Atradimai, kurie mums reikalingi…

Miego alkis ir maisto alkis
„Paradoksalu, bet kai esam pervargę ar kai esame įpratę miegą vis atidėti, užmigti taip pat gali būti sunku. O miego trūkumas skatina daugiau valgyti ir netgi nesąmoningai „siekti gelbėjimosi ratų apie pilvą“. Nes kūnas lengvai supainioja miego alkį su maisto alkiu… Kartais miegas gali veikti ir kaip anestetikas. Pavyzdžiui, kai skaudu, kai daug verkiam. Tačiau tada jis trumpas. Miegoti maitinančiu miegu puikiausiai pavyksta, kai ramu. Kai visi artimieji saugūs. Tad jei norite gerai miegoti, siekite ramybės.

Renkamės, su kuo…
Gyvenimas visada įvairus. Tačiau kai kurie žmonės bet kuriame gerame sprendime sugeba rasti problemą. Kiti – kiekvieną problemą paverčia sprendimu. Arba, kaip sakė Charles’is Baudelaire’as, „savo vaikystėje išgyvenau du prieštaringus jausmus – gyvenimo siaubą ir gyvenimo ekstazę“.Tad reikia nuolat, kiekvieną dieną, rinktis, kokias žinias ir kokius žmones palaikyti. Ir būtent tai nulems, kaip, optimistiškai ar pesimistiškai, gyvensim. Sėkmės jums renkantis, su kokiomis žiniomis ir kokiais žmonėmis gyvenimą leisite Jūs. Lai „gyvenimo siaubas“ neužgožia „gyvenimo ekstazės“. Kad ir slypinčios pačiuose mažutėlaičiuose dalykuose.

Psichoterapija ir gėda
Kai kas mano, kad Lietuvoje vis dar gėdijamasi prisipažinti, kad lankaisi pas psichoterapeutą. Tačiau situacija smarkiai keičiasi. Žmonės pradeda suprasti, kad psichinė sveikata tiek pat svarbi, kiek ir fizinė. Kai kurie eina net ir tada, kai tarsi niekuo ir pasiskųsti negali. Tačiau vieni nori tobulėti, augti, kiti siekia įgyvendinti savo svajones, gerinti tarpusavio santykius, nori investuoti į save psichologiškai.
Ankstesnis mitas, kad į psichologus ir psichoterapeutus savanoriškai kreipiasi savimi pasirūpinti negebantys žmonės, yra visiškai neteisingas. Ir gėda sumažėtų, jei suprastume, kad yra kaip tik priešingai. Dažniausiai dėl psichologinės sveikatos kreipiasi didesnę atsakomybę už savo gyvenimą jaučiantys žmonės bei ieškantys, kaip jie patys gali prisidėti prie savo ar savo artimųjų (vaikų, tėvų) gerovės.
Šaltinis: Agnė Matulaitė. Žali sausainiai. Knyga sveikiems neurotikams. 2018.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *