Daug gabių matematikų ugdoma „Revuonos“ pagrindinėje mokykloje

Dabar vis dažniau sutariama, kad gabumai – tai ne tik aukšti intelektiniai gebėjimai, sugebėjimas spręsti problemas, bet ir kūrybiškumas. Prieš penkerius metus Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojai, atlikę tyrimą, parengė gabių mokinių ugdymo modelį. Gabūs vaikai lenkia arba pajėgūs pralenkti panašios aplinkos ir patirties bendraamžius vienos ar kelių mokslo sričių akademiniais pasiekimais. Gabių vaikų atpažinimo problema – šiuo metu viena iš aktualiausių pedagoginių ir psichologinių problemų, todėl mokykloje metodinėse grupėse dažnai apie tai diskutuojame. Džiugu, kad mokykloje jau keleri metai stebime ir kryptingai ugdome matematikai gabius mokinius. Tai pavyksta ir todėl, kad į matematikos mokymą žvelgiame kūrybiškai.


Yra mokinių, kuriems matematika nėra itin įdomus dalykas. Kai kurie iš jų nemėgsta klaidžioti žodinių uždavinių labirintuose, nenori tiesti tvorų aplink įsivaizduojamas figūras ir daug mieliau uždavinyje esančią picą suvalgytų patys nei dalintų ją keturiems draugams į lygias dalis. Tuo tarpu, kai kurie mokiniai gliaudo uždavinius it riešutus, džiaugiasi savo gabumais ir noriai rungiasi vieni su kitais įvairiuose matematikos konkursuose bei olimpiadose.
„Revuonos“ pagrindinėje mokykloje tokių darbščių ir žingeidžių mokinių yra ne vienas. Neseniai vykusioje rajoninėje matematikos olimpiadoje dalyvavo 12 mokinių, 5 iš jų užėmė prizines vietas. Trečiąsias vietas iškovojo 5a klasės mokinė Augustė Mažeikaitė ir 7a klasės mokinė Sandra Pociūtė, antrąją vietą – 6a klasės mokinys Rokas Vaicekauskas, o pirmąsias vietas laimėjo 8a klasės mokinė Justina Juozapavičiūtė ir 6a klasės mokinys Augustas Kurlavičius.
Justina praėjusiais mokslo metais rajone užėmė I vietą ir dalyvavo Lietuvos mokinių matematikos olimpiadoje, kuri vyko Šiaulių universitete, o Augustas, 2017 ir 2018 metais laimėjęs rajoninius turus, dalyvavo matematikų olimpiadose Vilniuje ir abu kartus laimėjo I vietas respublikoje. Ne vienas mokinys aktyviai dalyvauja ir tarptautiniuose matematikos konkursuose „Olympis“, „Kings“, „Kengūra“. Augustas – ne tik III ir IV klasių respublikinių matematikos olimpiadų nugalėtojas, bet jau antrą kartą dalyvauja respublikiniame matematikos ir informacinių technologijų konkurse „Piešinys = matematikos uždavinys“, tarptautinio konkurso „Kengūra“ rajoniniame dešimtuke užėmė I vietą, o praėjusiais mokslo metais tarptautinės olimpiados „Kings“ rudens semestro finaliniame ture iškovojo III vietą Lietuvoje, pasiekė I žinių lygmenį ir laimėjo išmaniąją apyrankę. Šiais mokslo metais „Kings“ olimpiadoje jis buvo 5- tas. Šiuos mokinius matematikos moko Raimonda Sorakienė, Kristina Kravčenko, o pradinėse klasėse mokė Danutė Moisejevienė. Mokytojai džiaugiasi ir didžiuojasi tokiais stropiais, žingeidžiais, kūrybingais ir gabiais mokiniais.
Tam, kad mokiniai tobulėtų ir pasiektų gerų rezultatų, turi tobulėti ir jų mokytojai. Jau antrus mokslo metus dalyvaujame tarptautiniame ERASMUS+ programos KA2 strateginės partnerystės projekte „Šiuolaikiški mokyko(si) ir vertinimo metodai – kelias į asmeninę pažangą“, bendradarbiaujame su Ispanijos ir Portugalijos mokyklų mokytojais, domimės jų mokinių pasiekimais, mokymo būdais, ieškome naujų ugdymo metodų, išbandome juos mokydami savo mokyklos mokinius, tarpusavyje dalijamės gerąja patirtimi. Suprantame, kad tik nuolat mokantis galime tobulėti. Tegul mūsų visų gyvenimo credo tampa šie australų poetės Pam Brown žodžiai: „Mokykitės, nes kol mokotės, esate gyvi. Gyvenkite, nes kol gyvenate, galite mokytis“.

Ilona Balčiukynienė, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos direktorė,
Raimonda Sorakienė, matematikos mokytoja metodininkė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *