Laikas, praleistas sėklų krautuvėlėje – prasmingas

Kelias dienas iš eilės užsukusi į Raimondos Lietuvininkienės sėklų krautuvėlę Liepų gatvėje, Prienuose, bandžiau surasti minutę kitą laiko tarp pirkėjų, kad galėčiau pakalbinti ilgametę jos savininkę. Kadangi pirkėjų parduotuvėje vis daugėjo, o Raimondos plati nuoširdi šypsena nieko nekainuoja, taigi ir bendravome kartu: ir ji, ir pirkėjai. „Ar ir natūroj bus tokie tie serenčiai, kaip čia“, „Kokį plotelį užsėsiu su tiek sėklų“? – dar klausia Raimondos moterys, išsirinkusios mėgstamų gėlių sėklų. „Šios zinijos žiedas tikrai bus 14 centimetrų skersmens“, – patikina vieną, kitai Raimonda pataria, kokia dirva geriausiai tinka sėklai. Ir taip ištisai vyksta bendravimas.
– 1991 metais pradėjau dirbti Kauno sėklų parduotuvėje, o nuo 1995 metų atsidariau savo kioską dideliame turguje. Šią parduotuvę atidariau 2014 metais ir sėkmingai dirbu, – sukdamasi tarp pirkėjų pageidavimų ir negailėdama patarimų, pasakoja ji, užsimindama ir apie dalyvavimą įvairiuose seminaruose.
– Domiuosi kiekvieną dieną, viskas keičiasi, daug informacijos. „Tik neužberkit žeme, kai sėsit, sunkiai kalasi, dėkit plėvelę ant viršaus“, – tuo pačiu pataria pirkėjai, kuri pirko ir pomidoriukų „Vilma“, „Venus“ sėti į vazonus. Besikeičiantys pirkėjai rinkosi ridikėlių, salotų, špinatų, kitų sėklų ankstyvam sėjimui. Pirko ir svogūnėlių į šiltnamius anksčiau sodinti, būtent laiškams.
Apie kovo vidurį sėsianti balkone „darželį“ viena pirkėja rinkosi kuo įvairiausių gėlių. „Kokių patartumėte? Mes pernai pas jus pirkome pomidorų, ridikėlių, labai gerai užaugo“, – klausė kiti. „Sėkite kovo 8 – 10 dienomis pomidorus. O, tai jūs pernai pirkote „Džuljeta“, kurių veislės vienas pomidoras sveria apie 170 gramų“, – maloniai šyptelėjusi, pažiūrėjusi į pirkėjus, atsiminė Raimonda. „Kai kurie pirkėjai per eilę metų perka. Žinau, ką jie užsakys, kiek ir ko nupirks. Malonu, kai pasidalija patirtimi, kas sudygo, kaip auga, koks derlius, ir vėl sugrįžta“, – nedingstant šypsenai, mintimis dalijosi Raimonda. Ji taip pat džiaugiasi, kad šiandien gali pirkėjams pasiūlyti rinktis ne iš kelių, o jau keliolikos veislių pomidorų, agurkų, burokėlių, kopūstų, morkų, moliūgų, cukinijų, ridikėlių sėklas. Antai vien bazilikas gali būti – raudonlapis, citrininis, cinamoninis, kvapusis. O kiek dar prieskoninių augalų, kadaise sėdavo šeimininkės tik krapų, petražolių, dabar perka rukolas, šalavijus, salierus, citrinžoles ir daugybę kitų. „Gal galite patarti, ar geriau pirkti hibridines agurkų sėklas, ar ne?“ – vėl į parduotuvės šeimininkę kreipiasi moteris, kuri, kaip sakė, atvyko ne tik nusipirkti įvairiausių sėklų, net egzotiškų kivi, bet ir pasitarti su Raimonda. „Gal ir nesulauksiu aš to pavasario, bet sėklos liks, būtinai kas nors pasės“, – humoro nestokojo moterėlė iš Naujosios Ūtos, besidžiaugdama Raimondos praktiškais patarimais, ne tik tuo, kas parašyta ant pakelio. „Į drėgną skuduriuką, į maišiuką ir pamatysit, ar pradės dygti pernykštės moliūgo sėklos“, – pataria kitai pirkėjai. Moterėlės perka, kaip sakė viena, „už visą pensiją“, gėlių, kad džiaugtųsi iki šalnų. Ji rinkosi gėlių ir gumbeliais – begonijų, lelijų, kardelių, jurginų, kurie užaugtų vieno metro aukščio. Tik tokio ūgio jai reikia.
Raimonda pasakoja, kad tikrai daugėja ekologinės daržininkystės puoselėtojų, bet būna, kad pabandę ekologiškai daržininkauti, kai kurie po metų kitų vėl perka trąšas. „Svarbu nepadauginti, laikytis nustatytų normų, berti gal kiek mažiau“, – pataria Raimonda. O apie hermetiškai pakuojamas daugiausia beicuotas sėklas Raimonda sako, kad pirkėjai patys atsirenka. Nors sėklos būna labai daigios, išauginti augalai atsparesni ligoms, bet jos yra brangesnės. Juk hibridinės sėklos gaunamos sukryžminus du komponentus. Tokių augalų sėklų saugoti kitiems metams Raimonda nepataria, o, radus užsilikusių nuo pernai, gerai pagalvoti, ar sėti, nes jos gali būti neišsaugojusios gerųjų savybių.
Pokalbio, kuris vyko vis įsiterpiant pirkėjams, metu praturtėjau žiniomis apie įvairias augalų veisles, išgirdau daug patarimų. Išties labai gražu, kai ir nepažįstami žmonės eilutėje kalbasi apie gėles, daržoves, žemę, dalijasi patarimais, įžvalgomis, ir net pasikeičia telefono numeriais, kad rudenį galėtų susitikti, ir Raimondą, ir vienos kitas skanumynais iš naujo derliaus pavaišinti. Ir tas laikas, praleistas sėklų krautuvėlėje, tampa labai brangus, kai išeini ne tik sėklomis nešinas, bet ir geromis emocijomis, naujomis žiniomis.
Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *