Belaukiant „dienos X…“

Svarbiausia šių dienų aktualija – visame pasaulyje, pradedant Kinija, Italija, JAV, Didžiąja Britanija, baigiant Lietuva, tautiečiai socialiniuose tinkluose dalinasi rekomendacijomis, kaip reikėtų apsisaugoti nuo sparčiai plintančio koronaviruso. Ir tai kelia įtampą.
Virusui apimant vis daugiau Europos šalių ir artėjant prie Lietuvos, Prienuose gyventojai jau nuo praėjusios savaitės vidurio pradėjo varstyti vaistinių duris, veltui ieškodami apsauginių kaukių ir dezinfekcinio rankų skysčio. Vaistininkės teigė, kad kaukių nebėra jau mėnuo, o dezinfekcinio skysčio likučius jau baigia išparduoti. Vietoj jo siūlė įsigyti antiseptiko žaizdų dezinfekavimui ar injekcijų metu naudojamų servetėlių, mirkytų salicilo spirite, taip pat imunitetą stiprinančių papildų.
Na, štai, sulaukėme. Penktadienį oficialiai paskelbtas pirmasis koronaviruso atvejis ir Lietuvoje. Per TV kanalus, internetinių portalų puslapiuose rimti politikai gyventojus ramina: nereikia pulti į paniką, padėtis kontroliuojama, Lietuvoje pandemija tikrai nekils. Neteko matyti mieste besiblaškančių žmonių: kas ėjo į darbą, kas – į mokyklas, kas tvarkė reikalus. Visgi jau penktadienį ir savaitgalį pastebimai išaugo prekybos centrų lankomumas, nemažai pirkėjų – su pilnais krepšiais bei iki viršaus prikrautais vežimėliais. Juose – miltai, kruopos, makaronai, aliejus, druska, cukrus, mėsa, šaldyti pusfabrikačiai, konservai, tualetinis popierius…
Tai yra, produktai ir prekės, su kuriais ne tik karantiną, bet ir trečiąjį pasaulinį išgyvensi. Antakius priverčia kilstelėti maisto pirkėjų eilėje išsiskiriantis vyriškis, kuris stumia vežimėlį, pilną alaus „bambalių“… Tuo tarpu kiti demonstratyviai perka po pakelį traškučių ir limonado, taip protestuodami prieš aplinkinius apėmusią pirkinių psichozę.
Betgi, ar gali kaltinti tautiečius dėl stipraus savisaugos jausmo. Jie dar prisimena tuščias sovietines parduotuves, prekes pagal talonus ir eiles, ir energetinę blokadą… Dėl to prekybininkams tik geriau, prekybos salėse pluša pardavėjai, kruopų pakuotėmis pildydami ištuštėjusias lentynas, tai ideali proga atsikratyti produktų, kurių galiojimo laikas baigiasi.
Žinovai diskutuoja, kad pastarosiomis dienomis reikėtų laukti ir padidėjusių alkoholio pirkimų – kuo stipresnis, tuo geriau, rekomendacijose rašoma, kad dezinfekciniame skystyje turi būti ne mažiau nei 60 proc. alkoholio. Kam degtinė per brangi, alternatyva – actas, jeigu, kaip sako gydytojas Unikauskas, puikiai naikina bakterijas, tai gal jo rūgštis užmuš ir virusą?
Visgi daros nebe juokinga, o graudu, iš vienos rajono gydymo įstaigos vadovo išgirdus, kad tualetuose valytojos nespėja papildyti dozatorių – dezinfekuojantis skystis turi savybę per greit „išgaruoti“.

Apsukruoliai išgraibstė ir medicinines kaukes, padėtas viešai. Dėl šios priežasties medikams kaukes tenka „pasaugoti“ tiems pacientams, kuriems tikrai jų reikia – jie kosi ir čiaudi.
Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje išgirsti, kaip aukščiausiu lygiu ruošiamasi stabdyti koronaviruso plitimą: oro uostuose budinčius savanorius pakeis kariai, viešojo maitinimo ir kitos žmonių susibūrimo įstaigos paragintos lankytojams parūpinti asmens higieną užtikrinančių priemonių. Rekomenduojama nevykti į tas šalis, kuriose nustatyti koronaviruso židiniai, atsisakyti didelių viešų renginių organizavimo. Pagalvota ir apie tai, kas bus daroma, jei visgi ištiktų valanda X, policija privalės užtikrinti, kad izoliuoti žmonės liktų namuose. Savivaldybės su socialinių darbuotojų pagalba įpareigotos pasirūpinti izoliuotais asmenimis, kad jiems namuose nepritrūktų maisto, vaistų.
Ech, penktadienis taip išgąsdino… Bet savaitgalis jau praėjo su kita nuotaika – ramiai, formuojant teisingus rankų plovimo, kosėjimo į rankos linkį ir pasisveikinimo be bučinių ir apsikabinimų įgūdžius. Tai taip paprasta, ir pradedi tikėti, kad žmonėms tapus sąmoningesniems, daugiau pranešimų apie naujus užsikrėtimo atvejus Lietuvoje nebebus. Nes ir paukščių čiauškėjimas medžiuose ir krūmuose skelbia: atėjo ilgai lauktas pavasaris…

Kaip galimam koronaviruso plitimui ruošiamasi Prienų rajono savivaldybėje?

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorės, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkės Jūratės Zailskienės komentaras:
– Be abejonės, sekame situaciją Lietuvoje, vadovaujamės Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos, Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis. Savivaldybės, Prienų visuomenės sveikatos biuro internetiniuose puslapiuose, Facebook’o paskyroje skelbiame informaciją apie naująjį koronavirusą su patarimais gyventojams, kaip sumažinti pavojų užsikrėsti, kada kreiptis į gydytojus.
Praėjusią savaitę sukvietėme Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį, kuriame aptarėme atvejų valdymo ir kitus klausimus. Visos rajono ugdymo įstaigos gavo rekomendacijas, kaip elgtis, jeigu jų aplinkoje atsirastų įtarimų dėl koronaviruso grėsmės. Tokiu atveju mokiniai turėtų dvi savaites neiti į pamokas ir būti karantine namuose. Mokytojai pasiruošę vykdyti ugdymo procesą nuotoliniu būdu.
Gydymo įstaigos taip pat platina informaciją su rekomendacijomis pacientams, yra pasiruošusios reaguoti į įtartinus atvejus. Prienų greitosios pagalbos medikai aprūpinti apsauginiais kostiumais ir kitomis priemonėmis.
Skatinti panikos tikrai nereikėtų. Gyventojams patariama laikytis asmens higienos, vengti masinių renginių, dažniau vėdinti patalpas. Kol kas neatsisakome suplanuotų viešų renginių, tačiau jei bus atskiras Ekstremalių situacijų centro sprendimas, be abejo, pakoreguosime jų grafikus.
Prienų PSPC direktorius Artūras Ivanauskas:
– Nepasakyčiau, kad šiomis dienomis pacientų padaugėjo, galbūt net reikėtų pasidžiaugti, kad be rimtos priežasties žmonės nevarsto gydytojų durų. Sergamumas gripu ir ūmiomis infekcinėmis kvėpavimo takų ligomis Prienų rajone nepasiekęs epidemijos lygio. Tad sumaišties centro darbe nėra, dirbame kaip įprastai.
Prevencijos tikslais dezinfekuojame centro patalpas, koridorius, pacientai gali pasinaudoti vienkartinėmis kaukėmis ir dezinfekcinėmis priemonėmis.
Centro patalpose esame iškabinę atmintinę pacientams, kaip sumažinti užsikrėtimo infekcine liga pavojų, kaip teisingai plauti rankas, laikytis asmens higienos, kur kreiptis pasijutus blogai.
Nereikėtų supanikuoti sukarščiavus ir pradėjus kosėti – galbūt tai paprasčiausias peršalimas, tuomet vertėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tačiau, jeigu lankėtės Kinijoje, Šiaurės Italijos regionuose (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos–Romanijos regionai), Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre ir grįžę pajutote simptomus, panašius į gripo, būkite namuose ir skambinkite bendruoju pagalbos centro tel. 112 bei pasitarkite dėl tolimesnių veiksmų.
Prienų PSPC greitosios pagalbos ekipažai aprūpinti apsauginiais kostiumais ir kitomis priemonėmis. Gavus iškvietimą, pacientas, kuriam įtariamas koronavirusas, būtų gabenamas į Kauno antrąją ligoninę. Nuolat gauname naujausią informaciją iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Užkrečiamųjų ligų centro, Ligonių kasų, savivaldybės gydytojo, todėl prireikus reaguotume pagal instrukcijas.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *