 m. padaugėjo atliekų išmetimo pakelėse ir pamiškėse atvejų. Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, praėjusiais metais pakeistos bendrųjų konteinerių išdėstymo vietos, tačiau, apeliuodamas į vietinių žmonių kultūrą, seniūnas dar kartą priminė, jog stambiagabarites atliekas reikia vežti į tam skirtas aikšteles, kurios veikia Prienuose ir Balbieriškyje. Šia tema savo nuomonę išsakė ir gyventojai, kurie išreiškė nepasitenkinimą dabartine mokėjimo tvarka už atliekų surinkimą.
Susitikimo su gyventojais metu pristatyti ir kiti 2019 metais įgyvendinti darbai: pradėtas rengti naujų vandentiekio tinklų techninis projektas N.Ūtos gyvenvietėje, likviduotas neprižiūrimas, bešeimininkis objektas Skersabalio kaime, seniūnijoje, kaip ir kasmet, prižiūrimos viešosios erdvės. Seniūno teigimu, 2020 metais planuojama ir toliau tęsti vandentiekio projekto įgyvendinimo darbus, likviduoti dar vieną neprižiūrimą, bešeimininkį pastatą. Be viso to, šiemet numatyti Beržų gatvės ir N. Ūtos gyvenvietės asfaltavimo darbai, taip pat planuojama prisidėti ir prie Vietos veiklos grupės projekto „Etninė kultūra vienija kartas“ įgyvendinimo.
Susirinkimo metu savivaldybės vadovai gerąja prasme stebėjosi mažu skundų skaičiumi, džiaugėsi bešeimininkių pastatų tvarkymo darbais, taip pat ragino bendruomenes rengti įvairius projektus finasavimui gauti. Tiesa, J. Zailskienės pastebėjimu, kol kas pirmenybė bus teikiama tiems projektams, kurie susiję su seniūnijos aplinkos gerinimu.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *