Dviguba Vasario 16-osios šventė

Šiandien sunku išsivaizduoti Prienus be Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Kęstučio paminklo, išdidžiai stovinčio ant kalvelės ir žvelgiančio į Nemuno vingius. Jis tarsi sveikina visus, atvažiuojančius tiltu per Nemuną į miestą, palydi išvažiuojančius. 1937 m. pastatytas, sovietmečiu (1954 m.) nuverstas, sudaužytas ir užverstas žemėmis, Sąjūdžio metais atkastas ir vėl iškilęs jis mena ir mūsų istoriją, kovą už laisvę. Šiemet Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, atstatytam LDK Kęstučiui sukako 30 metų. Taigi Prienams buvo dviguba šventė.


Paminėjimo iškilmes dainomis pradėjo ir baigė jaunoji dainininkė Vytautė Radzevičiūtė, sveikino Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Kęstučio paminklo pastatymo, jo nugriovimo ir atstatymo istoriją trumpai priminė Prienų krašto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Ernesta Juodsnukytė. Paminėti aktyviausi Kęstučio paminklo atstatymo iniciatoriai. Tai – Lietuvos kultūros fondo rėmėjų grupės pirmininkė, žurnalistė Aldona Aleksėjūnienė, kuriai ir kilo mintis atstatyti paminklą, paminklo atstatymo komiteto pirmininkas Gintautas Bartulis, tuometis Prienų rajono vykdomojo komiteto pirmininkas Vytautas Maruškevičius, architektas Kęstutis Lupeikis, Prienų miesto VK pirmininkas Algimantas Matulevičius ir kt. Atkasant, atstatant paminklą darbais, pinigais prisidėjo daugybė žmonių, įstaigų…
Apie tą laikotarpį, pakylėtą žmonių dvasingumą, pasiaukojantį darbą prisiminimais dalinosi G.Bartulis, V.Maruškevičius. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Prienų iniciatyvinės grupės vardu kalbėjo Algimantas Sakalauskas. Šiltai nuskambėjo į iškilmes negalėjusio atvykti K.Lupeikio sveikinimas. Atmintin įsirėžė paminklo skulptoriaus Gintaro Kamarausko žodžiai:
– Prieš trisdešimt metų atstatyto paminklo atidengimo iškilmėse poetas Justinas Marcinkevičius sakė: „Jūs, mieli kraštiečiai, atkasėte daugiau negu Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Kęstučio paminklą. Jūs atkasėte savo nepriklausomybę, laisvę, atmintį, iškėlėte jas ant Nemuno kranto, kad visi, kas važiuos ar eis pro šalį, matytų ir žinotų, jog čia gyvena žmonės, kurie iš savo tautos garbingos praeities semiasi jėgų ir stiprybės“. Smagu, kai ne tik per šventes, bet ir kasdien galime džiaugtis darbais, kurie akivaizdūs. Restauruotas Kęstučio paminklas ir aplink esanti erdvė, nuo kurios atsiveria nuostabus vaizdas į Nemuną. Čia puiki vieta ir pasimatymą paskirti, ir dainą dainuoti, – kalbėjo skulptorius.
Sukakties proga nuaidėjo Prienų 206-osios kuopos šaulių trys salvės: „Už šlovingą Lietuvos istoriją, ją kūrusius žmones, už miestą“.
Onutė Valkauskienė
Nuotraukos autorės

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *